CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Александър Велики и Волфганг Амадеус Моцарт – какво ги свързва през вековете?

05/09/23 / ИСТОРИЯ
Мистерията на смъртта им, изпълнена с въпроси без отговор

culturespace.bg
Разследванията на Бес ЛАВДЖОЙ за Pocket се опитват да повдигнат завесата пред тези сакрални събития за всеки човек.

АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ—ЮНИ 323 г. пр.Хр.
Един от най-могъщите завоеватели, които някога е познавал светът – Александър Велики, твърди, че е син на боговете. За съжаление той е смъртен и почива няколко месеца преди 33-тия си рожден ден. Последното му заболяване започва по време на празненство в къщата на командира през лятото на 323 г. пр.Хр., когато се казва, че е развил висока температура и болки в корема. Няколко дена той се къпе, спи и принася жертви, но след това треската се влошава. На четвъртия ден той губи сили, а на седмия не може да стане от леглото. Неговите способности за говор отказват и когато войските му искат да го видят на десетия ден от болестта му, той не може да направи нищо, освен да ги проследи с очи. На единадесетия ден почива. Говори се, че когато балсаматорите започват да работят върху трупа на Александър, след като са се забавили шест дена, те намират тялото свежо и неразложено – забележително събитие предвид летните жеги.

Много древни гърци са били озадачени как е умрял Александър Велики. Художник Карл фон Пилоти (1886 г.)

Александър Велики е само една от известните исторически фигури, разгледани по време на годишната историческа клинико-патологична конференция в Университета на Мериленд, на която медицински експерти се събират, за да хвърлят нов поглед върху последните дни на известни мъртви хора. Филип А. Маковяк, почетен професор в Медицинския факултет на Университета на Мериленд, е както директор на конференцията (която през 1996 г. разглежда смъртта на Александър), така и автор на книгата „Post mortem: Разрешаване на големите медицински мистерии на историята“. В „Post Mortem“ той обяснява, че опитите да се разбере смъртта на Александър са усложнени от факта, че няма оцелели съвременни разкази за събитията, а описанията, които имаме, са вторични разкази, написани няколко века по-късно. Освен това тези описания са разноречиви: Плутарх, който пише през I и II век, казва, че Александър не е имал никаква болка и че други разкази добавят този симптом, за да направят смъртта на Александър възможно най-трогателна; но други древни източници твърдят, че Александър наистина е изпитал значителна болка, която е започнала веднага след като той е съборил огромна чаша вино, което кара някои – особено римския историк Юстин – да предположат, че Александър е бил отровен.
Александър е имал много врагове, не на последно място с претенцията си „Аз съм синът на боговете“. Маковяк пише, че Александър е обидил също сънародниците си, обличайки се като победените перси, и последната военна кампания, която планирал – през Арабския рог и Северна Африка – „трябва да е била посрещната с тревога от изтощената му армия“. Що се отнася до това кой се е осмелил да отрови великия Александър, Маковяк отбелязва, че някои подозират Антипатър, амбициозен македонски регент, или дори философа Аристотел, който някога е обучавал Александър Велики – и очевидно се е страхувал за живота си, след като негов роднина е бил въвлечен в заговор за убийство. Още веднъж арсенът е споменат като възможен виновник; Маковяк пише, че той причинява болки в корема и прогресивна слабост, а в някои форми е водоразтворим, както и практически безвкусен, което улеснява скриването му във вино или храна. Треската обаче обикновено не е признак на отравяне с арсен и повечето историци се съмняват, че арсенът е бил използван като отрова през този период.
Тропическата болест изглежда по-вероятна. Според Маковяк особено злокачествен вид малария, причинен от паразита Plasmodium falciparum, може да е причинил треската, слабостта, стомашната болка и смъртта на Александър, но не и загубата на говор или свежия като маргаритка вид на трупа му. Други предполагат енцефалит от вируса на Западен Нил, който може да причини парализа, но обикновено не е фатален. В „Post Mortem“ Маковяк предлага коремен тиф с възходяща парализа като най-вероятния убиец. Преди значението на чистата вода и санитарните канализационни системи да бъде добре разбрано, тифът е бич, тъй като храната и напитките често се замърсяват с изпражнения, носители на Salmonella typhi – бактерията, която причинява тиф. Тифът обикновено включва постепенно повишаване на температурата и слабост, коремна болка и други ужасни симптоми, но в редки случаи е придружен от възходяща парализа, която започва от краката и се придвижва до мозъка. Известна като синдром на Гилен-Баре, тя почти винаги е фатална, когато се дължи на коремен тиф. Маковяк предполага, че ако Александър е страдал от Гилен-Баре, парализата би го накарала да загуби способността си да говори, след като е достигнала до по-висшите му нервни центрове. Смущаващо е, че Маковяк също така предполага, че парализата може да е причинила и свежия вид на трупа на Александър – защото той може да не е бил мъртъв толкова дълго, когато са пристигнали, а просто да е бил парализиран. В такъв случай е добре, че балсаматорите са се забавили.

