CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

455 години от раждането на Галилео Галилей

01/07/20 / КУЛТУРА
И девет години от живота му, прекарани под домашен арест

Галилео Галилей е един от най-известните дейци на науката, чиито трудове радикално променят човешкото възприятие за света и Вселената.
Галилео разработва съвременен научен метод на изследване, помогнал му да направи многобройни открития, които дръзко хвърлят ръкавица на традиционните идеи и възгледи. Тъкмо затова Айнщайн така обича откритията на Галилей и го нарича „истински баща на науката и първият физик в историята“.
Благодарение на телескопа, който проектира сам, Галилейуспява да докаже хелиоцентричната теория, която век преди него развива като хипотеза полският учен Коперник. Галилео смогва лично да наблюдава как Земята и другите космически тела в нашата Слънчева система се въртят около Слънцето, а не около Земята, както проповядва Църквата.


СЕМЕЙСТВО И ИМЕ

Галилео се ражда на 15 февруари 1564 г. в Пиза в семейството на Винченцо и Джулия Галилееви. Галилео е най-голямото от шест деца и един от тримата, които оцеляват и след детските си години.
Бащата е опитен музикант, композитор и теоретик на музиката, майстор в свиренето на лютня.
Уникалното име Галилео Галилей е плод на популярната през XVI век в Тоскана практика да се приема фамилията на най-видния представител на рода. Семейството променило фамилното си име от Бонайюти на Галилей още през XIV век, за да изрази почитта си към своя предшественик Галилео Бонайюти, който бил доктор, преподавател и политик. Самото име Галилео произхожда от латинското Galileus, което значи „от Галилея“ – район в Северен Израел, който често се споменава в Библията.

ТЕЛЕСКОПЪТ НА ГАЛИЛЕЙ
Макар и да не изобретява телескопа самостоятелно,както често го корят, той го усъвършенства до такава степен, че да е в състояние да наблюдавапо-рано невидими космически обекти.Тъкмо благодарение на работатаму по редуването на изпъкнали и вдлъбнати лупи в телескопа, Галилей съумява да разгледа Млечния път и да установи, че той се състои от струпвания на звезди, а не от мъглявини, както се предполагало.

ЗОВЪТ НА СЪРЦЕТО

Още като малко момче Галилео сериозно разглеждал възможността да учи в семинария и да стане католически свещеник. За щастие баща му го убеждава да постъпи в медицинско училище. Като имаме наум по-нататъшните му разногласия с Църквата, бащиният съвет се оказва добър.
Баща та на Галилео искасинът му да изучава медицина, понеже перспективите в тази професия били по-доходоносни.На 17 години Галилео постъпва в Университета на Пизас надеждата да стане доктор.
Обачедокато следва, той случайно попада на лекция по геометрия и веднага изпитва чувството, че това е неговото истинско призвание. Макар и не веднага, в крайна сметка бащата на Галилео се съгласява с желанието на сина си да изучава математика, философия и естествени науки.

АСТРОНОМИЧЕСКИ ОТКРИТИЯ

Сред удивителните астрономически открития на Галилей особено място заема Юпитер, ипо-точно – неговите четири най-големи спътника. Първоначално ученият назовава тези спътници с имената на своя покровител и неговите братя, после Ио, Европа, Ганимед и Калисто получават своите названия в чест на романтичните спътници на върховния римски бог Юпитер. За да почете това откритие, НАСА отправи към планетата и нейните спътницисонда, кръстена „Галилео“.
Освен това Галилей е първият човек, който забелязва пръстените около Сатурн, макар да не знае, че са пръстени. Той подробно описва своите наблюдения и по тях, няколко десетилетия по-късно, Хюйгенс доказва, че около Сатурн наистина има пръстени.
Още едно от ранните астрономически наблюдения на Галилей, останало без наименование, е – колкото ида е странно – Нептун. Ученият в началото предполага, че това е звезда. Той не знае, че по-скоро пръв сред хората наблюдава планетата Нептун, най-отдалечената планета в Слънчевата система. Местоположениетона наблюдаваното тяло астрономът отбелязвав своя дневник и по него учените по-късно определят,че става дума действително за Нептун.


