CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Алея на книгата – Варна 02.08 – 11.08.2019 г.

07/31/19 / ИЗКУСТВО
Литературен кът- пешеходна част на бул. „Сливница“

18:00-18:45 19:00 -19:45 20:00 - 20:45
2 август,
петък

Официално откриване

Доц. Диана Димитрова представя книгата „Психология на майчинството“
Лекция: Как оперативното раждане (секциото) може да предопредели живота на детето?
Издателство „Стено“
Добри Божилов представя книгата „Задругата“
Къде изчезват най-добрите български воини няколко години преди падането под робство? Къде е изгубеното злато на Дракула – внукът на най-близкия до Шишман български деспот? Кой превръща един поет с нежна душа и осмиван от московските първенци, в най-страшния цар на Русия? Много отговори, които единствено ще пробудят нови въпроси…
Издателство „Лексикон“
3 август, събота
Преводачката Росица Цветанова представя „Вратарката и морето“ и „Резервна принцеса“
„Вратарката и морето“ от Мария Пар - романът за деца, който спечели наградата „Бисерче вълшебно“ 2019, както и номинираният „Резервна принцеса“ от Турюн Лиан.
Защо наричат Мария Пар „новата Астрид Линдгрен“? Защо тези книги се превърнаха в най-превежданите скандинавски романи за деца?
Издателство „Изида“
Петя Кокудева представя книгата „Поздрави от синята палатка”
"Поздрави от синята палатка" събира 95 от най-ценните ми срещи със света. Това не е пространен пътепис, а калейдоскоп от кратки, фрагментарни истории с много личен поглед към разнолики места и култури. Някои от текстовете са същински трилъри, други са разговори, трети са документален разказ - от вулкан, кафене или оризище, четвърти са фрагмент от философията на далечна култура…
Издателство „Жанет 45”
Светлина Трифонова представя книгата „Перо от Древна Тишина”
Книгата „Перо от Древна Тишина“ е написана и илюстрирана и съдържа 136 страници с поезия, поетични афоризми и soliloquy-та, събрани през последните 6 години.
Издателство „Хелиопол“
4 август, неделя
Издателство „Лексикон“
представя дебютната стихосбирка на Силвия Недкова
„Евангелие на тревата“
В българската поезия няма закъснели дебюти и Силвия Недкова ще ви убеди в това със своето "Евангелие на тревата". Чиста и всеобемаща книга, побрала и библейската мъдрост, и познанието за всекидневния, конкретен живот.
Издателство „Лексикон“
За най-малките – с Петя Александрова и книжката „Как да порасна“
„Как да порасна” – стихосбирка за най-малките от Петя Александрова, чудесно илюстрирана от художника Петър Станимиров.
Издателство „Ина“
Издателство „Хелиопол“
представя „Телепатия чрез карти Зенер”
Телепатията не е просто дар, а може да се придобие с работа върху себе си - вътрешно усъвършенстване. Семинари и курсове!
Издателство „Хелиопол“
5 август, понеделник
Преводачката Росица Цветанова представя„Антон и други произшествия“
Роман от Гюдрюн Скретинг за това как приятелството спасява в трудни моменти. Как със смях и комични ситуации може да се разказва за сериозни неща?
Издателство „Изида“
Преводачката Анжелина Пенчева представя книгата „Спящият град“на Мартин Вопенка
Мартин Вопенка е един от най-известните писатели за деца в Чехия. „Спящият град“ е първият му роман, преведен на български. Увлекателното писане и атмосферните илюстрации на Даниела Оленикова ни потапят във фантастичен и в същото време изненадващо реалистичен сюжет - всички родители на земята потъват в мистериозен, непробуден сън, а децата се озовават в нов свят без правила, но и с безкрайни отговорности. На тях се пада да се опитат да спасят не само себе си, а и цялата планета...
Издателство „Емас“
Издателство „Хелиопол“ представя книгите „Талмуд Пирке Авот” и „Спорът за Цион”
Спорът за Цион и Талмуд - Пирке Авот, етичният кодекс преведен от равин Даниел Цион в България и връзката между тези две заглавия!
Издателство „Хелиопол“
