CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

1500 танцьори ще се съберат на 16 и 17 март във Варна за „Пролетно надиграване“ 2019

02/24/19 / ИЗКУСТВО
Домакин на фолклорния фестивал е Grand Mall – търговският център, който традиционно подкрепя танцовите събития в морската столица. Участници от цялата страна ще се състезават за награден фонд от 5700 лв.





Тодоровден във Варна ще бъде началото на голям фолклорен празник. Тогава в морската столица ще пристигнат фолклорни колективи от цялата страна, за да се включат във фестивала „Пролетно надиграване“ 2019. Третото издание на фестивала на българския фолклор ще се проведе на 16 и 17 март в най-големия търговски център в града Grand Mall. Фестивалът се организира от Grand Mall с партньорството на Сънрайз Мюзик ТВ и с подкрепата на Район Младост - Община Варна при специалното съдействие на кмета на Район Младост Христо Христов.
„Над 65 състава са се записали досега, очакваме в следващите седмици близо 80 танцови колектива, школи и клубове да се включат в програмата - споделя организаторът Марин Маринов от фолклорна телевизия Сънрайз Мюзик ТВ. – Интересът е голям, радва ни много големият брой на записалите се за участие особено при децата до 13 години – 28 състава са само досега. Така на сцената ще излязат над 1500 танцьори. В третото издание на фестивала навлизаме със самочувствие, защото той вече е добре познат сред фолкорната общност в страната и получава високи професионални оценки от участниците и от академичните среди, както и любовта на варненската публика, която изпълва Grand Mall и подкрепя своите любимци с искрени аплодисменти.“
Участниците в „Пролетно надиграване“ 2019 ще пристигнат от Бургас, Русе, Пловдив, Велико Търново, Шумен, Добрич, Силистра, от градовете Суворово, Тервел, Плиска, Велики Преслав, Несебър, Белослав, Аврен, Игнатиево, варненското село Тополи, добруджанските села Калипетрово и Бабук. Различни фолклорни области ще бъдат представени със своите танцови традиции. Най-многобройни във всички възрастови групи ще бъдат състезателите от Варна.
Участниците ще се надпреварват за оценките на високопрофесионалното академично жури с председател проф. д. изк. Лозанка Пейчева и членове д-р Данислав Кехайов – главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ и проф. д-р Антон Андонов – ръководител Катедра Хореография на АМТИИ – Пловдив и балетмайстор в ансамбъл „Тракия“. Шоуто ще води любимият на публиката водещ доц. д-р Венцислав Димов.
Състезанието ще бъде в 3 категории: Танцови състави, Школи и клубове за народни хора и Фолклорни ансамбли. В категорията Танцови състави участниците ще бъдат в три възрастови групи - до 13 г., от 14 до 18 г. и над 19 г. „Пролетно надиграване“ Варна 2019 ще отличи победителите със статуетки, плакети и парични награди, като разпредели между тях награден фонд в размер на 5700 лв.
Входът за всички събития на Пролетно надиграване Варна 2019 е свободен. 




Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.