ВОЛФГАНГ АМАДЕУС МОЦАРТ – 5 ДЕКЕМВРИ 1791 г.
Дали смъртта на Моцарт е причинена от свинска пържола, полово предавана болест, отравяне от ревнив съперник – или нищо от изброеното?
Прочутият композитор за първи път започва да проявява признаци на последното си заболяване през есента на 1791 г. Преуморен, с недостатъчно финансиране и депресиран, той работи върху „Реквиема“, поръчан от мистериозен благодетел през същия юли, когато започва да получава това, което някои описват като болки в стомаха и ставите. До 20 ноември той лежи в леглото си. Тялото му започва да се подува силно и да излъчва неприятна миризма; жена му и снаха му шият специална дреха с отвор отзад, за да се преоблича по-лесно. До вечерта на 4 декември той започва да проявява признаци на делириум. Неговият лекар е извикан и когато пристигна, изпуска кръв на Моцарт (стандартна практика за почти всяко заболяване тогава) и налага студена лапа на челото му. Композиторът изпада в безсъзнание и умира пет минути преди един часа през нощта на 5 декември. Той е на 35 години. Последните звуци, които издава, са опит да имитира една от барабанните партии от незавършения му „Реквием“.

Моцарт дирижира Реквиема на смъртното си легло. Художник Михай Мункачи (1844 - 1900)

Служителят поставя диагноза остра милиарна треска (милиарна се отнася до обрив с петна с размерите на семена от просо). Но след седмица берлински вестник съобщава, че Моцарт може да е бил отровен. Всъщност съпругата на Моцарт казва, че съпругът ѝ се оплаквал месеци преди смъртта си: „Знам, че трябва да умра, някой ми е дал acqua toffana [съединение от арсен и други токсини] и е изчислил точното време на смъртта ми, за което те са поръчали реквием, [за] себе си пиша това“.
Често се смята, че основният виновник в схемата за предполагаемо отравяне е композиторът Антонио Салиери, един от съперниците на Моцарт. Въпреки че теорията избледнява след смъртта на Моцарт, тя се появява отново с нова енергия през ХХ век благодарение на пиесата на Питър Шафър от 1979 г. „Амадеус“ и филмовата адаптация от 1984 г. В някои версии на приказката се казва, че Салиери сам е поръчал „Реквиема“ с планове да го представи като свой собствен след убийството на Моцарт. Но Салиери категорично отрича каквото и да е участие, като казва на ученик на Бетовен, който посещава смъртното му легло: „Мога да ви уверя с честната си дума, че няма нищо вярно в този абсурден слух; знаете, предполагаха, че аз съм отровил Моцарт“. Други обвиняват масоните, които уж са отровили Моцарт (един от тях), защото той разкрива тайната им символика в своята опера „Вълшебната флейта“.
Маковяк обаче смята масонско участие за малко вероятно, отчасти защото други, замесени във „Вълшебната флейта“, са живели десетилетия и защото ложата на Моцарт е организирала церемония за него след смъртта му и е подкрепила вдовицата му. Освен това, най-вероятните отрови, използвани по онова време, не биха причинили тежкото, общо подуване, което е получил Моцарт, известно като анасарка.
Други предполагат сифилис, който е бил епидемия по времето на Моцарт и понякога е включвал субфебрилна температура и обрив. Това заболяване също атакува бъбреците и често се лекува с живак, което би довело до допълнително увреждане на бъбреците и би могло да причини анасарка. Но Моцарт е работохолик, който няма време да си играе и по всичко личи, че много обича жена си Констанца. Според Маковяк няма достоверни доказателства, че някой от партньорите някога е имал любовна връзка. Една по-малко непристойна теория твърди, че Моцарт е бил убит от недостатъчно сготвен свински котлет, или по-точно от трихинелоза. Известно е, че Моцарт е консумирал свинско месо малко преди да се разболее. Но трихинелозата – която идва от паразита Trichinella – обикновено причинява мускулни болки, които Маковяк смята, че членовете на семейството биха запомнили и включили в своите описания на последните дни на композитора.
Каквато и да е болестта, Моцарт не е единственият във Виена, който страда от нея - Маковяк отбелязва, че е имало група подобни случаи по това време. Той и други изследователи твърдят, че една правдоподобна диагноза е постстрептококов гломерулонефрит – възпалително заболяване на гломерулите (мрежа от капиляри в бъбреците), което следва инфекция с бактерията Streptocococcus. Може да се появи като част от епидемия и да причини подуването, от което е страдал Моцарт. Въпреки че обикновено не е фатален при по-често срещаните стрептококови бактерии (типа, който причинява стрептокок в гърлото), гломерулонефритът, който следва инфекции със Streptococcus equi – и който обикновено засяга коне, а понякога и крави, – може да причини бъбречна недостатъчност и смърт. Хората често го получават при консумация на мляко или млечни продукти от заразени крави, което обяснява епидемичния характер. Бъбречната недостатъчност би обяснила и вонята на Моцарт, вероятно причинена от отпадъчните продукти, които се натрупват в кръвта, потта и слюнката, когато бъбреците спрат да работят. За съжаление, тъй като както медицинските досиета, така и скелетът на Моцарт (добре, по-голямата част от него) са изгубени, отново е вероятно пълното разбулване на смъртта на Моцарт да остане завинаги неосъществено.

(Бес Лавджой е щатен редактор в „Mental Floss“, бивш редактор в Smithsonian.com и Schott's Almanac и автор на „Почивай в мир: любопитната участ на знаменити трупове“.)

Превод от английски: Георги ВЕНИН

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.