CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Археологически находки, които пренаписват историята

11/03/21 / ИСТОРИЯ
Научни изследвания от изминалата година

culturespace.bg

Всяка година носи нови открития на човечеството, включително археологически.
Тази година не беше изключение.
Научните изследвания от изминалата година позволиха не само да се открехне завесата на тайната над събития от древността, но и да се пренапишат някои страници от историята.

ДРЕВНОКИТАЙСКАТА БИРА
Отдавна е известно, че древните китайци са се наслаждавали на ферментиралата оризова напитка в продължение на най-малко 9000 години. През 2016 г. обаче учените разбраха, че китайците са любители и на бирата. Археолозите, извършили разкопки в провинция Шанси, открихасъоръжения за приготвяне на бира, датирани 3400 – 2900 г. пр.Хр.
В съдовете са открити и останки от древни съставки за бира, включително просо от метла, семена от лилия, зърно, наречено „Сълзите на Йов“, и ечемик. Наличието на ечемик е особено изненадващо, тъй като по-рано се смяташе, че тази култура започва да се култивира в Китай 1000 години по-късно.

ЧОВЕК И КУЧЕ
Кучетата са били най-добрият приятел на човека преди 7000 години. Близо до Блик Мийд (близо до Стоунхендж) археологът Дейвид Жак намери кучешки зъб, какъвто дотогавабе откритв Йорк, до скелета на мезолитен ловец-събирач. Значи този човек и кучето му са изминали 400 километра от Йорк до Уилтшър – днес смятано за най-старото известно пътуване в британската история. Жак твърди, че кучето е опитомено и най-вероятно е използвано за лов.


НЕЗЕМНИЯТ КИНЖАЛ НА ТУТАНКАМОН
В средата на 2016 г. учените успяха да разкрият мистерия, която озадачава археолозите, откакто Хауърд Картър откри гробницата на Тутанкамон през 1922 г. Сред многото предмети, заровени с младия фараон, имаше желязна кама. Тя е много необикновена по две причини. Първо,преди 3300 години в Египет железарството е било невероятно рядко. Второ, камата изобщо не е ръждясала.
Изследване с флуоресцентен спектрометър разкри, че металът, използван за тази кама, е от извънземен произход. Съдържа високо съдържание на кобалт и никел, което е много подобно на състава на метеоритите, извлечени от Червено море. През 2013 г. беше тестван друг железен артефакт от древен Египет и в него бе открито метеоритно желязо.

ГРЪЦКАТА БЮРОКРАЦИЯ
При разкопките на древния град Теос на територията на съвременна Турция бяха открити стотици плочи. Една от тях има 58 реда текст, изненадващо непокътнат, който представлява 2200-годишна аренда. Това доказва, че бюрокрацията е била толкова неразделна част от древногръцкото общество, колкото и от съвременното общество.
Документът описва група от гимназисти, които са наследили земя (в комплект със сгради, олтар и роби) и след това са я наели на търг. В официалния документ се споменават още поръчителят (в случая бащата на наемателя) и свидетели от градската администрация. Собствениците си запазват привилегията да използват земята три дни през годината, а също – правото на годишни проверки, за да се уверят, че наемателите не повреждат имота.

ПОЛОВО ПРЕДАВАНИ БОЛЕСТИ У НЕАНДЕРТАЛЦИТЕ
Преди няколко години, когато учените изследваха човешкия геном, те бяха изненадани да открият, че съвременните хора имат около 4 процента от неандерталската ДНК поради междувидовата селекция. Нашите предци са получили и нещо друго от своите неандерталски братовчеди – примитивна версия на човешкия папиломен вирус (HPV). Като използваха статистическо моделиране, учените успяха да пресъздадат еволюционните етапи на вируса HPV16.
Когато съвременните хора и неандерталците се разделят като различни видове, вирусът също се разделя на два отделни щама. Първоначално вирусът HPV16A е открит само при неандерталците и денисовците. Когато хората са мигрирали от Африка, те са пренасяли само щамове B, C и D. Когато обаче стигнали до Европа и Азия и започнали да правят секс с неандерталците, те им предавали щама HPV16A.

МЪРТВИ ЕЗИЦИ
Въпреки факта, че никой не го е използвал от почти 2000 години, етруският остава един от най-интригуващите мъртви езици. Именно той повлиява най-сериозно на латинския, който, от своя страна, повлиява на много европейски езици, които все още се говорят. Въпреки това много малко примери за етруски текстове с повече или по-малко значителна продължителност са оцелели днес. Но през 2016 г. археолози, които разкопаваха храм в Тоскана, откриха 1,2-метрова 2500-годишна каменна стела, покрита с етруски надписи.
Тя е добре запазена, тъй като е използвана повторно като основа за храма. Надписите върху нея все още не са дешифрирани, но учените подозират, че текстът е религиозен и може да хвърли нова светлина върху етруската религия.

НЕУЛОВИМИЯТ БИЗОН ХИГС
През 2016 г. бе открит нов вид животно по уникален метод (изучаване на древното пещерно изкуство). Учените, изследвали скалните рисунки от пещерите в Ласко и Пергюсет, забелязали няколко промени между бизоните, нарисувани преди 20 000 години и 5000 години по-късно. Те имат малко различни тела и напълно различни рога. Тъй като по-ранните рисунки приличат на степни бизони, учените смятат, че новите рисунки изобразяват напълно различни видове.
За да потвърдят хипотезата си, те изследваха ДНК на костите и зъбите на бизони на възраст 22 000 и 12 000 години и стигнаха до заключението, че бизонът, нарисуван по-късно, е нов вид, който се е развил от степния бизон и зубъра. Наричаха го бизонът на Хигс (по аналогия с бозона на Хигс).


ПЪРВАТА ДЯСНА РЪКА
Ново изследване, публикувано в списание „Human Evolution“, предоставя доказателство за първия документиран пример за дясна ръка при хоминидите (и това още не е хомо сапиенс). Палеоантропологът Дейвид Фрейър намери доказателства за това явление у Homo habilis, живели преди 1,8 милиона години. Учените изследвали изкопаемите зъби на такъв човек и открили специфични ожулвания, които са показателни за използването на инструменти, държани в дясната ръка.

МИСТЕРИОЗЕН ЧОВЕШКИ ПРАРОДИТЕЛ
Нови открития на индонезийския остров Сулавеси предполагат, че някога той е бил дом на все още неизвестен вид хоминиди. Археолозите са открили стотици каменни оръдия на труда, които са на поне 118 000 години. Въпреки това всички доказателства сочат, че съвременните хора за първи път са пристигнали на острова преди 50 000 до 60 000 години. Съществуването на нов вид хоминиди е много правдоподобно.
Сулавеси се намира близо до остров Флорес. През 2003 г. археолози откриват друг вид хоминиди, които наричат Homo floresiensis (флорезианскичовеци), ахоратагонаричат„хобити“. Тозивидсеразвива независимо на Флорес, преди окончателно да изчезне преди 50 000 години.

ПЪТЯТ НА КОНОПА
Съвременните учени предполагат, че канабисът е бил използван и вероятно култивиран в древен Китай преди около 10 000 години. Въпреки това Свободният университет в Берлин наскоро състави база данни с всички налични археологически доказателства за канабис и установи, че употребата на канабис се е развила в Източна Европа и Япония приблизително по същото време, както в Китай. Освен това употребата на канабис в Западна Евразия остава непроменена през годините и след това се засилва през бронзовата епоха. Учените предполагат, че по това време канабисът се е превърнал в търгуема стока и се е разпространил в цяла Евразия.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.