CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Археолози откриват в Замбия дървена конструкция на почти половин милион години

02/08/24 / ИСТОРИЯ
Досега археолозите не познават нищо подобно

culturespace.bg

Археолозите са открили най-старата известна дървена конструкция, която е на почти половин милион години. Екипът изследователи разкрива структурата на археологически обект нагоре по течението на водопада Каламбо в Замбия. Простата конструкция, открита край речния бряг, е съставена от две преплитащи се трупи, с прорез, нарочно изработен в горната част, за да им позволи да се съберат под прав ъгъл; ново проучване разкрива следи от рязане, направени от каменни инструменти.
Джеф Дълър, професор по география и науки за Земята в университета в Абъристуит в Обединеното кралство, е бил част от екипа, който прави откритието през 2019 г. Той казва, че структурата, изкопана нагоре по течението на водопада Каламбо близо до границата на Замбия с Танзания, вероятно е била част от дървена платформа, използвана като пътека, за доставка на храна или сухи дърва за огрев – или може би като основа, върху която да се строи жилище. На същото място са открити копачка и други дървени инструменти.
„Това, че дървото е останало на място и непокътнато в продължение на половин милион години, е изключително. И ни дава истинска представа, прозорец към този период“, каза Дълър, съавтор на изследването за дървената конструкция, публикувано в списание „Nature“ през септември 2023 г.
„Това напълно промени представата ми за това на какво са били способни хората по това време“, добавя той.
Дървени артефакти рядко се запазват в археологическите документи, особено на такова древно място, тъй като органичният материал лесно изгнива и се разпада. За река Каламбо Дълър казва, че високите водни равнища и фината утайка, покриваща структурата, са помогнали за запазването на дървото.
Откритието оспорва преобладаващото мнение, че хората от каменната ера са водили номадски начин на живот, подчертава Дълър. Водопадът Каламбо би осигурил надежден източник на вода, а заобикалящата го гора – достатъчно храна, което може би би позволило по-уседнало съществуване.
„Най-малкото, те са полагали огромни усилия да се установят на това място“, каза той.
Според проучванията дървената конструкция няма реален паралел в археологическите записи.
Най-ранният известен дървен артефакт е фрагмент от полирана дъска на 780 000 години, открит на мястото на Гешер Бенот Яаков, Израел, докато най-старите дървени инструменти за търсене на храна и лов, открити в Европа, датират отпреди около 400 000 години. Смята се, че неандерталците са правили структури от кости или сталактити преди около 175 000 години.
Как е направена конструкцията?
Дълър сравнява техниката, използвана за свързване на частите на конструкцията, с Lincoln Logs, детска строителна играчка, направена от миниатюрни трупи, които се заключват заедно с квадратни прорези. Той казва, че е малко вероятно двата дънера да се носят и да се свържат естествено.
„Колегите са направили съвременни копия на каменните инструменти, които виждаме, обработили са дърво с подобна плътност и може да видим, че оформянето на тези белези е идентично“, каза Дълър. „Това ни прави наистина уверени, че не става дума за естествен процес – това е направено умишлено с помощта на каменни инструменти.“


Кремък, използван за оформяне на дървената конструкция. Тези инструменти са използвани за оформяне на дървената конструкция, според изследователите.
 
Професор Лари Баръм от Университета на Ливърпул твърди: „Дървените парчета бяха твърде стари, за да бъдат директно датирани с радиовъглеродни техники. Вместо това екипът използва техника, наречена луминесцентно датиране, която включва измерване на естествената радиоактивност в минералите във фината утайка, която е обвила дървото, за да разберем кога последно е било изложено на слънчева светлина“.
Този метод датира структурата на 476 000 години и установява, че четирите дървени инструмента – клин, прът за копаене, отрязан дънер и назъбен клон – са отпреди 324 000 години.
Изследователите не са сигурни кой вид древен човек е направил структурата и дървените инструменти, но е много малко вероятно да са били нашите предци. „Най-ранните известни вкаменелости на Хомо сапиенс датират отпреди около 300 000 години и са открити в днешен Израел, казва Дълър. А сложността на структурата предполага, че хората, които са я направили, са били когнитивно сложни и са успели да изпълнят сложен план – нещо, което вероятно изисква използването на език.“

Лари Баръм, професор по археология в Университета на Ливърпул, внимателно разкрива дървената конструкция на брега на реката с фин спрей.
Археологът д-р Анемиеке Милкс, постдокторантски научен сътрудник от Университета в Рединг, Обединеното кралство, пише в коментар, публикуван заедно с изследването, че откритието разкрива кога хората са започнали структурно да променят планетата в своя собствена полза. Документът показва също, че материал, широко използван в наши дни, е играл, както отдавна се подозираше, важна роля в каменната ера.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.