CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Археолози откриха в древната Мира...

07/20/22 / ИСТОРИЯ
Гръцки богове и смъртни, „възкресени“ в теракотени фигурки

culturespace.bg

„Сякаш хората от древна Мира са били възкресени, преминали са през тунела на времето всички заедно и са стигнали до наши дни“. Някои от фигурките нямат тела, което предполага, че в района има и други теракоти. Археолозите са открили десетки теракотени фигурки, които са на повече от 2000 години, включително такива, които изобразяват богове, богини, мъже, жени, кавалерия и животни. Някои от фигурките са със запазена боя върху тях, а някои имат надписи – и всички отварят прозорец към живота в древния град Мира, в това, което сега е съвременния град Демре в Турция.

Скални гробници в Мира

Древният театър

Тази колекция от фигурки „ни дава богати улики за това какво е съществувало в мистериозната Мира под дебел слой тиня през I и II век пр.Хр.“, казва д-р Невзат Чевик, професор по археология в университета „Акдениз“ в Турция, който ръководи разкопките. Мира е „едно от най-важните древни селища в Ликия“, важен морски регион по протежение на Средиземно море.
Пристанището на Мира някога е било едно от най-големите пристанища в древното Средиземноморие; Мира е известен със своите скални гробници, стърчащи от хълмовете, църквата „Свети Никола“, чийто патрон е бил епископ на Мира през IV век, и своя театър от римската епоха с 11 000 места.

Част от теракотените фигурки

Проф. Невзат Чевик и неговият екип разкопават части от този театър между юни и октомври 2020 г., когато откриват втори, по-малък театър под римските останки. По-старата структура датира от елинистическия период, от 323 г. пр.Хр., когато Александър Велики умира, до началото на Римската империя през 30 г. пр.Хр.

Проф. Невзат Чевик

През 2021 г. при новите разкопки са очаквали да открият елинистическия театър, но теракотените фигурки, разпръснати в него, били „неочаквана голяма изненада“, казва Чевик пред „Live Science“. „Сякаш хората от древна Мира са били възкресени и са преминали през тунела на времето всички заедно и са стигнали до наши дни“, спомня си Чевик, че е казал на екипа си, когато намерили фигурките.

Изследователите са изненадани да открият теракотените фигурки, както и разнообразие от керамични, бронзови, оловни и сребърни предмети около теракотите.
Статуетките, които са на възраст от 2100 до 2200 години, включват смъртни мъже и жени, както и божествени фигури като Артемида, Херакъл, Афродита, Лето и Аполон; включват също фигурки, които изобразяват жена и дете, момче с плод, конник и жена, която носи хидрия (древногръцки съд за вода). Поради „колективното съжителство“ на фигурките и факта, че колекцията включва божествени фигурки, оброчни плочи и съдове за тамян, изследователите смятат, че фигурките може да са донесени от култово място и хвърлени тук. „Колекцията дава „важни улики за елинистическия период на Мира и Ликия“, казва ръководителят на разкопките.
Някои от статуите са с частично запазена боя. Червено, синьо и розово са използвани „интензивно в различни нюанси“ за дрехите на фигурките. Надписите на гърбовете на някои от фигурките може да са име на майстор или работилница. Фактът, че екипът е открил повече от 50 теракотени глави, чиито тела липсват, предполага, че в района може да бъдат намерени още фигурки.
Екипът е открил и разнообразие от керамични, бронзови, оловни и сребърни предмети около теракотите. Учените планират да продължат разкопките в района. Междувременно екипът работи за запазване, ремонт и сглобяване на стотиците малки парчета, които съставляват колекцията от теракота. „Изкопчиите“ планират да публикуват откритията си и да покажат теракотите в Музея на ликийските цивилизации Андриаке в Анталия, Турция.

Разкопките са водени от името на Университета „Акдениз“ и Министерството на културата и туризма на Турция.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.