CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

10 потайни текста,

01/27/22 / ИСТОРИЯ
разбулени с помощта на модерни технологии

culturespace.bg

Археологическите находки са буквално пълни с послания от миналото.
Често древните текстове са буквално „пред очите ни“, но понякога са невидими с просто око.
Съвременните технологии – рентгенови лъчи, компютърна томография, мултиспектрални изображения, роботи – позволяват векове по-късно да съзрем отново тези отдавна нечетени произведения.

1. КОДЕКСЪТ СЕЛДЕН


В продължение на десетилетия изследователите са убедени, че Кодексът Селден (Codex Selden) съдържа скрити послания. Запазен в продължение на близо 500 години под слой мазилка и тебешир, този мексикански ръкопис отпреди колониалния период е направен от кожени ленти, покрити с материал, подобен на гипс. През 2016 г., благодарение на техниката за хиперспектрално изобразяване, изследователите най-накрая успяха да разшифроват скрития текст на повърхността на ръкописа на Микстек (Мixtek), както и изображенията от долната му страна.
Подобна техника работи чрез заснемане на изображения с висока разделителна способност в целия спектър на дължината на вълната. Процесът на сканиране на ръкописа все още продължава. Докато не бъде завършен, изследователите не са склонни да коментират съдържанието му.

2. СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЧАСОВНИК НА ЛИНКЪЛН
На 13 април 1861 г. ирландският имигрант и часовникар Джонатан Дилън гравира скрито послание върху джобния часовник на Ейбрахам Линкълн. Той е нает от „MW Galt & Co“, Вашингтон, да ремонтира часовника на президента в деня, когато Форт Съмтър е обстрелван от федералните сили, което предизвиква Гражданската война в САЩ. Посланието му остава скрито, докато не е открито от Смитсонианския институт през 2009 г.
Надписът на Дилън, който той гравира върху часовника, гласи: „Първият изстрел. Робството е мъртво. Слава Богу, че имаме президент, който поне ще опита“. Дилън никога не се е срещал с президента, а Линкълн никога не е виждал съобщението, скрито в часовника му.

3. СРЕБЪРНИЯТ СВИТЪК


През 2014 г. археолозите откриха малък амулет по време на разкопки в град Джераш в Йордания. Това място някога е било дом на гърци, римляни и след това – на араби. Въпреки това, опустошително земетресение през 749 г. сл.Хр. унищожава селището. Този амулет е сребърен свитък с дължина 5 см. След отстраняване на корозията от външната страна на деликатно навитата сребърна плочка се оказва, че вътре в нея има някакъв текст, но тъй като плочката е много крехка и дебела само 0,01 сантиметра, не беше възможно да се разгъне.
През 2015 г. изследователите използваха технологията за CT сканиране, за да разчетат свитъка. Те откриха 17 реда текст, всеки от които съдържа пет букви. Първият ред е част от заклинание, написано на гръцки. Следващите редове не можаха да бъдат дешифрирани. Лингвистите смятат, че са написани на „псевдоарабски“ или на някакъв „таен магически език“.

4. НОВГОРОДСКИЯТ КОДЕКС


През 2000 г. археолози, които извършват разкопки в Новгород, откриват най-ранната известна книга на древна Рус. Изработен от три восъчни дървени дъски, Новгородският кодекс съдържа толкова много скрит текст, че е наречен хиперпалимпсест (палимпсест е ръкопис, който се изстъргва за повторна употреба). Датиращ от XI век, текстът се състои от два псалма.
Когато восъкът е изваден от кодекса за съхранение, реставраторите разбират, че дървото е запазило следи от по-ранен текст, включително неизвестни досега славянски хроники. Пресъздаването на тези скрити текстове е изненадващо трудно. Често едва запазените следи от текст са неразличими от пукнатини и други неравности в дървото. Кодексът също е бил повторно използван няколко пъти и има много слоеве от скрити текстове.

