CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

1 странна и 14 страшни истории от Историята,

02/22/19 / ИСТОРИЯ
или Какво премълчават учебниците

https://interesnosti.com

това, че животът в древния свят не е бил захарен памук, е известно и не се нуждае от обяснения.
И все пак – ето няколко шокиращи факта, които оказват колко свирепи са били нашите прадеди.
1. По време на градежа на главния храм в Теночтитлан ацтеките само за четири дена принесли в жертва на боговете 84 000 души.

2. За последните 3500 години човечеството е живяло без войни всичко на всичко 230 години.
3. През 200 г. до н.е., когато гръцкият град Спарта се намирал на върха на своето могъщество, всеки спартанец притежавал по 20 роба.
4. В средновековна Европа животните били съдени наравно с хората. Най-ранната хроника за това е за съд над свиня през 1266 г. във Фонтене-о-Роз.


5. В Турция през XVIII век жена, уличена в прелюбодеяние, осъждали на особено наказание: зашивали я в чувал с котки и я удавяли.
6. В древния Рим при раждането си младенецът не се смятал за човек и по тази причина детеубийството през тези времена не било нещо аморално. Така че преди появата на контрацепцията всяка жена можела лесно да се избави от бебето си след раждането му.
7. През XVII – XVIII век в Европа всичко, свързано с Древен Египет, било модно. Стигнало се дотам, че европейците смилали парчета от мумии и ги употребявали като илачи с вярата, че те могат да излекуват всяка болест.
8. Древните египтяни крайно рядко практикували човешки жертвоприношения, но за неуважение или престъпления против Бога на Слънцето виновните се осъждали да бъдат изгорени живи.
9. Прието е келтите и викингите да бъдат наричани варвари, но в сравнение с тях древните гърци и римляни били къде по-жестоки. Да си спомним дори само гладиаторските боеве или човешките жертвоприношения, понякога – и на собствените деца.

10. За 45-те години завоевателни походи Тамерлан унищожил най-малко 3,5% от населението на планетата през втората половина на XIV век. По най-скромни сметки това са 15 милиона души.
11. Вместо да убиват вражеските воини, ацтеките предпочитали да ги хващат в плен, за да ги принасят после в жертва на боговете. Гибелта на противника на бойното поле се смятала за непохватност на воина, който не е съумял да хване врага жив.
12. При викингите холмгангът означавал спорът да се реши в двубой. Ако някой, комуто бил отправен призив, не се явял на двубоя, той бил признаван за виновен Такъв човек всеки можел съвсем законно да убие, дори роб.
13. В западноафриканското кралство Дахомей (дн. Бенин) съществувало военно формирование, което изцяло се състояло от жени. Много от френските войници отказвали да стрелят по тези амазонки, поради което французите понасяли огромни загуби.
14. Едни от първите, които започнали да използват биологическо оръжие, били древните хети. Те натирвали към врага заразени с туляремия магарета и волове, за да предизвикат епидемия сред вражеската армия.

А ето накрая и един странен факт: Тримата влъхви, които според легендата принесли дарове на новородения Христос, били представители на персийското племе Маги. Хората от това племе се смятали за могъщи свещеници, които проповядвали… зороастризъм.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.