CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Албумът „Приморци в атака!“

06/28/21 / ИСТОРИЯ
представя героичните страници от историята на Осми приморски полк

culturespace.bg

На 28 юни от 18:00 ч. в Арт салона на Радио Варна ще бъде представен историческият албум „Приморци в атака!“, дело на историците Симеон Кулиш и Траян Димитров, както и на журналиста Мария Веселинова. Темата на албума е периодът1885 г. – 1916 г. от историята на България, живо преплетена с израстването и възмъжаването на воините от варненския Осми приморски полк, които записват героични и победни страници в своя летопис – сражения в Сръбско-българската война 1885 г., в Балканската война 1912 г. и Битката за Добруджа – 1916 г .


Авторите са акцентували върху ключовите победни битки, в които дейно участие взимат приморци. Изданието се основава на документи и фотографии, съхранявани в ДА – Варна, в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”, във фондовете на Музея за история на Варна, в частни колекции и лични архиви. Очерковите разкази са наситени с много вълнение, възхита и благодарност към героизма на воините от Осми приморски полк, които по трудните пътища на войната, под дъжд и пек, в студ и мраз пишат героичната история на българската армия, от която са незаменима част. Пред нас израства образът на българския войник:
Измокрен, гладен, уморен,
без отдих би се ден и нощ,
бърдата цепи разярен
със страшния си вик „На нож!“.
И нека храбростта и силата в атаките на приморци ни накарат да си спомним, че сме потомци на „героично племе“, да се гордеем, че сме българи, че сме варненци.

Албумът е издаден по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд „Култура“.
Издател: АТЛАС МВ ЕООД
Печат: „Хеликс прес” ЕООД

Заповядайте!

Вход: СВОБОДЕН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.