CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

7 открити артефакта – 7 неразгадани тайни

10/11/22 / ИСТОРИЯ
Професията на археолога е пълна с мистерии...

culturespace.bg

Известният Индиана Джоунс не напразно е удостоен с толкова много филми.
Професията на археолога наистина е пълна с мистерии и странни, понякога напълно необясними находки.
Учените само предполагат за тайните на много от тях – но не могат да разберат какво се крие в тъмните сенки на световната история.


КОННИЦИ БЕЗ ГЛАВИ


Само че не конници, а викинги. През 2010 г. археолозите откриха гробище в графство Дорсет. Масовото погребение уплаши дори световно мъдрите изследователи: 54 безглави тела, и атеист ще бъде принуден да се прекръсти! Историческото изследване доведе учените до идеята, че пред тях се отваря картина на ужасна битка между англосаксонците и викингите. Скандинавците са победени, а пленниците най-вероятно са екзекутирани. Но тук е уловката: черепите на 30 воини почиват до телата. Къде са останалите 24?

ДЕТСКО ГРОБИЩЕ
Също толкова ужасно откритие очакваше изследователската група на д-р Шклофски. Разкопавайки римската канализация, учените откриха огромно гробище с бебета. По време на проучването се оказа, че римският закон от онова време позволява на мъжа да изостави дете до две години. Такива са били жестоките нрави във „великата“ империя…

КРЕЩЯЩИ МУМИИ
Тази мистерия е от категорията на вечните. За първи път „крещяща“ мумия е открита от египтолога Гастон Масперо през 1886 г. Тя бе увита в овча кожа (символ на греха и порока в Древен Египет). Оттогава подобни останки са намирани от археолози по целия свят, всички – с отворени усти и увити в останки от овчи кожи.

ДРЕВНИ КУКЛОВОДИ
През 2009 г. археолозите разкопават дъното на праисторическо сухо езеро в Мотала и се натъкват на основите на мистериозна каменна структура, очевидно издигната с ритуална цел. На копачите им остава да изругаят и да се прибират – но един любопитен учен не е способен на това. В резултат на неговото упорство сградата се оказва нещо като покрит олтар на 8000 години. На пода остават смачканите черепи на десетина души. Единадесетият череп ужасява археолозите: вътре в него са намерени части от други черепи. Но няма голяма дупка отвън!

КРИСТАЛНИ ЧЕРЕПИ


За тях вече сме писали подробно в този сайт. Но повторението е майка на знанието, нали? Да припомним: черепи от чист кристал са открити в джунглите на Централна Америка от английския изследовател Юджийн Бабиър. Все още никой не може да разбере как древната цивилизация е успяла да обработва толкова чисто крехък материал. Ученият свят реши, че е подведен и че това е някакъв съвременен „римейк“, но в началото на XIX век подобно парче кварц беше довлечено от Фредерик Мичъл Хеджис, надут като пуяк, световноизвестен археолог, който по-късно стана прототип на Индиана Джоунс.

ГРОБОЛСКИЯТ ЧОВЕК
С уникална находка имаха късмета да се сдобият група историци от Щутгарт. През 1998 г. те откриха идеално запазени човешки останки дълбоко в датско блато близо до селището Гробол. Причината за смъртта на нещастника веднага стана ясна: свещениците прерязали гърлото му от ухо до ухо. Но как мумията е запазила прическата косата и зъбите си, учените не проумяват до днес.

ВЕНЕЦИАНСКИЯТ КРЪВОПИЕЦ
Очевидно вампирите са живели не само в Източна Европа. Венецианците и миланците също са се страхували от кръвопийци. Например останки на божем такъв изверг са намерени в един от каналите на Венеция. Предполагаемият вампир е окован с вериги около ръцете и краката, а устата му е запушена с цимент. Най-удивителното е, че един от зъбите на мъртвеца всъщност е бил дълъг и остър, а вторият е бил напълно нормален.
Превод: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.