CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

10 находки на древни цивилизации, изгубени през вековете

05/13/22 / ИСТОРИЯ
… и намерени отново

culturespace.bg

Историята на човечеството е история на възхода и падението на различни цивилизации.
Освен това повечето от постиженията на изчезналите цивилизации бяха безвъзвратно загубени.
И само разкопките и научните изследвания на съвременните учени направиха възможно да се научат понякога невероятни неща за миналото.
И само вижте с какво започва това изброяване…!

1. ВАРНЕНСКОТО ЗЛАТО


От 1972 до 1991 г. при разкопки на гробище на брега на езеро в България са открити около 6 кг златни артефакти. Тези артефакти представляват едни от най-важните археологически находки в Европа, тъй като са на повече от 6500 години – тоест те са само с няколко века по-млади от времето, когато се появяват първите фермери в Европа. Те са и първото доказателство за социална йерархия, тъй като 75 процента от златото е открито само в 4 гроба.
Всички гробове със златните артефакти съдържат останките на мъже, което опровергава теорията, че праисторическите европейски цивилизации са били управлявани от жени. В рамките на 15 години са изкопани 312 гроба, които датират от 4600 – 4200 г. пр.Хр. и завършват с медната епоха, когато хората за първи път започват да експериментират с обработката на метал. Разнообразието от златни артефакти варира от бижута до нагръдници и дори… златна обвивка на пенис.

2. МАХЕНДРАПАРВАТА


През 2012 г. обширно въздушно проучване на гористо плато в Камбоджа, известно като Пном Кулен, разкри хилядолетните руини на отдавна изчезнала цивилизация. В останките на града, които се намират на 40 км северно от комплекса „Ангкор Ват“, са открити пирамидална структура, много храмове и дори сложна, създадена от човека инфраструктура за водоснабдяване.
Според надписите, открити върху разрушените стени, градът се е наричал Махендрапарвата и е построен през IX век от легендарния основател на кхмерската империя Джаявармана II. Въпреки че обектът е открит за първи път от френски археолози през XIX век и градът е проучен през 1936 г., Махендрапарвата отново е забравен по време на вълненията от войната във Виетнам. Когато древният град е преоткрит десетилетия по-късно, става ясно, че той по същество е „шаблон“ за по-известния Ангкор Ват, построен 350 години по-късно.

3 ГРАФИТИ НА ОСТРОВ МОНА


Остров Мона, разположен в Карибите, е бил обитаван от народа таино през XVI век. Когато пещерната система на острова бе проучена напоследък, беше установено, че има един вид културен обмен между испанските конкистадори от онова време и таиносите. Пещерните графити включват изображения на християнски символи, около 30 религиозни фрази, както и собствената религиозна иконография на Таино. Това доказателство предполага, че испанците може да са били по-малко безмилостни в усилията си да завладеят местните народи и може да са се опитали мирно да въведат таино в християнството и европейската култура.

4. КЛОВИС ВЪРХОВЕ НА КОПИЯ


Върховете на копия от културата на каменната епоха Кловис са открити за първи път през 1932 г. в град Кловис (САЩ, Ню Мексико). Първоначално техният откривател, археологът Едгар Б. Хауърд, не търси артефакти, а провежда разкопки, за да открие останки от мамути. Разпръснати с костите, той забелязва тънки върхове на копия, очевидно ръчно изработени. Хауърд започва да прави допълнителни изследвания и се натъква на останките от древна американска култура.
Най-ранните места на Кловис датират от 13 500 години и са открити на 1500 места в Северна Америка и дори във Венецуела. Хората Кловис са сред най-ранните жители на Америка. Също така фактът, че не са открити признаци на Кловис в Сибир (откъдето хората първоначално са мигрирали в Северна и Южна Америка), може да показва, че тази цивилизация е първата на този континент.