6 август, вторник Петя Миладинова представя„Приказните гатанки“
Среща на децата с актрисата Петя Миладинова и нейните Приказни гатанки, едно забавление, което да стимулира детското въображение. Петя Миладинова е известна от театъра (Хасковския театър при Иван Добчев и Възкресия Вихърова) и киното ("Нощем с белите коне", "13-та годеница на принца" и др.), а сега и от дублажа. Като актриса Петя умее да владее публиката, още повече децата, и тази среща ще остане за тях едно запомнящо се преживяване.
Издателство „Агата-А“
Представяне на дебютната стихосбирка „Приказка за мечтатели” на Деница Русева.
Деница е на 17 години.
Възпитаничка е на ЛК
„Касталия” при ЦПЛР-ОДК,
гр. Варна. Стипендиант на МОН по програмата „Мерки за закрила надаровитите деца”. Учи в Първа езикова гимназия.
ОДК, Литературен клуб „Касталия”
Веселина Господинова представя книга- албум „Баш майстора завинаги”
„Баш майстора завинаги“посветена на всички верни почитатели на Кирил Господинов. Книгата- албум проследява култовия образ Рангел Лелин - през петте филма от поредицата. Образите на Жорката, Веска, другаря Кире са живи и говорят от фотосите. Киноразказът следва всяка стъпка на героите, като описва репликите, които в момента казват. Ще заживеете за малко на ул. „Брилянт”.
7 август, сряда Преводачката Ева Кънева представя „Сенките“ на Мария Грипе
Шведката Мария Грипе е една от най-талантливите и обичани скандинавски писателки на детски книги. Издателство „Емас“ през 2019 г. издаде нейната световноизвестна четирилогия на „Сенките”, включваща „Сянката над каменната пейка“, „... и белите сенки в гората“, „Деца на сенки“ и „Скривалище на сенки“. За тях ще ни разкаже награждаваната преводачка Ева Кънева, потапяйки ни в приказната атмосфера на романите на Грипе.
Издателство „Емас“
Иван Момчев - "Богу мили или не. Ерес или историческа орис"
Издателство "Лексикон" представя Иван Момчев и "Богу мили или не. Ерес или историческа орис", който ни предлага една различна гледна точка, в която митове, легенди, археологически разкрития, документи и просто хипотези си подават ръка в едно увлекателно и подтикващо към размисъл четиво.
Издателство „Лексикон“ Калин Терзийски представя „Вълнения“
Тези разкази са писани често по конкретни поводи. Пишех ги така: оглеждам се, погледът ми търси, попада, извършва се странната и невероятна реакция между външно за човека събитие и човешкия ум... И аз сядах и написвах за час, за два, за ден един малък етюд, малък къс поезия без рими или както щеш го наречи. А сега дойде време ти, приятелю, да се срещнеш с моя труд. Оцени го по достойнство.
Издателство „Лексикон“
8 август, четвъртък Представяне на дебютната
стихосбирка „Където
морето докосва брега” на
Моника Желязкова
Моника е 18-годишна.
Възпитаничка е на ЛК
„Касталия” при ЦПЛР-ОДК,
гр. Варна. Ще бъде студентка първа година в ТУ Варна.
ОДК, Литературен клуб "Касталия” Катерина Хапсали представя „Сливовиц“
Млада жена с успешна кариера е на ръба на екзистенциална криза. По пътя към спасението тя преминава през илюзорна любов, физическо насилие, безсънни нощи и пресушени бутилки. И през пречистващо приятелство, което преодолява географските разстояния и свързва два човешки свята в духовно родство. Една книга за откриването на Дом, но не като място в пространството, а като място в сърцето.
Издателство „Колибри“
Георги Тенев – Балкански ритуал, представане на новия роман
От Ватикана в Рим – до Персеполис в Иран. От парламента в София – до бреговете на Ефрат в Месопотамия. „Балкански ритуал“ е исторически трилър, криминално-мистичен роман, който събира в едно тероризма, войната в Близкия изток и битките на политическата арена. По ръба между историческите събития и въображението, той увлича в приключение, непознато досега в нашата литература.
Издателство „Колибри“
9 август, петък Валентин Димитров представя
