CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

5 факта за Пикасо, които eдва ли знаете

07/17/19 / ИЗКУСТВО
Например: бил е обвинен, че е откраднал „Мона Лиза“?

www.architecturaldigest.com

Пабло Пикасо е име, което е синоним на изкуството и революционния гений. Роден е в Малага, Испания, на 25 октомври 1881 г. Пикасо се премества във Франция, където прокарва нов път към света на изкуството. Това, което също прави съдбата на Пикасо толкова необичайна, е фактът, че той е художник, чийто картини са били оценени още докато е жив (обикновено творбите на един художник се оценяват истински след неговата смърт, спомнете си за Ван Гог). През дългата си кариера Пикасо преминава през няколко художествени фази: синята епоха (1901–1904), розовия период (1904–1906), примитивизма (1907–1909), кубизма (1909–1919), неокласицизма и сюрреализма (1919–1929), за да назовем само няколко (останалата част от списъка продължава до смъртта му през 1973 г., на възраст 91 години). Сигурно е, че светът на изкуството (и до известна степен популярната култура) никога не е бил същият след Пикасо. Той не беше просто творец от едно поколение, а художникът, който разчупи всички граници толкова драматично, че за другите художници останаха само парчета на земята, които да съберат, за да научат и разберат неговия блясък. По-долу са представени пет по-малко известни факти за гения от Андалусия.


1.
През 1911 г. един мъж излиза от Лувъра в Париж с картина, издула сакото му. Картината е „Мона Лиза“ на Да Винчи. Човекът, който е откраднал картината, остава загадка. Накрая, след седмици на претърсване из града, властите арестуват двама заподозрени: поет на име Гийом Аполинер и млад художник на име Пабло Пикасо. Двамата бохеми не са светци, но със сигурност не са откраднали „Мона Лиза“. Причината, поради която френските власти тръгват след тях, е, че помощникът на Аполинер е откраднал две африкански скулптури от Лувъра и тези произведения на изкуството са били подарени на Пикасо. Според книгата на Норман Мейлър „Портрет на Пикасо като млад мъж“, по време на съдебното заседание Пабло бил толкова разтроен, че дори плачел – един от най-унизителните моменти от живота си. В крайна сметка съдията освободил и двамата мъже. Години по-късно, през 1914 г., картината най-накрая е намерена в италиански дом. Новината не получила голяма гласност, защото само след няколко дни избухнала Първата световна война.

2.
Пикасо бил изключително суеверен. Това било част от неговия характер, запазена още от младостта, прекарана в Андалусия. Художникът чувствал, например, че косата притежава нещо магическо. И дадена в неподходящи ръце, дори изхвърлената коса може да навреди на човека, от когото е отрязана. В резултат на това Пикасо винаги се страхувал от подстригване. Според мемоари, написани от бившата му любовница Франсоаз Гило, озаглавени „Живот с Пикасо“, само след като напълно се довери на бръснар, той позволявал на този човек да го подстриже и правилно да се разпореди с косата му.

3.
Пикасо е име, което се вижда на тениски и чаши, или се чува в песни като „Picasso Baby“ на Jay Z. И все пак Пикасо всъщност не е фамилното име на Пабло. Неговото истинско фамилно име е Руис. Членовете на семейството му са добре познато в областта като майстори на ръкавици. Не е професия, с която революционният художник искал да го свържат. Така той взел нещата в свои ръце и според биографията на Джон Ричардсън „ Животът на Пикасо“ променил фамилното си име на моминското име на майка си Пикасо. В края на краищата Пабло бе казал, че „в изкуството човек трябва да убие баща си”.


„Жените на Алжир“ на Пабло Пикасо, която е спечелила 179,4 милиона долара през 2015 г., по това време е най-скъпата картина, която някога е била продавана на търг.


4.
През септември 1998 г. Swissair Flight 111 се блъсна в Атлантическия океан близо до Нова Скотия, като уби всички 229 пътници на борда. Макар че основната и най-очевидна трагедия в катастрофата бяха човешките животи, изгубени в морето, имаше и нещо друго: една версия на картината на Пикасо от 1963 г., „Художникът“. Картината се е намирала в товарното отделение на самолета и се транспортирала от едно място на друго. След приключване на усилията по издирването, около 98% от самолета бяха намерени и върнати на сушата. Единствената следа, която остана от произведението на художника обаче, беше 20-сантиметрово парче от платно, намерено сред плаващите останки.

5.
В статия във „Vanity Fair“, публикувана през 2016 г., Марк Блондо, известен дилър от Женева и бивш ръководител на Sotheby's France, заяви, че „Ако Пикасо беше жив днес, той щеше да бъде един от десетте най-богати мъже в света“. Вярно е, че картините му не само са на стойност от няколко милиона до стотици милиони долари, но и неговата марка е сред най-богатите в света, появявайки се в облеклото и в баровете и ресторантите по целия свят.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.