CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Артефакти- „близнаци“

12/09/23 / ИЗКУСТВО
10 забележителности, сякаш строени от едни и същи архитекти

cultrespace.bg

Казват, че всички хора на планетата имат двойници. Както се оказва, това правило важи и за атракции, които имат братя близнаци в други страни по света.
Архитектурните структури са строени в различни епохи, от различни народи и дори от различни цивилизации, но приликите им са неоспорими. Ето селекция от 10 световноизвестни забележителности и техните „копия“.


1. МОСТЪТ „GOLDEN GATE“ (САЩ) И МОСТЪТ „25 АПРИЛ“ (ПОРТУГАЛИЯ)
Керемиденочервената Златна порта е един от отличителните белези на Съединените щати. Основната атракция на Сан Франциско е построена през 1937 г. и до днес остава най-известният висящ мост в света. Конструкцията е кръстена на протока Голдън Гейт, който всъщност я пресича. Но през 1966 г. почти подобен мост се появява в Лисабон. Първоначално забележителността е наречена в чест на видния държавник Антонио Салазар, а след Революцията на карамфилите е преименувана в „Моста на 25 април“.

2. СТОУНХЕНДЖ (ВЕЛИКОБРИТАНИЯ) И ЕЙВБЪРИ (ВЕЛИКОБРИТАНИЯ)
Стоунхендж е най-мистериозната забележителност в Англия, въпреки че изглежда като хаотично подредена купчина камъни. Структурата е издигната приблизително през II хил. пр.Хр., но с каква цел, как каменните блокове са били доставени в тази област и кой е участвал в нейното създаване, не е известно със сигурност и до днес. На 30 км от Стоунхендж обаче има друга подобна структура – Ейвбъри. Това е култов обект с гробници и светилища от 2100 – 1650 г. пр.Хр., където също са били разположени огромни каменни блокове, но дотам е стига много по-лесно.

3. НОТР ДАМ ДЬО ПАРИ (ФРАНЦИЯ) И КАТЕДРАЛАТА В АМИЕН (ФРАНЦИЯ)


И двете катедрали са направени в готически стил, и двете се намират във Франция. Единствената разлика е в годините на построяване („Парижката Света Богородица“ е построена сто години по-рано) и леки отлики в екстериора. Просто благодарение на едноименната творба на Виктор Юго целият свят знае за катедралата „Нотр Дам“ в Париж, докато катедралата в Амиен остава известна само в собствената си страна.

4. БИГ БЕН (ВЕЛИКОБРИТАНИЯ) И ПАРЛАМЕНТ ХИЛ (КАНАДА)


Биг Бен е може би първата асоциация, която идва на ум при мисълта за Великобритания. Кулата е част от комплекса на Уестминстърския дворец и е построена през 1859 г. Биг Бен е неофициален „прякор“, който часовникът получава в чест на главния инженер Бенджамин Хол, а според друга версия – поради приликата си с боксьора в тежка категория Бенджамин Каунт. За разлика от жителите на други страни, канадците не трябва да пътуват далеч, за да видят известната британска забележителност. През 1927 г. в Отава е построен Парламент Хил – сграда за парламентарни срещи, която е точно копие на Биг Бен. И всичко това – благодарение на Кулата на мира с огромен циферблат и неоготически стил.

5. МАЧУ ПИКЧУ (ПЕРУ) И ИСЛА ДЕЛ СОЛ (БОЛИВИЯ)


Мачу Пикчу е легендарното селище на древните инки в сърцето на Андите. Днес процъфтяващият някога град е руина, отградена с джунгли, със стръмни склонове и зелени тераси. Това място привлича много туристи от цял свят, но градът има ограничени посещения поради проблеми с водата и храната, а тълпи от хора непрекъснато бързат напред-назад. А всичко това може да се види в Боливия, на нейния остров Исла дел Сол, който се смята за люлка на древните инки. Пейзажите там са не по-малко впечатляващи.

6. „АНГКОР ВАТ“ (КАМБОДЖА) И „ПРАМБАНАН“ (ИНДОНЕЗИЯ)
Признайте си, след като сте гледали „Лара Крофт. Том райдър“, също сте искали да летите до Камбоджа, за да видите известния храмов комплекс „Ангкор Ват“… Всяка година светилището става все по-популярно сред туристите, така че е почти невъзможно да се разхождате из него на спокойствие и тишина. Но в Индонезия има много подобен хиндуистки храм „Прамбанан“, който не е толкова рекламиран. Тук можете наистина да усетите спокойната атмосфера на свещено място.

7. „СПАС НА КРЪВТА“ (РУСИЯ) И КАТЕДРАЛАТА „ВАСИЛИЙ БЛАЖЕНИ“ (РУСИЯ)
Първият храм се намира в Санкт Петербург, а вторият е в Москва. Визитната картичка на Русия – православната катедрала „Василий Блажени“ и нейните куполи може да се видят от Червения площад, приветствайки жителите и гостите на столицата. Построена е през 1555 г., а пълното име звучи така: Катедрала на застъпничеството на Пресвета Богородица, която се намира на рова. През 1907 г. в Санкт Петербург император Александър III издига храм на мястото на убийството на баща си Александър II по подобие на московската светиня. Мигар не са сходни?

8. АКРОПОЛЪТ НА АТИНА (ГЪРЦИЯ) И ЕФЕС (ТУРЦИЯ)
Древногръцката култура все още ни възхищава. Само погледнете Акропола в Атина, на чийто връх са седели царе и са издигнати храмове в чест на боговете-покровители. Почти всички чужденци, които идват в Гърция, мечтаят да видят тази забележителност. Атина обаче не е единственото място, където може да се докоснете до отломки на древногръцката империя. В турския Ефес има брат близнак на същия този Акропол.

9. КОЛИЗЕУМЪТ (ИТАЛИЯ) И АМФИТЕАТЪРЪТ В ПУЛА (ХЪРВАТИЯ)


Много хора мечтаят да видят със собствените си очи най-грандиозната сграда на Древен Рим – Колизеума. Амфитеатърът за 50 хиляди души е построен през 80 г. и по-голямата част от него е оцеляла до днес. Но ако не можете да стигнете до Италия, отидете в Хърватия. Амфитеатърът в град Пула също е построен по време на Римската империя и днес тази арена е единствената в света, която все още има всичките 4 кули и 3 архитектурни ордена. Тук много по-автентично може да усетите духа на гладиаторските битки много по-силно.

10. ПЕТРА (ЙОРДАНИЯ) И ЛАЛИБЕЛА (ЕТИОПИЯ)
Древният град Петра, построен преди повече от две хиляди години, се намира в сърцето на пустинята. Основните забележителности на селището са изсечени в скалите структури, поради което градът се нарича още каменен. Въпреки това, поради тълпите от туристи, не винаги е възможно да се види древната архитектура. Решението е просто: отидете в етиопския град Лалибела, който също е известен със своите издълбани от и във скали структури, а не е заливан от туристически стълпотворения.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.