5. ПОГРЕБЕНИЕ НА РИС
Опитомяването на котки за първи път се е случило в древен Египет, но сравнително скорошно откритие предполага, че може да е практикувано и в Северна Америка в миналото. През 80-те години на миналия век при разкопки в 2000-годишната могила Хоупуел в западен Илиной са открити кости на животно сред човешки останки, които са били погребани заедно с хората.
Първоначално се смяташе, че е куче, но наскоро беше установено, че са кости на рис. Освен това животното е заровено с украсена яка и няма доказателства, че е принесено в жертва, нито следи от нараняване. Рисът е бил млад, което означава, че племето може да се е опитало да го опитоми като коте.

6. КОРАБ ОТ XVIII ВЕК В СВЕТОВНИЯ ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР


След падането на кулите близнаци през 2001 г., при разкопки на това място през 2010 г., е направено невероятно откритие: останки от древен кораб. Дървеният корпус на кораба е на 6 до 9 метра под равнището на улицата и е първото мащабно историческо откритие в Манхатън от десетилетия. Очевидно, когато са построени кулите на Световния търговски център, корабът не е бил повреден, но е лежал в земята повече от 200 години.
Корабът най-вероятно е построен в средата до края на XVIII век, но почти нищо не се знае за него. След откриването корабът започнал да се разпада, защото бил лежал под налягане твърде дълго в дълбока вода.

7. ПАСАРГАДИ


Пасаргади, разположен в Северен Иран, е бил столицата на империята на Ахеменидите, построена от Кир Велики. Едно време Пасаргади се е смятал за най-важния град в света. Империята на Ахеменидите е вдъхновение за империята на Александър Велики 200 години по-късно и за Римската империя след това. Градът обаче запада и накрая е забравен. Гробницата на Кир все още стои, но дълго не се знае кой почива в нея.
С течение на времето местните жители започват да твърдят, че гробницата принадлежи на майката на цар Соломон. Градът е преоткрит едва от немския археолог Ернст Херцфелд през 1928 г. Така през хилядолетията светът отново научава за древната столица, нейната сложна напоителна система, нейните дворци и гробницата на Кир.

8. ЗАМЪКЪТ ПОД ЗАТВОРА
През 2015 г. започва преустройство в мъжкия затвор в Глостър, Англия. В същото време работниците правят шокиращо откритие: под двора на затвора са скрити руините на 1000-годишен замък. Общо в Глостър са построени два замъка – първият от тях е разрушен през 1110 г., а вторият се е извисявал до 1789 г., след което също е разрушен. Ключалката, намерена под затвора, вероятно води към втория. Стените му никога не са виждали слънчева светлина през последните 200 години.
Преди разрушаването замъкът е бил огромен: кулите му може да се сравнят по размер с Бялата кула на Лондонския Тауър. През 1791 г., две години след като замъкът е разрушен, е построен затвор, под двора на който е скрито това, което е останало от стария замък.

9. БЕЛИЯТ ГРАД
Белият град е една от най-популярните легенди на Хондурас. Според тукашни обитатели, когато испанските конкистадори за първи път пристигнали в района и започнали да го завладяват, местното население избягало в „бялата къща“ дълбоко в джунглите на Хондурас. В отдалечен район на тази страна, наречен Москита, днес са открити странни предмети, които сякаш показват, че на това място е съществувала някаква цивилизация.
През 2012 г. с помощта на лидари, инсталирани на самолети, в джунглата са открити руини. По-нататъшните разкопки показват, че в дълбините на джунглата наистина има цял град, както разказват местните. Открити са също глинени пирамиди и много артефакти.

10. ХОМО НАЛЕДИ


През 2013 г. палеоантропологът Лий Бъргър събра екип за изследване на пещерата на изгряващата звезда в Южна Африка. Екипът се състои от шест много слаби жени. Причината за това е, че Бъргър иска да се вмъкнат в тесния улей, който е открил по-рано в пещерата. Но това е проблематично, тъй като ширината му е само 18 сантиметра.
Усилията не са напразни: в канавката са открити 1500 кости, принадлежащи на около 15 скелета. Тази находка е много важна, защото тези скелети са останки от неизвестен досега вид човек, наречен Homo Naledi. Въпреки че Хомо Наледи имат глави с размерите на съвременните горили, те са практикували погребални ритуали в пещера и изглеждат много интелигентни.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.