CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Албумът „Приморци в битки“ разказва за боевете при Сливница, Цариброд, Пирот…

12/03/22 / ВАРНА
и героизма на Осми приморски полк в тежките битки

culturespace.bg

Албумът „Приморци в битки“, който излезе от печат и предстои да се представи пред варненци, е своеобразно прoдължение на славния път на Осми приморски полк, представен в изданието „Приморци в атака“ от 2021 г. Авторският колектив и този път проследява героичните подвизи на приморци във войните за национално обединение, като разкрива малко известни факти за ключови сражения, в които полкът взима дейно участие.Националната кауза – обединение на всички българи и български земи в една държава, преминава през множество войни и дипломатически ходове. Целенасочена и устремена, българската държава не води завоевателна политика, а воюва за обединението на народа си. През времето от Сан Стефано и Берлин, като преминава гордо през Сръбско-българската война и балканските войни и стига до унизителния Ньойски договор, българският народ изстрадва всеки сантиметър родна земя, напоява я с кървави сълзи, пролети за всеки един български войник.
Осми приморски полк взема участва във всички войни за национално обединение, проявява чутовна смелост при Сливница, Цариброд, Пирот, защитава достойно името на родината и на пагона в боевете при Чаталджа, Селиолу и безсмъртната епопея при завоя на р.Черна. Днес ние сме длъжни да пазим паметта за героизма и патриотизма на приморци, да се гордеем с техните подвизи, но и да разказваме за тях, давайки ги за пример на поколения българи, на всички варненци. С тази нелека задача са се заели честни и родолюбиви учители по история, учени, музейни работници и журналисти. Те са подкрепени и от българи, за които всичко това е не само славно минало, но и настояще и бъдеще. Автори са опитните историци:Траян Димитров – зав. отдел „Нова история“ в РИМ – Варна; Симеон Кулиш – преподавател по история в гимназия.
Съдържанието на албума – интересно написаните очерци за този героичен период за България и мястото на варненския Осми приморски полк в него, ще събуди интерес и ще допринесе за патриотичното възпитание на младите и гордостта на варненци от героичното участие на приморци в тези важни за историята на България събития.
Поради значимостта на тематиката и адекватната реализация, която ще направи описаните събития интересни и близки до читателите, предстои представяне на изданието в Музея на история на Варна и в залата на читалище „Варненски будители – 1926“.Платена публикация по проект "ИЗДАВАНЕ НА АЛБУМ "ПРИМОРЦИ В БИТКИ!", финансиран от Община Варна чрез Фонд „Култура”

ПП: Първото представяне на албума «Приморци в битки!» ще бъде на 13.12.2022 г. от 17,30 ч. в залата на Музея на история на Варна. 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.