CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Археолози откриха в Египет „изгубеният златен град” на повече от 3000 години

02/16/22 / ИСТОРИЯ
Най-важната находка след разкопаването на гробницата на Тутанкамон

culturespace.bg

Експерти по археология твърдят, че откритият Атон е най-големият древен град, разкрит в Египет и една от най-важните находки след разкопаването на гробницата на Тутанкамон.


Миналата година, през април, археолозите обявиха откриването на неизвестен досега град на западния бряг на Нил близо до Луксор, на мястото на древно египетско селище, известно като Атон. Смята се, че е един от най-големите египетски градове, открити някога. Обектът датира от епохата на фараона от 18-ата династия Аменхотеп III, който управлява между около 1386 и 1353 г. пр.Хр. и царува през епоха на изключително богатство, власт и лукс. Смята се, че през последните години на Аменхотеп III той е царувал за кратко заедно със сина си Аменхотеп IV. Но няколко години след смъртта на баща си Аменхотеп IV скъсва с всичко, което покойният владетел отстоявал като религия и традиции. По време на своето 17-годишно управление (около 1353 – 1356 г.) той загърбва египетската култура, като изоставя целия традиционен египетски пантеон освен един бог – бога на слънцето Атон. Той дори променя името си от Аменхотеп IV на Ехнатон, което означава „отдаден на Атон“.

Ехнатон, който напуска „златния град“ за нова столица в Амарна, насърчава изумително различен стил на египетското изкуство. Тук той е показан със съпругата си Нефертити.

Фараонът еретик не спира дотук. Ехнатон премества царското си седалище от Тива на север в напълно нов град, който той нарича Ахетатон (съвременно име на мястото: Амарна). Той оказва голямо влияние и върху изобразителното изкуство. През ранния период променя силните и героични фигури с точно установени пропорции и за кратко трансформира египетското изкуство, като му придава гротескна форма. Но след смъртта му повечето следи от владетеля са заличени. Като се започне от сина му, момчето цар Тутанкамон, столицата на Ехнатон, неговото изкуство, неговата религия и дори името му са отхвърлени и систематично изтривани от историята. Едва преоткриването на Амарна през XVIII век възроди наследството му, което подхранва археологическите спекулации от стотици години. Фараонът Ехнатон построява град Ахетатон, който просъществува за кратко и където управлява заедно със съпругата си Нефертити, като се покланя на един-единствен бог – Амон. След смъртта му малкият му син Тутанкамон става владетел на Египет – и обръща гръб на противоречивото наследство на баща си.


Но защо Ехнатон изоставя Тива, която е била столица на древен Египет повече от 150 години? Отговорите може да се крият в откриването на този огромен царски метрополис в Тива, който Ехнатон наследява от баща си Аменхотеп III, наречен „изгубеният златен град на Луксор“.
„Няма съмнение, това наистина е феноменална находка“, казва Салима Икрам, археолог, който ръководи отдела по египтология на Американския университет в Кайро. „Това е моментна снимка във времето – египетска версия на Помпей.“ Соуд Атун, или „Възходът на Атон“, е бил заровен под пясъците в продължение на хилядолетия и известният египтолог Захи Хавас го нарича „изгубения златен град" на това място, близо до Луксор, в Долината на царете.

Работници, носещи боядисана саксия в археологическия обект на 3000-годишен град, наречен Възходът на Атон, датиращ от управлението на Аменхотеп III, разкрит от египетската мисия близо до Луксор

Градът, изглежда, внезапно е изоставен. Жителите може да са били прогонени от домовете си, когато Ехнатон събира работници, за да строи напълно новата си столица в централен Египет. Това, което е останало днес, може да разкрие много подробности от живота в Египет по времето на Мойсей. „Египетската мисия под ръководството на д-р Захи Хавас откри града, който беше изгубен под пясъците“, казва екипът по археология. „Градът е на 3000 години, датира от управлението на Аменхотеп III и продължава да се използва от Тутанкамон и наследника му Ай (предпоследният фараон от 18-ата династия на древен Египет).” Защо и как се осъществява противоречивата трансформация на фараона и какво е всекидневието при великия Аменхотеп III? Новооткритият град може да разкаже или поне да подскаже това.
Мястото на разкопките се простира в район, известен със своите археологически богатства. На север се намира погребалният храм на Аменхотеп III от XIV век пр.Хр., а на юг е Мединет Хабу – храм-гроб, построен почти два века по-късно за Рамзес III . Бетси Брайън, професор по египетско изкуство и археология в университета „Джон Хопкинс“, казва, че находката е „второто най-важно археологическо откритие след гробницата на Тутанкамон“. Открити са бижута – пръстени, както и цветни керамични съдове, амулети с бръмбар скарабей и кални тухли, които носят печатите на Аменхотеп III. Д-р Захи Хавас, бивш министър на антиките на Египет, казва: „Много чуждестранни мисии са търсили този град и никога не го откриха. Екипът започна разкопките през септември 2020 г. между храмовете на Рамзес III и Аменхотеп III близо до Луксор, на 500 км (300 мили) южно от столицата Кайро. В рамките на седмици, за голяма изненада на археолозите, образувания – стени от кирпичени тухли, започнаха да се появяват отвсякъде… Това, което откриха, беше голям град в добре запазено състояние, с почти завършени стени и със стаи, пълни с инструменти от всекидневния живот“.
След седем месеца разкопки са открити няколко квартала, включително пекарна с пещи и съдове за съхранение, както и административни и жилищни квартали.
Аменхотеп III наследява империя, която се простира от Ефрат до Судан, казват археолозите, и умира около 1354 г. пр.Хр. Той управлява близо четири десетилетия – царуване, известно с разкоша и величието на своите паметници, включително колосите на Мемнон – две масивни каменни статуи близо до Луксор, които представят него и съпругата му. Както докладват Миа Алберти и Джак Гай (CNN), екипът открива надпис в Соуд Атун, датиран от 1337 г. пр.Хр., само една година преди Ехнатон да установи столицата си в Амарна. В изявлението Брайън отбелязва, че новооткритият град предлага „рядък поглед към живота на древните египтяни“ в разгара на империята, в допълнение към осветляването на мистерията, защо фараонът и неговата кралица се преместили в Амарна. „Археологическите слоеве са лежали непокътнати в продължение на хиляди години, оставени от древните жители, сякаш е било вчера“, се казва в изявлението на екипа. Брайън казва, че градът „ще ни даде рядък поглед върху живота на древните египтяни по времето, когато империята е била най-богата“. Египтолозите посочват, че са открили „стаи, пълни с инструменти от всекидневния живот“.
Членовете на екипа са оптимисти, че ще бъдат разкрити още важни находки и отбелязва, че са открили групи от гробници, до които са стигнали по „стълби, издълбани в скалата“ – конструкция, подобна на конструкциите, открити в Долината на царете. „Мисията очаква да разкрие недокоснати гробници, пълни със съкровища“, се добавя в изявлението.
 
Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА


Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.