CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

ГАЛЕРИЯ „ВИДИМА“ - „Художниците и Дряново“

12/15/23 / ИЗКУСТВО
в избрани произведения от фонда на Исторически музей – Дряново

Сава ХРИСТОВ

От 18 декември галерия „Видима“ ще бъде домакин на пътуваща изложба с избрани произведения от фонда на Историческия музей в Дряново. Живописните творби в експозицията са различни по жанр и работна техника, но обединени под мотото „Художниците и Дряново“. Изложбата представя усещането за Дряново и неговите околности през годините – така, както са го видели неговите родни художници и пътуващи/гостуващи творци от цялата страна. Творбите в колекцията покриват близо стогодишен период, като във всяка по един или друг начин е уловена атмосферата на балканското градче, неговите исторически личности и забележителности.
Преди месец експозицията бе представена за първи път в Стара Загора. Предстоящото събитие е подарък от галерия „Видима“ за севлиевци по случай настъпващите коледни и новогодишни празници.


Историческият музей в Дряново е основан през 1970 г. и в неговите фондове е събрано историческото и етнографското наследство на дряновския край, архитектурните достижения на Кольо Фичето и изключителната сбирка от възрожденско църковно изкуство. В музея се съхранява и колекция с произведения на изобразителното изкуство, много от които непоказвани досега. С най-ценните от тях ще има възможност да се запознае севлиевската публика. Подборът на картините е направен от художника и уредник в музея Антон Антонов.
Гостите ни ще видят творби от местни (дряновски) автори, като Стефан Денчев и Иван Койчев, и от художници, вдъхновени от града и околностите му, като Йордан Гешев, Иван Кънчев, Иван Марков, Стефан Щерев и др. Доста от творбите се показват за първи път пред публика.
През 2022 г. Историческият музей – Дряново, постави началото на ежегоден национален пленер по живопис и така във фонда му постъпват творби и на съвременни автори, част от които също са включени в настоящата изложба. Във всеки случай изложбата ще предложи пълно визуално удовлетворение както за тези, които отдавна не са посещавали музея в Дряново, така и за тези, за които китното градче е редовно туристическо преживяване.
Изложбата е продължение на една по-рано започната инициатива от ръководителите на институциите(респективно Иван Христов и Сава Христов) за сближаване на културно равнище между градовете Дряново и Севлиево, които въпреки своята географска близост и въпреки някои сходства, имат доста различен микроклимат в това отношение. Тези особености са предпоставка за раждане на нови идеи, за установяване на трайни връзки и лягат в основата на взаимодействието със съответните публики. (Галерия „Видима“ гостува в Дряново с избрани произведения от своята колекция през 2020 и през 2023 г.).
Поканата е отворена към всички граждани и гости на града, ценители на изкуството и историческата памет на Дряново и на областта. Начален час: 18:00, заповядайте!
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.