Антологията „Най-доброто от най-добрите. Антология на съвременния рускоезичен афоризъм“
Съставител и преводач е Валентин Димитров. Антологията съдържа около 5 000 афоризма, създадени на руски език, от 419 автори от 22 държави и 5 републики в състава на Руската федерация. Изданието съдържа стотици теми и аспекти на живота, на различни тенденции и явления, борави с модерни понятия, характерни за новото хилядолетие. От подбора на съставителя и преводача проличава, че като цяло афоризмите утвърждават високи нравствени ценности, особено текстовете, които са създадени преди промените в Съветския съюз – гражданска и творческа смелост в агресивна към сатирата среда. Голямата цел на Валентин Димитров е да покаже на българската публика богатството, красотата и мъдростта на афористиката, създавана на руски език, през последните 100 години.
„Сдружение на писателите – Варна“
Представяне на „Зов Български“ – сборник български исторически четения 2019
Зов, отправен към всички нас в тези определящи дни за бъдещето на нашата култура, за бъдещето на нашия народ и неговата история. За тази история, тръгваща от дома, за първите плахи стъпки на преклонение и любов към всичко българско и родно.
Издателство „Инле” и „Андари”
Представяне на алманаха „Докосване до Касталия” 2019
Включени са творби на 50 млади автори между 8 и 34 годишна възраст, възпитаници на ЛК „Касталия”.
ОДК, Литературен клуб „Касталия“
10 август, събота
Издателство „Унискорп“
представя книгата „Здравей, Дон Кихоте“
Представяне на книгата „Здравей, Дон Кихоте” – сборник с разкази от Васил Стефанов-Слона
Издателство „Унискорп“ Игри и забавления за деца с въображение!
Издателство „Клевър Бук“ ще забавлява децата с гатанки и интересни логически загадки. Ще трябва да откриват път през лабиринти, да упражняват наблюдателността и логиката си.
Родителите са добре дошли при нас! Ще има забавления за всички!
Издателство „Клевър бук“ Ирина Вълчева представя дневник за работа върху себе си (любовта и партньорството)
Лекция: Почерпи от силата на майчиния си род, за да пренапишеш любовната си съдба!
Издателство „Стено“
• Събития за детска аудитория
И ОЩЕ:
В Арт Галерия „Морско казино“, БНР – Радио Варна, и Книжарница „Хермес“ –Варна
5август, 18:30 - Голям салон на БНР „Варна“- ИК „Жанет 45” и Радио Варна представят Вечер на Стефан Цанев изд.„Жанет 45“
6 август, 18:30 – Малък салон на БНР „Варна“–ИК „Жанет 45” и Радио Варна представят Иван Ланджев и „Ти, непрестанна новина“ изд. „Жанет 45“
7 август, 18:30 - Голям салон на БНР „Варна“ –ИК „Жанет 45” и Радио Варна представят Петър Денчев и „Малкият бог на земетръса“ изд.„Жанет 45“
7 август, 18:30 – Алея на книгата – Варна, шатра „Хермес“ – Срещи с автограф с Елица Виденова, изд. „Хермес“
7 август, 19:00 – Арт галерия „Морско казино“ – Николай Ценков представя „Човекът, който продаде морето“ - изд. „Колибри“.
8 август, 18:30– Малък салон на БНР „Варна“– ИК „Жанет 45” и Радио Варна представят Владимир Сълов и „Тракийският код“изд. „Жанет 45“
8 август, 18:30– Книжарница „Хермес“ - Варна – Премиера на „Морски записи“ от Антон Георгиев изд. „Хермес“
9 август, 18:30 – Малък салон на БНР Варна „ИК „Жанет 45” и Радио Варна представят Сава Василев и „Разказвачът“ –изд. „Жанет 45”
9 август, 18:30 – Алея на книгата – Варна, шатра „Хермес“ – Срещи с автограф с Ангел Ангелов, изд. „Хермес“
9 август, 19:00– Концертна зала на БНР „Варна“– Истории от 90-те – Предпремиерно четене от предстоящия през октомври сборник – финална част от трилогията, започнала с „Куфарът на брат ми“ и „Бащите не си отиват“. С участието на някои от авторите: Велина Минкова, Калояна Климентова, Катя Атанасова, Специален гост: Герасим Дишлиев и неговият пантомимен разказ за 90-те. изд. „АйСиЮ“

ВСИЧКИ СЪБИТИЯ СА СЪС СВОБОДЕН ДОСТЪП.
Очакваме Ви, приятели на книгите!

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.