CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

24 000 документа от цивилизация на 5000 години,

09/13/22 / ИСТОРИЯ
от които Ватиканът се страхува

culturespace.bg

На брега на Ефрат археолозите изследват най-западния град на Шумер: Мари. Според някои текстове Мари е 10-ият град, основан след Потопа. Тук бяха открити общо 24 000 документа, но Ватиканът се противопостави на излагането на много от тях.
Историята на Мари си остава обект на спорове. В текстовете на различни историци появата му се тълкува по различни начини. Според една версия хората основали Мари като десетия град след Големия потоп. Въпреки това историята, приета в научната парадигма, е различна: възможно е Мари да е възникнал като град-държава около III – II хилядолетие пр.Хр.
През онези дни номът на Мари се намирал в Горна Месопотамия, тук имало малко обработваема земя, но владетелите на града контролирали важни търговски пътища до медните и сребърните мини в Мала Азия. Интересно е, че самият град е бил тясно свързан с южната част на Месопотамия, но въпреки това сред населението е имало много малко шумери, по-голямата част от обитателите му били семити.


Археолозите не успяваха да намерят Мари до средата на 30-те години на миналия век, въпреки честото споменаване на града в древни текстове.
По време на разкопките на кралския дворец са открити общо около 24 000 „документа“ – глинени плочки с древни текстове, върху част от които са работили специалисти от Ватикана.
Според някои доклади Ватиканът се е противопоставил на разкриването на клинописни плочки и публикуването на техните преводи. Независими археолози от Лувъра също са работили върху разкопките на Мари, но само артефакти, открити в града, наистина са били отнесени във Франция за показване. Недокоснатият кралски архив е прехвърлен в музеите на Алепо и Дамаск.
Сегашната ситуация на Изток все още не позволява на археолозите да проучат по-внимателно документите. Архивите на кралете на Мари остават под надзора на сирийските власти.
Превод: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.