CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

10 заблуди за Средновековието,

07/22/22 / ИСТОРИЯ
здраво засадени в съзнанието на съвременните еснафи

culturespace.bg

Средновековието продължава около 1100 години (от V до XVI век). Много често тази епоха е осъждана и критикувана.
На хората, живели по това време, се приписват на невежество, нечистоплътност, склонност към насилие и мн.др. Но наистина ли е било така?

МИТ 1: СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ХОРА СА БИЛИ НЕВЕЖИ И ГРУБИ
Това погрешно схващане беше подкрепено от някои холивудски филми, които бяха пълни с невежество и средновековни религиозни суеверия. Всъщност, според историците, философията и науката процъфтяват тъкмо по това време. Блестящите умове на Макиавели, Боеций, Данте, Бокачо, Петрарка са пряко потвърждение за това. Най-великите произведения на музиката, изкуството, литературата са създадени през Средновековието. Замъците и катедралите на Европа, построени по това време, все още удивляват със своята елегантност и блясък.

МИТ 2: СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ХОРА СА ВЯРВАЛИ, ЧЕ ЗЕМЯТА Е ПЛОСКА
Известният монах Коперник, живял през Средновековието, много преди Галилей доказа, че Земята не е центърът на Вселената. Докато в епохата на Просвещението, неговият последовател Галилей е бил жестоко преследван за подобни вярвания. Освен това, според съвременните историци, много християнски учени от онова време са признавали сферичността на Земята и са знаели нейната приблизителна обиколка.

МИТ 3: ЖЕНИТЕ СА БИЛИ ПОТИСКАНИ
Това заблуждение процъфтява през 70-те години. Историята на живота на известни жени от онази епоха обаче предполага друго. Лордове, крале и дори папата са се вслушвали в мнението на Хилдегард фон Бинген. Тя е признат ерудит на своето време и нейните писания и музика са популярни и днес. Света Жана д'Арк покорява цялата френска армия. За признат женски лидер се смята и кралица Елизабет I. В същото време кодексът на средновековните рицари гласи, че всяка жена, независимо от класата, трябва да бъде третирана с уважение и благоговение.

МИТ 4: ЕРА НА ГОЛЯМО НАСИЛИЕ
Насилие е имало през всички времена, но да се твърди, че през Средновековието е имало много, е голяма заблуда. В някои филми и книги се опитват да представят инквизицията като ужасен инструмент на смъртта, който помита всичко по пътя си. Според статистиката за период от 160 години е имало само 826 екзекуции при 45 000 процеса. Това е пренебрежимо малко в сравнение със зверствата, извършени от Мао, Хитлер и Сталин. Серийните убийства също са били рядкост през Средновековието. Известни са само двама серийни убийци от онези времена: Жил дьо Ре и Елизабет Батори.Сцени от живота през Средновековието

МИТ 5: ЖИВОТЪТ НА СЕЛЯНИТЕ СЕ Е СВЕЖДАЛ САМО ДО УПОРИТ ТРУД
Единственият начин за селяните от Средновековието да изкарват прехраната на семейството си, е да работят на полето. Тежка работа. Но в същото време през онези дни редовно се провеждали светски и религиозни фестивали, където хората могат да се отпуснат и да се забавляват. Забавлението включвало танци, пиене, турнири и игри. Много игри са оцелели до наше време: зарове, пулове, шах, „сляпа баба“ и др. Това било чудесна възможност за селяните да избягат от непосилния труд.

МИТ 6: СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ХОРА НЕ СА СЕ КЪПЕЛИ
Това е не само пълна заблуда, но и мит, породил куп погрешни вярвания. Смятало се, че църковният тамян бил специално създаден, за да неутрализира миризмата от немити тела. В същата категория е и митът за женитбата през юни или май, защото само през тези месеци хората се къпели. Всичко това не е вярно. Най-красноречивото потвърждение за чистотата на средновековните хора е в латинската поговорка: „Да ловуваш, да играеш, да се миеш, да пиеш, означава да живееш!“ (Venari, ludere, lavari, bibere; Hoc Est Vivere!). Повечето средновековни градове са имали бани. Чистотата и хигиената били ценени. Къпането дори било включено в различни церемонии, като рицарските турнири, да речем.

МИТ 7: СЕЛЯНИТЕ ЖИВЕЕЛИ В КЪЩИ СЪС СЛАМЕНИ ПОКРИВИ, КЪДЕТО ИМАЛО РАЗЛИЧНИ НАСЕКОМИ И ЖИВОТНИ
Покривите на къщите не били от снопове слама, хвърлени върху пръчки, а плътен тъкан килим. Този факт показва, че е било трудно за птици и други същества да влязат в жилището. В същото време средновековните хора са се борили с неканени „гости“, както нашите съвременници се борят с хлебарки или мишки. Трябва да се отбележи, че сламени покриви има и в много замъци. В английските села все още са запазени къщи със сламени покриви.

МИТ 8: БЕДНИТЕ БИЛИ ПОСТОЯННО ГЛАДНИ
Това твърдение не е съвсем вярно. През ранното Средновековие бедните хора се хранели предимно със зърнена и растителна храна. През по-късен период на трапезите им се появяват месни продукти. Всекидневната диета на селяните, които работели физически труд, се състояла от прясна каша, сушено или веяно месо, плодове, сирене, хляб и бира. На трапезата често се срещали ястия от гъски, гълъби, патица или пиле. Някои селяни държали пчелини. А медът бил постоянно лакомство на трапезите им.

МИТ 9: НЯМАЛО ДОСТЪП ДО БИБЛИЯТА
През Средновековието всички книги са били писани на ръка. Това изисквало много време и усилия. Следователно стойността на такива ръкописи била много висока. С оглед на това Библията се съхранявала в специално помещение, но това не означава, че хората не могли да чуят Божието слово. Библията се четяла на глас всеки ден на литургия.

МИТ 10: СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ БИЛО ШИРОКО РАЗПРОСТРАНЕНО
През Средновековието е имало много справедливо правосъдие. Смъртното наказание се налагало в изключителни случаи: палеж, убийство, измяна. И едва в края на царуването на Елизабет I хората започнали да използват смъртното наказание, за да се отърват от политически опоненти. Публичните екзекуции били за бедните хора, богатите престъпници не били екзекутирани публично.
Превод: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.