CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

10 любопитни факта за Холивуд

08/23/19 / КУЛТУРА
Един хълм, превърнат в легенда


Игор Селиванов

Има една страна,която не е отбелязана на никоя световна географска карта – Холивуд е фабрика за блянове, която е оказала огромно влияние върху развитието на човешката култура през последните поне сто години.Това е най-знаменитият район на Лос Анджелиз, където са разположени най-много киностудиа и местообиталище на най-известните киноактьори. Удивителен свят със своя история и тайни. Да отсеем десет от тях.

1. Знаменитите огромни бели букви се появяват на южния склон на Маунт Лий, но тогава изписват „HOLLYWOODLAND“ и не са паметен знак, а обикновена реклама на нови жилища в един от кварталите на Лос Анджелиз. Височината на всяка буква е 9 м, а ширината– 15 м.
В началото е планирано надписът да остане около половин година и после да бъде демонтиран. Но за това време той успява да придобие такава известност, че решават да то оставят. През 1949 г. надписът е реставриран и е махнато окончанието LAND. Към 1978 г.буквите вече са в такова плачевно състояние, че напълно ги сменят и сега височината на всяка е 14 м, а дължината на целия надпис достига 110 м.

2. През септември 1932 г. британската актриса Пег Антуисъл се самоубива, като скача отбуквата „H“. Малко преди това Пег научава, че поредната й роля е силно съкратена. По това време в страната свирепства Голямата депресия и подобна, уж незначителна вест, означавала за актрисата пълна нищета.

3. По време на Втората световна война, за да не хабят скъпоценния метал, ваят статуетките „Оскар“ от гипс. След войната отново започват да ги изработват от сплав, наречена британий, със златно покритие.

4. През 1978 г. времето разяжда прочутия надпис и му придава твърде жалък вид. Вместо „HOLLYWOOD“,надписът се разчита като „HuLLYWO D“. Решено е това да се поправи и основателят на списание „Плейбой“ Хю Хефнър провежда търг за буквите от надписа. В резултат, всяка буква получава свой собствен спомоществовател.

5. Първите осем звезди в „Алеята на славата“ се появяват едновременно на 8 февруари 1960 г. Една от тях – звездата на Джоан Уудуърд, мнозина смятат за първа сред първите.

6. Емблемите вътре във всяка звезда символизират категорията, в чиято сфера е връчена звездата. Тези категории са пет: принос в развитието на киноиндустрията (емблемата е кинокамера), принос в развитието на телевизията (телевизор), принос в развитието на звукозаписа и музиката (фонограф), принос в развитието на радиото (радиомикрофон) и принос в развитието на театъра (театрална маска трагедия-комедия).
В „Алеята на славата“ има и две особени звезди, които са изпълнени във формата на луни. С едната е отбелязан полетът на „Аполо-11“ до Луната, а другата бележи самото прилуняване на апарата.
Звезди на „Алеята на славата“ са получавали не само хора, но имултипликационни персонажи, например Мики Маус.

7. „Джийн“ Отри притежава своеобразен рекорд – в неговата звезда присъстват всички пет емблеми. Работата е там, че като изпълнителтой е широко популярен и в радиото, и в киното, и в телевизията цели тридесет години, като се започне от 30-те години на XXвек.

8. На 9 ноември 2001 г. в Лос Анджелиз се открива знаменитият киносалон „Долби“, известен още и като „Кодак“.Този кинотеатър става подиум за церемониите по връчването на наградите „Оскар“. Зрителната зала на киното побира почти 3400 души, а сцената е една от най-големите в САЩ.

9. В самия Холивуд кино може да се гледа не само в кината. Филми се показват на огромни екрани, специални витрини и дори на гробищата. Така например, от 2002 г., в рамките на летния кинофорум „Cinespia“ през нощта филмите са въртят на „звездното“ гробище „Hollywood Forever Cemetery“. Филмите се прожектират направо върху стената на мавзолея на Рудолф Валентино – един от най-известните актьори от епохата на нямото кино.

10. Автор на термина „холивудска усмивка“ е стоматологът Чарлз Пинкъс. През 30-те години на миналия век той изобретява т.нар. винири – специални пластинки, които се нанизват върху зъбите, за да подобрят и външния им вид, и защитеността им.
По това време порцелановите винирисе крепят с помощта на специален прах и се задържат за кратко. Сред актьорите новото изобретение става толкова популярно, че Пинкъс получава прозвището „звездният стоматолог“. Той прави ослепителни усмивките на такива знаменитости като Джуди Гарлънд, Щърли Темпъл, Елизъбет Тейлър, Барбра Страйсънд (грешно изписвана Барбара Стрейзънд – бел.пр.), Фред Астер и др.
Превод: Г. ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.