CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Опра с Меган и Хари“ – търсени коментари

08/03/21 / КУЛТУРА
… от авторката на бестселъра на „Ню Йорк таймз“ „HRH: Толкова много разсъждения за кралския стил“

Елизабет ХОЛМЗ

Независимо дали сте от десетките милиони хора, които включиха телевизорите си за интервюто на Опра с Меган и Хари по CBS, със сигурност сте виждали клиповете, резюметата, мемите – и може би най-завладяващото – разпада.
Ето какво мисли журналистката Елизабет Холмз (Е.Х.), автор на бестселъра на „Ню Йорк таймз“ „HRH: Толкова много разсъждения за кралския стил“, да сподели списъка си за четене за контекстуализиране на интервюто и осмисляне на последствията от него.
Бел.прев. Не бива да се изпуска от ума, че това е американската неолиберална, политкоректна, републиканска гледна точка, в която се вписват расовите бунтове в САЩ.

КАК ИНТЕРВЮТО НА МЕГАН И ХАРИ ВЗРИВИ СТЕНАТА ОКОЛО ПРОБЛЕМНАТА ИСТОРИЯ НА МОНАРХИЯТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА РАСИТЕ
Сийин Хейнз, Time
Е.Х.: „Интервюто доведе до подновено – бих казала дори, закъсняло – изследване на кралското семейство и расизма, не само по отношение на това, което сега е изпитала Меган, но и през вековната му, често насилствена история. Сийин Хейнз от „Time“, който е базиран в Лондон, се е консултирал с учени относно този задълбочен поглед върху сложното минало на кралското семейство“.

ДАЯНА И МЕГАН
The Daily
Е.Х.: „Сред отделните отговори се появи една обща нишка: приликите между борбите на Меган и принцеса Даяна. Хари говори в специалното предаване за историята, която се повтаря – не само с това, което са преживели, но и с вълновия ефект върху дискурса във Великобритания. Този епизод от подкаста на „Ню Йорк таймз“ и на „Дейли“, предлага подробно обяснение как двете интервюта са подтикнали Великобритания да се сблъска с теми - психичното здраве на Даяна и расизма с Меган, – които някога са били смятани за табу“.


СТРОГАТА СЪПРИЧАСТНОСТ НА „ОПРА С МЕГАН И ХАРИ“
Дорийн Сейнт Феликс, The New Yorker
Е.Х.: „Съсексите имаха неограничен избор на който си искат обект или личност в глобалния медиен пейзаж и е толкова показателно, че избраха Опра Уинфри. Известната водеща на токшоу е приятел, да, така че имаше утвърдено доверие там. Освен това е твърда и упорита питаща. Дорийн Сейнт Феликс изследва как Опра използва емпатията – и реакциите, които вече са мемирани – и как помогна на Съсексите да разкажат историята си“.

В ТЕЛЕВИЗИОННИЯ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ПРИНЦ ЧАРЛЗ ПРИЗНАВА ЗА ИЗНЕВЯРА
Джон Дартън, The New York Times
Е.Х.: „Да се върнем назад: Кралското семейство е със зашити усти, така че когато се съгласят на интервю, това е голяма работа. Специалното телевизионно участие на Меган и Хари последва стъпките на родителите на принца в разгара на разхвърляната им раздяла. Първо беше интервюто на Чарлз от 1994 г. с водещия на БиБиСи Джонатан Димбълби, когато накрая той призна, че е бил неверен.
На следващата година Дайана даде скандалното си интервю за „Панорама“ на Мартин Башир. Облечена в черно, очите ѝ бяха тежко гримирани, тя подробно описа живота зад портите на двореца, включително борбата си с булимията и аферата на Чарлз с Камила Паркър Боулз: „Бяхме трима в този брак, така че беше малко пренаселено“.

ИНТЕРВЮ ЗА ГОДЕЖА НА ПРИНЦ ХАРИ И МЕГАН МАРКЪЛ
CNN
Е.Х.: „Не винаги е било така за Съсексите. Меган Маркъл беше отпразнувана по целия свят, когато годежът ѝ с принц Хари беше обявен през ноември 2017 г. Двамата седнаха за интервюто си за годежа (кралска традиция!). Всички – усмихнати, хванати за ръце, и споделиха как той ѝ предложил в тяхната вила, докато тя пекла пиле“.

