CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

10 исторически артефакта, унищожени поради глупост

01/25/21 / КУЛТУРА


culturespace.bg

Няма оправдание за унищожаване на историята – и въпреки това виждаме, че това се случва непрестанно. И говорим не само за терористи, които целенасочено взривяват древни паметници на културата. Много от най-ценните артефакти са унищожени случайно поради банално невежество и глупост…
Да изтриете от лицето на планетата или просто да съсипете древни храмове, градове, скални рисунки и други произведения на изкуството, е много по-лесно, отколкото да създадете нещо свое. Особено ако не разпознаете истинската стойност на унищожената история.

„ХУДОЖНИК“ С ПИСТОЛЕТ ЗА ЕЙНТБОЛ


В района на най-големия воден резервоар на САЩ - езерото Мийд – има свещени паметници на индианските племена, които са живели там. Те са вписани в Националния регистър на историческите места в САЩ. През 2010 г. вандал използва пистолет за пейнтбол, за да рисува скални рисунки. Той е арестуван, осъден на година затвор, 10 000 долара глоба и 50 часа общественополезен труд.

БУЛДОЗЕР СРЕЩУ ХРАМ


През 2013 г. в Белиз избухва скандал: булдозерите на местна строителна компания разрушават наполовина 2300-годишен храм на маите. Те копаят за варовик. Когато информацията изтича в периодичния печат, древната пирамида вече е наполовина разрушена. Вандализмът е спрян, но паметникът на културата е сериозно повреден.

„ПАРЧЕДОСВАНЕ“ НА СКАЛНИ РИСУНКИ


Трудно е да се откраднат скални рисунки, но след все пак такъв опит е правен. През 2014 г. в Испания, в пещера в националния парк „Санта Елена“, група неизвестни лица се опитват да отрежат парче скала заедно с древна рисунка. Уви, това води само до пропукването и изронването на камъка и унищожаването на част от скалното изкуство.

„ОКИСЛЯВАНЕ“ НА МРАМОР


„Мраморът на Елджин“ е колекция от древногръцко изкуство, главно от Атинския Акропол, донесена в Англия в началото на XIX век от лорд Елджин и съхранявана в Британския музей. За съжаление, непрофесионални опити за почистване на мрамора с азотна киселина през 1845 и 1930 г. нанасят много щети на безценната колекция, която Гърция от десетилетия настоява да се върне на нейна територия.

ПАК БУЛДОЗЕР, НО СРЕЩУ ВАЛ


Офската стена, или Валът на Офа, е земна постройка, издигната през VIII век, за да отдели царствата Мърсия (Кралството на източните англи) и Поуис (произнасяно Пауис и Пауъс). Тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство сред други стени на света, като Великата китайска стена. През 2013 г. местен жител унищожава голяма част от вала с булдозер и е арестуван.

ГРАФИТИ ЗА СЕЛФИ В КОЛИЗЕУМА


Амфитеатърът на Флавиан, по-известен като Колизеум, е внимателно пазен от сериозни вандализми, но дребните хулиганства не винаги са били предотвратявани. Туристите обичат да рисуват надписи като „Вася беше тук“ на древни стени и след това да си правят селфита на техния фон – все по-често през последните години. Не ги спират никакви предупредителни знаци или реалната опасност да бъдат тикнати в затвора.

ШЛИМАН – ОКРИВАТЕЛЯТ И СЪСИПАТЕЛЯТ


Германският самоук археолог от XIX век Хайнрих Шлиман се прочува с важните си находки в Мала Азия, на Пелопонес, а също и на известната древна Троя. Но когато се опитва да изкопае града, възхваляван от Омир, Шлиман прави куп сериозни грешки и унищожава част от руините поради бързане и некомпетентност.

НАСТОЛНА ЛАМПА ОТ ДРЕВНА КИТАЙСКА ВАЗА


Понякога мащабите на вандализма не са толкова големи, колкото разрушаването на древни храмове, но въпреки това са поразителни. Семейство от Лондон през 2008 г. купува китайска ваза на разпродажба… която се оказва артефакт на империята Цин! Семейството, без да осъзнава това, прави от вазата настолна лампа. Едва много години по-късно вазата е идентифицирана, но поради пробитата от смотаните лондончани дупка в дъното, стойността й се срива от 50 на 5 хиляди евро.

НАКЪЛЦАНИЯТ ФЛАГ


Американското знаме, което се е веело над Форт Макхенри по време на битката при Балтимор през септември 1815 г., се смята за един от най-ценните артефакти в САЩ. Но по време на съхранението той е силно повреден, като бива частично нарязан на парчета за всички. Едва през 1912 г. късовете плат са предадени на Института „Смитсониън“, където знамето е възстановено.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.