CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

12 отдавна развенчани исторически грешки

09/03/21 / ИСТОРИЯ
… които все още се приемат за верни

culturespace.bg

Историята на човечеството е толкова продължителен и мащабен процес, че е просто невъзможно да бъде обхванат до най-ситните детайли. Това е особено вярно за събития от далечната древност – в този случай науката няма надеждни източници за изследване. Следователно няма нищо изненадващо във факта, че от време на време за определени епизоди в историята се формират не напълно надеждни мнения или версии, които функционират толкова дълго и здраво в обществото, че дори да се докаже, че са несъвместими с реалността, те продължават да са „верни“.

1. ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ДРЕВЕН РИМ БИЛО ОБЛЕЧЕНО В ТОГИ
Една от често срещаните грешки, които хората допускат, докато изучават историята на Древен Рим, е мнението, че тогата е почти единственото облекло, носено от населението на огромната империя. Но в действителност това не е напълно вярно. Наистина е имало период – приблизително през V век пр.Хр., когато тогата е на върха на популярността и наистина се носи от мъже, жени и деца. Но това приключва доста бързо, скоро нежният пол напълно изостави тогата и тя остава изключително в категорията на официалното, дори церемониално облекло.
Освен това тогата е далеч от най-евтиното облекло, така че се носи предимно от представители на богатите съсловия. Трябва да се има предвид, че само богатите са можели да си позволят тога. Тя по същество е връхно облекло; под него често се носят туники или ризи до коляното с къси ръкави. Въз основа на всичко по-горе може да се твърди, че всъщност тогата не е била толкова повсеместна, колкото се смята. Същата теза е изтъкната по-специално от древния поет Ювенал, който веднъж отбелязва: „Всъщност има много части на Италия, в които никой не облича тога, докато не умре“.

2. ВЕЛИКАТА КИТАЙСКА СТЕНА СЕ ВИЖДА ОТ КОСМОСА
Не е нужно да се припомня фактът, че огромният мащаб на Великата китайска стена, като структура на древността, изумява въображението. Размерът на това уникално архитектурно чудо обаче се превърна в източник на преувеличение и дори спекулации. Съществува доста често срещано погрешното схващане, че Великата китайска стена се вижда от космоса. Но в действителност това твърдение не отговаря на действителността. Нещо повече, то се появява много преди хората да са били на орбита за първи път.
Авторът на това популярно, но напълно неточно изявление е писателят-авантюрист Ричард Халибъртън. Тъкмо той пръв декларира, че Великата китайска стена е „единственият създаден от човека обект, видим от космоса“, и прави това още преди избухването на Втората световна война, през 1938 г. След като човечеството получи възможност да изпрати хора в орбита, така че те да останат там на смени цяла година и да опровергаят видимостта на известния архитектурен обект от космоса многократно, тази теза би трябвало да се премести в категорията „Неверни“, но по неизвестна причина тя продължава да бъде всеобщо споделяна.

3. ЮЛИЙ ЦЕЗАР Е РОДЕН ЧРЕЗ ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ


Има много мнения и слухове за един от най-известните владетели на Древен Рим, Юлия Цезар. Въпреки това, едно от тях може е особено оригинално. Според общото твърдение великият Цезар е роден чрез цезарово сечение, поради което тази хирургична процедура е получила неговото име. Но всъщност няма връзка между Гай Юлий и медицинския термин. Майката на Цезар, Аврелий ражда и трите си деца по естествен път и оцелява. А хирургичната процедура получава наименованието си от термина Lex Caesarea, който се превежда като „законът на Цезар“: именно той позволява раждането на дете с помощта на медицинска намеса по медицински причини.

4. ГЕРМАНСКИЯТ АУТОБАН ЗАПОЧВА ДА СЕ СТРОИ ЕДВА ПРИ ХИТЛЕР
Адолф Хитлер и неговата партия смятат пропагандата за един от основните елементи в работата за популяризиране на собствените си догми и тези. Едно от постиженията, които представителите на германската работническа партия, дошли на власт през 1933 г., си приписват, е твърдението, че тъкмо Хитлер е този, който нарежда да започне изграждането на световноизвестния германски аутобан. В действителност обаче фюрерът няма нищо общо с германската федерална магистрала. Историческите документи ясно показват, че първите пътища от този тип са построени през 20-те години на миналия век, а до 1931 г. по-голямата част от аутобана вече е построена.

5. ЖЕСТОВЕТЕ С ПАЛЦИ ВЪЗНИКВАТ СРЕД РИМЛЯНИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ГЛАДИАТОРСКИ БИТКИ
Доста известна е традицията, широко изобразена в кинематографията, да показва жестовете на римския император, когато той решава дали гладиаторът да оцелее, или трябва да бъде убит след битката. В първия случай владетелят сочи с палеца нагоре, а във втория – надолу. Но в действителност и двата жеста са съществували по-рано, отколкото е обичайно да се мисли за тях, и нямат нищо общо с гладиаторските битки. Знакът, който означава смърт за боеца, има име – pollice verso, което се превежда като „обърнат палец“. А жестът, който дава живот на гладиатора, се нарича pollice compresso и означава „скрит палец“ – императорът скрива палеца си в юмрука си.

6. ОБЕЛИСКИТЕ НА КЛЕОПАТРА СА ПОСТРОЕНИ ЗА ПРОЧУТАТА ДРЕВНОЕГИПЕТСКА КРАЛИЦА


Обелискът на Клеопатра в Лондон

Доста популярни в света са два украсени древноегипетски обелиска, които са известни като „иглите на Клеопатра“. Но те нямат нищо общо с най-известната владетелка на Древен Египет: те са издигнати по заповед на фараона Тутмос III, а той управлява държавата цели хиляда и петстотин години преди раждането на Клеопатра. Днес може да се любувате на шедьоврите на древноегипетската архитектура със собствените си очи на две места на планетата: до Нюйоркския музей „Метрополитън“, както и на брега на Темза в Лондон.