МЕГАН РАЗКРИВА, ЧЕ ЗАСЛЕПЯВАЩИЯТ МЕДИЕН ПРОЖЕКТОР Ѝ Е ПРЕЧЕЛ ДА СЕ СПРАВЯ КАТО МАЙКА
ITV
Е.Х.: „Нещата се промениха доста бързо. Двойката обяви бременността и завърши изключително успешното си турне в Австралия и Нова Зеландия през есента на 2018 г. Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор се роди на следващата пролет, а цялото семейство предприе обиколка в Южна Африка по-късно същата година. По време на пътуването те позволиха на снимачен екип от ITV вътрешен достъп, давайки кратки интервюта в движение в ключови моменти. Откроява се един момент: когато водещият Том Брадби попита Меган дали е добре“.

СКЪПА МЕГАН, СЕГА ЗНАЕШ ДЪЛБОКАТА ТЪМНА ТАЙНА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
Келечи Окафор, Essence
Е.Х.: „Документалният филм на ITV предвещаваше драстичните новини, които ще дойдат през януари 2020 г. Съсексите обявиха, че ще напуснат поста си като старши работещи членове на кралското семейство и ще търсят финансово независим живот в Северна Америка. Мнозина бързо огласиха причината: расизъм, кепазене от британските таблоиди и настроения в британската общественост“.

ХЕРЦОГИНЯТА НА СЪСЕКС: ПРИДВОРНИ, РАСИЗЪМ И ГОВОРЕНЕ НА ИСТИНАТА
Sky News
Е.Х.: „Дни преди специалното излъчване, доклад в лондонския„ Таймз“ се опита да повдигне отново твърденията, че Меган е тормозила членове на персонала. Обвиненията по расов признак, покрити във фантастичен панел на Sky News, бяха смятани за част от клеветническа кампания за нейната дискредитация. Толкова е важно да слушате как чернокожите жени говорят за това, споделяйки своя опит, за да разберете по-добре щетите тук“.

ТОЛКОВА МНОГО РАЗСЪЖДЕНИЯ ЗА OPRAH SPECIAL
Instagram
Е.Х.: „Отзвукът от интервюто е дълбоко раздвоен, отрязан по линия на поколенията и от коя страна на езерото живеете. За да помогна на американците да разберат по-добре реакцията в Обединеното кралство и да се потопят в расизма, разкрит в специалното предаване, аз хостнах Instagram Live с Теми Адамолекун, основател на Pembroke PR, и Никол Олред, от поредицата YouTube „Между нас“ (Between Us).

ПРИНЦ ХАРИ НАЙ-НАКРАЯ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ПРИВИЛЕГИИ КАТО БЯЛ
Аламиша Тиле, The New York Times
Е.Х.: „Докато голяма част от постспециалния анализ беше фокусиран върху Меган, имаше какво да се каже и за това, което Хари разкри – най-вече неговото собствено расово пробуждане. Саламиша Тиле, основен критик на „Ню Йорк таймз“, проследява пътуването на някога проблемния принц, който сега вижда света през очите на своята съпруга квартеронка. По-специално белите хора могат да се поучат от начините, по които Хари се обръща към собствените си бели привилегии и сила“.

МЕГАН И ХАРИ СРЕЩУ „ИНСТИТУЦИЯТА“: ПОРЕДНАТА КРАЛСКА ПРИКАЗКА ПРЕНАПИСВА ГРИМ
Марина Хайд, The Gardian
Е.Х.: „Като за многогодишен кралски наблюдател, остава един продължителен – и голям – въпрос: Какво е това, което ни вълнува от кралското семейство? Дали това е конкурсът, рутинните срещи и поздрави с всичкото това ръкостискане? Или е драмата? Мисля, че за нас е важно да отделим минутка, за да разгледаме интересите си и до каква точка сме част от цирка, както прави Марина Хайд в своята колона в „Гардиън“.
Превод от анщглийски Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.