ПОЛИЛЕЙ ВМЕСТО МАХАЛО
През 1581 г. Галилей прави много любопитно наблюдение. Той съзерцава полюшващия се полилей в катедрала, като използва собственото си сърцебиене за секундомер. Галилей разбира „ че на полюлея му трябва толкова време да се люшне назад, колкото и за да се люшне напред.Той повтаря това упражнение сам у дома си и забелязва, че с помощта на махало може да е отмерва времето. Приблизително седемдесет и пет години след това същият този Кристиан Хюйгенс използва бележките на италианеца, за да изобрети часовниците с махало.

ГАЛИЛЕО И ИЗКУСТВОТО

В допълнение към постиженията му в астрономията, математиката и физиката, Галилей е и необикновен художествен талант.
Той дори преподава в знаменитата флорентинска Художествена академия, където води курсове по перспектива и светлосенки.Често Галилей демонстрира своите артистични заложби, като илюстрира собствените си научни публикации.

ГАЛИЛЕО И МУЗИКАТА
Като син на знаменит музикант, Галилей проявява интерес и към музиката. Едно от по-малко известните му открития е трудът му върху честотността на звука. Галилео установява, че звукът се пренася от вълни с различна честота. Той провежда няколко опита, като удря с чук по бронзова пластина – с разна сила и с различна скорост.

ЕКСПЕРИМЕНТ В КОСМОСА
Повреме на мисията „Аполо 15“ американският астронавт Дейвид Скот повтаря опита на Галилей по ускоряване свободното падане на тяло. Галилей го провежда от върха на Кулата в Пиза и опровергава твърдението, че скоростта на падане на едно тяло е пропорционална на неговото тегло. Той хвърля от кулата няколко предмета, равни по обем, но с различна маса. Предметите стигат земята практическа едновременно.
Следстотици години в безвъздушното пространство Скот едновременно мята в краката си чукче и перо. И те докосват лунната повърхност едновременно.


КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА ПРОТИВ ГАЛИЛЕЙ

Римокатолическата Инквизиция осъжда Галилей първо през 1616 г., когато той защитава теорията на Коперник за хелиоцентризма. Прелатите заклеймяват тези идеи како ерес и забраняват по-нататъшното им разработване. През 1633 г. излиза книгата на Галилей„Диалог за двете системи на Света“, в която той не просто защитава, но доказва Коперниковата теза.Признат е за виновен и осъден на доживотен домашен арест. Той прекарва остатъка от своя живот като затворник в дома си, но не изоставя работата си и написва още две научни книги.

СМЪРТ И ПОГРЕБЕНИЕ
Галилео Галилей умира на 8 януари 1642 г. в своята вила недалеко от Флоренция; тогава той е на 77 години. Последните години от живота си боледува: ослепява, мъчат го безсъница и херния. В сетните си дни Галилей има треска и силно сърцебиене.
Галилео Галилей е нееднозначно оценяван приживе и не е чудно, че и след смъртта му животът и делото му се проблематизират. Великиятхерцог на Тоскана планира да погребе учения в специална гробница в базиликата„Санта Кроче“. Но тази идея е осъдена от папа Урбан VIII, и Галилей е погребан в параклис извън пределите на катедралното здание. След сто години все пак неговото тяло е преместено в базиликата под мемориална група скулптури.
Базиликата„Санта Кроче“ във Флоренцияе строена през XIV век и епогребално място и за други велики италианци: Микеланджело, Макиавели и Росини. Често я наричат Храм на италианската слава.

ПАМЕТТА ЗА ГАЛИЛЕЙ

Галилео Галилей е особено тачен в родния си град Пиза. Миналата година там бяха проведени наниз от грандиозни прояви, посветени на рождението на великия учен. В музея бе открита изложба „По следите на Галилей“, която на рождения му ден – 15 февруари, бе безплатна за посещение.Поклонниците на Галилей можеха да се качат на Кулата в Пиза и не просто така, а за да наблюдават повторение на неговите експерименти за свободното падане на телата.
Пак там, на кулата, бяха поставени телескопите, усъвършенствани от Галилей. През тях посетителите наблюдаваха слънчевите петна.
През втората половина на този ден Графичният музей в двореца „Ланфранки“ откри безплатна изложба „Галилео Галилей: между музиката и изкуството“. На нея посетителите, добре запознати с научните постижения на Галилей, имаха възможност да го опознаят и като музикант и художник.

Източник: interesnosti.com
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.