CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

АКТЬОРСКИ ОТКРОВЕНИЯ Джеръми Айрънс:

07/12/19 / ИЗКУСТВО
Не мисля, че актьорите, шоумените, заслужават вниманието, което получават.

Като много млад желаех да бъда волен като циганите, без ограничения и без игри по правилата. Сериозно мислех за цирк или за панаир или за театър. Спомням си как се разхождах на панаирната площадка в Епсъм Даунс преди Дерби деня - бях в една кръчма на ъгъла на Даунс - и видях, че трябва да се настаня в помещение, нещо като магазин с четири легла в него, и си помислих, че не мога да издържа тук за дълго. Исках малко повече от това! След това отговорих на реклама на гърба на The Stage и работих в Кентърбъри. Хареса ми животът, особено нощния аспект от него - обичах миризмите, обичах хората. Затова си помислих, че искам да отида в театралната школа и да се науча как да го правя. Баща ми искаше за мен сериозна професия, както на по-големия ми брат. Нямах надежда, но той ми каза: „Аз ще ти помогна, защото ако не опиташ, никога няма да разбереш и винаги ще се сърдиш, че не съм те подкрепил.” И така той плати моите такси за драматичната школа. Но през празниците трябваше да работя, за да се издържам..Той умря скоро след като бях направил Брайдсхед и „Жената на френския лейтенант ”. Значи той вече знаеше, че съм на прав път и че вярата му в мен е била добра инвестиция.
Напуснах театъра и отидох в Бристол за три години /Bristol Old Vic Theatre School/. След това дойдох в Лондон, исках роля във филм или театър на Уест Енд. Саймън Уорд играеше всички роли, за които бях подходящ, като например Младият Уинстън. „Нижински” беше първият филм, който направих, защото Нора Кей, която беше женена за Херберт Рос, който направи филма, беше ученичка на Михаил Фокин, който аз играех в момента, и всички мислеха, че много приличам на него. Така че всъщност, тя ми даде тази роля. Тогава за ролята в „Жената на френския лейтенант” моята визия се хареса много на кастинга. Те не се нуждаеха от звезда, защото имаха Мерил Стрийп. Така получих шанса си.
Оливие беше съперник в 70-те си години. Как се чувствам, когато се сравнявам с него сега, когато правя негова роля?
О, надолу. Пътят е надолу. Спомням си, че прочетох биографията му и в края на глава втора или четвърта имаше списък на всички роли, които той е изпълнявал. Списъкът заемаше около една страница и в края му си казах, че той до 27-годишна възраст е имал 6 пъти повече работа отколкото аз.
Той беше актьор различен от мен. Мисля, че беше повече шоумен, отколкото аз. Но той беше за мен икона, както и Джон Гилгуд, и Ралф Ричардсън, и Пол Скофийлд.

Когато правя роля обикновено разговарям с режисьора и го правя тогава, когато има нещо, което чувствам много силно. Но когато някой на моите години говори с някой по-млад, те чувстват, че им се показва. Тяхното възприятие е, че този актьор знае как да го направи. Сега, когато режисирам, не се чувствам като актьор. Просто проучвам по същия начин, по който проучва младият човек. Вие предлагате. Казвате: „Може да опитате това, но не е нужно да го правите, може да не работи.“ Трябва наистина да внимавате, защото те мислят, че сте мъдри и знаете как да го направите, а разбира се - не сте и не можете да го правите. Така че е много трудно. Дори и като режисьор. Гледам Ричард Ейър и той работи по прекрасен начин, по който не налага. Ще даде малко тласък в определена посока, но много внимателно. Хауърд Дейвис казваше за мен, че съм фундаменталист. „Искаш да се промени сега, на момента искаш да го промениш. Трябва да почакаш. Спектакли, пиеси - те ферментират. Някои хора узряват по-бързо от другите и вие трябва да ги оставите това да се случи, а не да сте нетърпеливи.” Голям урок за мен...
Не мисля, че актьорите, шоумените, заслужават вниманието, което получават. Но това е начинът по който работи светът. Хората обичат да знаят различни неща за тях. По-малко сега, но все пак. Мисля, че разказването на истории, което е в основата на това, което правим, е важен компонент на обществото. За да можем да изживеем страховете си, да изживеем фантазиите си чрез истории, било то романи или филми. И аз съм малко вътре в този процес. Но винаги съм бил наясно, че не оправдавам интереса, който получавам.
Знаете ли как го правят сега? Ако има двама млади мъже, които са подходящи за дадена роля – или две млади жени, и единият има 1 000 последователи в Twitter, а другият - 100 000, ролята ще получи този със 100-те хиляди последователи. Няма нищо общо с…
Просто мисля, че е лудост. Абсолютна лудост. Но това е животът. И точно когато започвах, не трябваше да продаваш шоуто, нямаше публичност, билбордове, каквото и да било. Но дори когато получих Оскар, не можеше да се говори за обръщане на съдбата, „Оскар” - ите бяха в понеделник, отлетях в Ню Йорк от Лондон, направих „ Събота вечер на живо“ , пристигнах в Лос Анджелис в неделя, и на следващия ден бяха „Оскар”-ите. Това беше единствената кампания. Сега кампаниите продължават месеци! Не направих кампания.
Оскар-ът е нещо прекрасно. Но той не промени живота ми така, както, ако бях водещ актьор във филм, който има огромен касов успех.Е, това щеше да промени живота ми.
Не се тревожа от остаряването. Никога не съм бил много красив. Винаги съм имал странно лице и все още имам странно лице. Това е просто различно. Нямам нищо против как изглеждам. Единственото нещо, за което мисля, е какъв характер комуникира с мен през това тяло, през това лице. Леко любопитно ми е да се видя като млад. Джеръми Айрънс в Брайдсхед. Не съм го гледал след като излезе,

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.