CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Ангамуко: един от изоставените древни градове в света

04/04/22 / ИСТОРИЯ
Изгубен град от предколумбова Америка с големината на Манхатън е открит в Мексико

culturespace.bg

Безлюдни улици и редици от сгради, лишени от живот. Древни градове без своите граждани, напуснали ги назад във времето, без видима причина...„Изоставените градове имат мощна власт над нас“, казва Киерън Конъли, автор на „Изоставени места и изоставени цивилизации“. „Ако някога сте се чудили какъв би бил светът, ако човечеството изчезне от Земята, призрачните градове ни дават някаква представа“, пише той. Конъли, чиито книги описват някои от най-зрелищните изоставени места по света, казва, че има много причини хората да избират да изоставят процъфтяващ град. Но не винаги обичайните – изменение на климата (пресъхване на водните ресурси), изтощена земеделската земя, изчерпване на минералното богатство, войните ,промените на търговските пътища, са истината за опустелите градове. И тогава идват въпросите – въпроси, които често остават без отговори.
Досега сме разказали за Термесос (Турция), Тикал (Гватемала), Тимгад (Алжир); идва ред да разкажем и за Ангамуко (Мексико) – четвъртият от изоставените древни градове, без да е изяснена причината, поради която хората са ги напуснали. Има и още. Ще продължим да разказваме за тях. За да потърсим причините, заради които хората, живели в тях, са ги изоставили.

Ангамуко е името, дадено на голямо градско селище от цивилизацията Пурепеча , което се намира скрито в басейна на езерото Пацкуаро в Мичоакан, Мексико, и е открито през 2007 г. Руини, скрити под гъста растителност. Необходими са били векове, за да бъдат разкрити тайните на Ангамуко, погребани от времето в Западно Мексико, а изкопаването им с традиционните археологически техники е било непосилна, титанична задача. Но една революционна технология дала лъч светлина и надежда за изследователите. Лазерното картографиране, което позволило откриването на град на маите в Гватемала с 60 000 сгради, сега разкрива, че Ангамуко има 40 000 сгради, колкото Манхатън, и то само на площ от 26 квадратни километра. Всичко това е открито от археолога Кристофър Фишер и екипа му през 2012 г. с помощта на технологията LiDAR.
Lidar (от английски Light Detection and Ranging) е устройство, което позволява да се определи разстоянието от предавател до обект или повърхност, като се използва лазерен скенер, който интегрира сателитната геолокация (GPS) и други технологични постижения. Разстоянието се измерва с лазерен лъч. Това помага за създаване на изображения с висока разделителна способност на скрити обекти под гъсти слоеве растителност.

Археологът Кристофър Фишър на разкопките на Ангамуко

Археологът от Държавния университет в Колорадо Крис Фишър вече е използвал техниката за лазерно картографиране в Мексико и Хондурас. Той представя новото си откритие на годишната среща на Американската асоциация за научен напредък, Остин, Тексас (2018 г.). „Това ни позволява да видим райони, които преди са били недостъпни“, обяснява археологът. „Изследователите могат да отидат директно до точките, маркирани от системата с триизмерни координати и граница на грешка от пет сантиметра“.
Техниката, използваща лазерни импулси, насочвани от самолети, разкрива архитектурния пейзаж на обширния метрополис. Ангамуко е построен от индианците Пурепеча, основополагаща цивилизация в Мексико. Културата Пурепеча рухва, когато европейците донасят болестите от Европа – болести, към които тукашните нямат имунитет.
Фишър казва за Smithsonian.com, че откритието подчертава колко много може да се научи за района. „В XXI век всички си мислят, че всичко сме измислили, а имаме все още толкова много да открием“, казва той. „Това е доста добре посещавана част от Мексико, но чак през 2007 г. успяхме да открием този град, който не беше документиран“.

Ангамуко - визия с LiDAR

Ангамуко някога е заемал площ, два пъти по-голяма от Цинцунцан, столица на създадената от народа Пурепеча държава Тараско, една от големите предколумбови цивилизации на Мезоамерика. Град Ангамуко е един от няколкото града в света, за които е известно, че са построени по краищата на древни потоци лава. В града има много площади, жилищни сгради и някои храмове и малки пирамиди. Тези структури са изградени от материалите на застиналата лава, като е използвана естествената конфигурация на потока. И днес някои са непокътнати. Много от тях са преустроени в по-модерни сгради, а районът е обрасъл с малки дървета и храсти.
Най-ранните доказателства за съществуването на града са керамични фрагменти, датирани от 900 години. В своя пик, между 1000 г.и 1350 г. градът е бил дом на повече от 100 000 души, което го прави най-големият град в Западно Мексико по това време, казва Фишър в интервю за „Guardian 's Davis“.
През 2011 г. след като започват сканиране с LiDAR, пред изследователите се разкрива сложната конфигурация на града, появяват се изпод гъстата зеленина подробности за живота и културата на хората, които някога са живели в района. Пирамиди, храмове, пътни системи, площадки за игри с топка, градински площи и открити площади, разположени в осем зони в краищата на града, а не както може да се очаква – в центъра.

Ангамуко

Според прессъобщение на Щатския университет в Колорадо , през 2014 г. са открити и останките на 37 души, рядка бронзова дрънкалка, която все още функционирала, множество керамични съдове и други гробни предмети.
Около 1,5 квадратни мили архитектурни елементи, открити чрез сканиране с LiDAR, досега са били потвърдени от разкопки на място. Фишър казва, че неговият екип продължава да извършва разкопки на мястото на Ангамуко и очаква да направят още много разкрития. „Можете да имате армия от хора там в продължение на 40 години и да не се свършат находките“, казва той пред Smithsonian.com.
„Невероятно е да се мисли, че този огромен град е бил в сърцето на Мексико, без никой да знае за съществуването му“, казва за „Гардиън“ Крис Фишър. Резултатите от неговото изследване може да преобърнат историята на мезоамериканската цивилизация. „Този град е бил изоставен години преди пристигането на испанците и отново е бил населен от Пурепеча, което ни дава важни улики за социалните процеси, които са помогнали за формирането на тази империя“, добавя той в изявления за „El País“.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.