7. НИНДЖИТЕ НОСЕЛИ САМО ЧЕРНИ ДРЕХИ
Всеки, който е гледал игрални или анимационни филми, където има нинджи, е забелязал, че те винаги са в черни одежди, което им помага да се промъкнат незабелязано във всеки тъмен ъгъл, за да изпълнят поставената им задача. В реалния живот обаче такова облекло, напротив, би привлякло твърде много внимание, така че азиатските тайни агенти предпочитали всекидневни дрехи или носели униформата на врага, който трябва да бъде елиминиран, за да се слеят не само с тълпата, но и да объркат онези, които биха потърсили убийците. И тази предполагаема униформа на нинджа, която толкова често се показва във филмите, всъщност е костюмът на кукловодите, които са работили в театъра на бунраку – те трябвало да носят черни дрехи, за да се слеят с фона.

8. МАРИЯ АНТОАНЕТА И ФРАЗАТА ЗА ПАСТИТЕ


Френската кралица Мария Антоанета е толкова непопулярна сред хората, че ѝ се приписват различни изявления и дела, които не ѝ принадлежат. И най-известна в списъка е фразата: „Ако нямат хляб, нека ядат пасти“ – в отговор на оплаквания, че нейните поданици гладуват. Историците обаче дълго опровергават тази клевета. Оказва се, че това твърдение принадлежи на писалката на френския философ Жан-Жак Русо, но той твърди, че го е чул от някаква френска принцеса. Нещо повече, фразата се появява през 1766 г., когато Мария-Антоанета е само на единадесет години и освен това все още живее в родината си Австрия. Има версия, че тази фраза е произнесена от френската кралица Мария Терезия, първата съпруга на Луи XIV.
Освен това всъщност смисълът на това изявление не е толкова обиден, колкото обикновено се изобразява. Първоначалната фраза е „Qu'ils mangent de la brioche“, която се превежда като „Така че нека ядат бриоши“ и е препратка към френски закон. Работата е там, че бриошите са тестени изделия, приготвени от фино брашно, и са били по-скъпи от обикновения хляб, а във Франция е имало закон, според който в случай на прекратяване на евтиния хляб, пекарите са се задължавали да продават хляб от по-скъпо брашно на същата цена…

9. ХЕНРИ ФОРД Е ПЪРВИЯТ ИЗОБРЕТАТЕЛ НА ПОТОЧНАТА ЛИНИЯ
Хенри Форд е смятан за истински новатор в автомобилната индустрия и в производствената организация. Не всички заслуги, които му се приписват, всъщност не му принадлежат. Ярък пример за погрешно схващане е твърдението, че тъкмо Форд е първият изобретател на поточната линия. В действителност първият човек, който създава този тип производство в своя машиностроителен завод през 1901 г., е Ранс Ели Оулдс, който между другото е конкурент на Хенри Форд. Вярно е, че транспортьорът му прилича на дървени каруци, натоварени с автомобили и се движи из работилницата по определен маршрут. И Форд е този, който модернизира дизайна на Оулдс, оборудва го с ремъци и го адаптира към максималния брой етапи на производство.

10. САМОИМЕНУВАНЕ НА ВИКИНГИТЕ
Трудно е да се спори с популярността на викингите като обект на изследване. Има само една малка подробност: факт е, че тези ранносредновековни моряци от Скандинавския полуостров не са се наричали така. Според някои експерти терминът „викинг“ се появява на английски едва в средата на XIX век. Но със самоназоваването става все по-сложно: запазени са различни свидетелства за народи, които са имали съприкосновение с викингите и са ги наричали по различен начин: аскемани, лохланахи и дори руси. Точното име на викингите, което те самите са използвали, все още не е известно на науката. Единственото, което историците успяха да докажат, е собственото име на тази част от средновековните войнствени скандинавци, които се преместват в Ирландия: то е „остмани“, което се превежда като „източни хора“.

11. АРАБСКИТЕ ЦИФРИ СА ИЗМИСЛЕНИ ПЪРВО ОТ АРАБИТЕ
Оказва се, че числата, които използваме навсякъде и наричаме арабски, всъщност не са измислени от арабите. Историците са проследили пътя на тези графични знаци и са установили, че те са се появили в Индия. Но арабите са тези, които донасят този стил на писане на числа в европейските държави, защото там те започват да се наричатв тяхна чест. На свой ред, самите араби наричат числата, визирайки истинските автори, просто „индианци“. Между другото, самите популяризатори на индийските цифри в Европа не използват тази графика, главно по чисто практически причини: въпросът е, че арабският инструмент за писане, наречен kalam, е неудобен за такова писане.

12. ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО ХОРАТА РЯДКО СА ДОЖИВЯВАЛИ ДО 30 ГОДИНИ
Едно от най-често срещаните твърдения, които не са свързани с истината, е, че през Средновековието населението рядко е доживявало до 30 години и тази възраст се е смятала за почти пенсионна. Но в действителност цифрата 30 е показател за средната възраст на човек през Средновековието, която учените някога са изчислили. Такова ниско число се дължи на високата детска смъртност през този период. А тези, които са имали късмета да прекрачат прага на мнозинството, са имали всички шансове да доживеят до 64 – 67 години.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.