CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Актьорски откровения. АНТЪНИ ХОПКИНС: Превърни гнева в енергия

09/07/18 / ИЗКУСТВО
Приемете живота такъв. Какъвто е. Просто бъди благодарен, че си жив.

 Аз съм от поколение, където мъжете са мъже. Няма нищо нежно, нищо лесно за никого от нас, ние бяхме от Уелс. Негативната ни страна е, че не сме много добри да получаваме любов или да я даваме. Ние не го разбираме. След смъртта на Ричард Бъртън брат му Греъм ме покани в Дорчестър, където всички се събраха, съпругите и мъжете, всички сестри и братя. Всички бяхме ядосани. Забелязах, че жените пиеха порто и ракия, но всички мъже бяха на вълната: „Хайде, пий! Пийте!“. Помислих си, има нещо много гръцко в това. Знаете ли, като танцьорите на сиртаки. Това не е хомосексуалност, но е сексуалност, нещо като свързване. За това си мислех.
Но в един момент започвате да контролирате гнева. Много съм щастлив, че бях алкохолик – това е страхотен подарък, защото където и да отидех, бездната ме следваше. Това бе вулканичен гняв, вътре в мен, и това е гориво. Ракетно гориво. Но, разбира се, може да ви разкъса и да ви убие. Така че, постепенно, през годините съм се отучил от това удоволствие. Вече не намирам никакъв смисъл. Ставам нетърпелив, но не се опитвам да съдя. Опитвам се да живея и да живея. Не търся аргументи, не предлагам мнения и мисля, че тогава гневът ми най-накрая се превръща в движение.

Обичам да работя. Актьорството ми дава енергичност, самочувствие. О да, работата ме е съхранила. Работата ми е моята енергия.
Имам натрапчива нужда да препрочитам сценария, многократно. Правя го по 250 пъти. Не целия, само важните за ролята ми части. Искам да съм напълно уверен, тогава играя. 250 е нещо като свещено число за мен. Не го правя, за да го запаметя, а защото така вниквам по-дълбоко в образа. Всякакъв род странни неща ми изплуват – гласове, образи и т.н. Това е моят подход по Станиславски. Актьорът играе добре единствено когато е спокоен.

Ще кажа нещо невероятно. Срещам млади хора и те искат да действат и искат да бъдат известни и аз им казвам: „Когато стигнете до върха на дървото, няма нищо там“. Повечето от това са глупости, повечето от това е лъжа. Приемете живота такъв. Какъвто е. Просто бъди благодарен, че си жив.

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.