5. ПОСЛАНИЕТО НА МУСОЛИНИ
През 2016 г. историците реконструираха скрито послание под основата на обелиска на Мусолини в Рим. Текстът върху пергамент, който описва възхода на фашизма на власт и „подвизите“ на Мусолини, е заровен при издигането на обелиска през 1932 г. и просто е забравен през следващите десетилетия. Въпреки че оригиналният документ все още е под 300-тонния паметник, Codex Fori на Мусолини е реконструиран от три неясни източника от библиотеки в Рим. Според изследователите този текст е бил предназначен за хора в далечното бъдеще.

6. КОДЕКС НА ЗАКИНТОС
През 1861 г. изследователите за първи път откриват скрит текст в Кодекса на Закинтос. Този кодекс е палимпсест. Кодексът на Закинтос първоначално съдържа основната част от Евангелието от Лука, датиращо от VII век. През XIII век ранният текст е премахнат, за да се направи място за Евангелиариума – колекция от евангелски пасажи.
През 1984 г. Университетът в Кеймбридж публикува мистериозната работа. Кодексът вече е закупен за £1,1 милиона лири от Университета в Кеймбридж, който ще използва мултиспектрален анализ, за да дешифрира скрития текст на всичките 176 пергаментови страници.

7. РОБОТ ИЗСЛЕДОВАТЕЛ
През 2011 г. археолозите използват робот джедай, за да получат изображения на древни скрити послания в Голямата пирамида в Гиза, които са пренебрегвани цели 4500 години. Роботът се връща с изображения на неизвестни досега червени йероглифи. Изследователите вярват, че тези скрити послания може да хвърлят светлина върху мистериозните тесни проходи в Голямата пирамида. За първи път два такива тунела са открити през 1872 г. и те извеждат от Царската зала на открито. Други подобни коридори обаче водят от Залата на кралицата и изчезват в дълбините на пирамидата.
Рудолф Гантенбринк е първият, който изследва няколко тунела с роботи през 1993 г. Девет години по-късно втори екип се завръща с роботи, за да изследва южните „рудници“. И двете експедиции приключват, когато роботът достига до мистериозните плочи с медни щифтове, които блокират прохода. По време на последната експедиция роботът успява да промуши „напред“ микрокамерата през малка дупка в плочата, зад която имаше скрита стая. Какво предстои, не се знае.

8. ТЕКСТОВЕ НА ЕВРИПИД
Екип от изследователи от университетите в Болоня и Гьотинген откриват скрит текст (гръцка драма от V век пр.Хр.) на страниците на пророческа книга от Стария завет (XIII век). Това произведение се приписва на Еврипид, един от най-важните драматурзи на Атина, който е написал повече от 92 пиеси през живота си, но са оцелели само 19. Творчеството на Еврипид става крайъгълен камък на образованието в елинистическата епоха и влиянието му върху съвременната драма е просто огромно. Скритият текст е открит с помощта на мултиспектрална технология за изображения през 2013 г. Текстът с античната драма е измит от страниците, а отгоре е написан друг. Интересното е, че ръкописът съдържа не само работата на Еврипид, но и много древни анотации.

9. 2000-ГОДИШНИ ЕВРЕЙСКИ ГРАФИТИ
През 2015 г. строителни работници разкриват древни, скрити графити от ерата на Втория храм в Йерусалим. Открити са в микве (резервоар за измиване) и в пещера под модерно училище. Скритите надписи са написани на арамейски с кал и пепел, така че са много трудни за четене. Въпреки че надписите все още не са дешифрирани, някои учени предполагат, че това са нечии имена. Освен надписите, върху графитите може да се видят десетки изображения на дървета, лодки и менори.

10 СРЕДНОВЕКОВНА БИБЛИОТЕКА
С появата на печатната преса през XV век ръкописите губят своята актуалност. Книговезците започват да унищожават или да „завъртат“ повторно тези ранни ръкописи. Те често са използвали древна хартия за създаване на корици за по-модерни печатни книги. Макрорентгеновата флуоресцентна спектрометрия позволи на изследователите да намерят тези средновековни текстови фрагменти, без да се налага да унищожават напълно свръзките. Това не само прави скритите съобщения видими, но позволява и четенето им. Много от скритите фрагменти датират от XIV и XV век. Изследователите обаче се надяват да намерят средновековна Библия.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.