CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Артефакти от Древна Гърция,

03/27/23 / ИСТОРИЯ
които за кой ли път пренаписаха историята

culturespace.bg

Гърция е стара колкото този свят. И днес хората знаят само малка част от това какво представлява тази древна култура и учените все още правят невероятни открития, които разкриват нови аспекти от живота на Древна Гърция.
Уникални произведения на изкуството, градове, руини, интригуващи редки гробници и странни скелети, открити от археолозите – всичко това направи възможно да се научат интересни подробности за тази цивилизация.

МИСТЕРИЯТА НА СКРИТИТЕ МОНЕТИ
По време на разкопки през 2016 и 2017 г. археолозите проучиха древното пристанище на Коринт – някога оживен град в Гърция, който е съществувал (от) хиляди години. Сред находките е и съкровище от заровени монети. Те са открити под руините на сграда, която е била разрушена отдавна. Повечето от 119-те монети са бронзови и са сечени при управлението на различни императори на Римската империя (те датират от 306 – 518 г. сл.Хр.).
Изследователите са убедени, че някой е заровил съкровището в сандък, заключен с желязна ключалка. Може би с течение на времето сандъкът, изработен от органични материали, се е разложил, но ключалката е запазена. Колкото и да е странно, собственикът никога не се е върнал за своето „скривалище“, заровено под развалините на сградата на дълбочина само 30–40 сантиметра.

НЕДОКОСНАТ МИНОЙСКИ ГРОБ
През 2018 г. фермер от Крит паркира колата си в сянката на дърво до фермата си близо до град Кентри. Изведнъж земята под колелото на колата пропада, но фермерът успява да се измъкне. Когато надниква в дупката, той бил изумен да види останките на нещо древно дълбоко в нея. Археолозите, които пристигат на мястото, са възхитени. Оказва се непокътната минойска гробница (1400 – 1200 г. пр.Хр.).
Голяма част от историята на минойската култура все още е пълна мистерия. Това прави всеки археологически обект, който не е ограбен, много ценен (в края на краищата, когато бъдат ограбени, дори много от оцелелите артефакти губят своя контекст). Тази гробница е издълбана от варовик под земята и се състои от три камери. Открити са два ларнакса (глинени саркофази с релефни детайли), всеки от които съдържа човешки останки. До тях в гроба е поставена рисувана висококачествена керамика, включително 14 амфори. Това доведе до предположението, че двойката се радва на висок статус в живота. Древните зидари са запечатали гробницата и нейното съдържание не е било зървано в продължение на хиляди години.

ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА БОГАТСТВОТО НА ТЕНЕА


Много легенди се основават на град Тенеа. Основано (според легендите) от троянски военнопленници, гръцкото селище процъфтява в Пелопонес до VI век. Местоположението на Тенеа беше известно, но археолозите не откриха нищо интересно в района. През 2018 г. най-накрая бяха открити седем гробници в гробище край Тенеа. Качеството на стоките, заровени вътре, показва, че Тенеа е малка, но богата.
До мъртвите са открити пръстен, украсен с изображения на египетски богове, много златни и бронзови бижута, вази и монети. Когато археолозите се връщат на мястото през октомври, те правят забележително откритие: руините на жилищни сгради, които също се оказват доста богати. Стените са измазани, а подовете са направени от глина, камък или мрамор. Други интересни находки включват глинен тръбопровод, керамика и монети, датиращи от около 200 г. сл.Хр. В един от темелите е открит необичаен предмет: гробна урна с останките на две деца.

ДРЕВЕН ФРАГМЕНТ ОТ ОДИСЕЯТА
Първите олимпийски игри се провеждат в Олимпия в Гърция. Днес регионът остава много привлекателен за археолозите. Наскоро бяха извършени разкопки в светилището на Олимпия – комплекс от древни храмове и други религиозни сгради. По ирония на съдбата, докато копаят в стара купчина боклук, оставена от римляните, археолозите откриват забележителен артефакт. Това е глинена плоча, направена около III век сл.Хр., върху която са изсечени 13 стиха от 14-ата книга на „Одисеята“. Сега фрагментът се смята за най-старата писмена версия на епическата поема на Омир. Поемата е написана през VIII век пр.Хр. и се състои от 12 000 реда. Фрагмент от плочата описва сцената, в която Одисей се завръща у дома след Троянската война. Най-удивителното е, че на изхвърлената таблетка е написана малко по-различна версия на историята в сравнение с настоящата.

МУЗИТЕ НА ЗЕВГМА


Основан през 300 г. пр.Хр., гръцкият град Зевгма (или Зеугма) е бил един от основните търговски центрове на Римската империя. В наши дни той се намира в Турция и е известен с някои от най-зрелищните мозайки на древния свят. През 2014 г. екип от учени работи в Зевгма като част от дългосрочен проект за спасяване на мозайките на древното селище от водни щети. Те решават да отидат в сграда, наречена „Музалар Хаус“.
Това огромно имение вероятно е принадлежало на богато семейство. Намереното вътре потвърждава тази версия. Археолозите откриват три нови детайлни цветни мозайки. Най-зашеметяваща е огромната сцена, изобразяваща деветте музи. В центъра е Калиопа, описана от древногръцкия поет като най-талантливата от музите и покровителка на изкуствата. Осемте ѝ сестри са изобразени около нея. Темата на творбата не е случайна. Собствениците на жилища са избирали подобни изображения, за да подчертаят своите интереси. Музите означават, че интелектуалните събирания или салони са били обичани в Дома на Музалар.

МАВЗОЛЕЯТ „НЕКО“
Преди около 1800 години на малкия остров Сикинос е погребана жена. Гробът ѝ е бил ограбен преди няколко века, но след това е бил забравен до 2018 г. Предмети, намерени в гроба, предполагат, че жената е принадлежала към аристокрацията. Тялото ѝ е украсено със златни предмети, включително гривни, огърлица и пръстени. Гробницата е открита в мазето на стара сграда. Построен през римско време, погребалният мемориал по-късно се превръща във византийска църква и манастир. Днес сградата е известна като Паметника на епископите.
Вероятно построен, за да защити останките на жената, мавзолеят е един от най-впечатляващите и най-добре запазените в района на Егейско море. Необичайно е също, че археолозите откриват в чест на кого е построена. На гроба с гръцка азбука е изписано името „Неко“. Това рядко съкровище е оцеляло почти непокътнато, защото е било притиснато между стените и мазето на сградата по такъв начин, че никой дори не е подозирал, че е там.

ПИВОВАРНИ ОТ БРОНЗОВАТА ЕПОХА
През 2018 г. археолозите откриха руини, които промениха историята на алкохола в Гърция. Както знаете, древните гърци са обичали вино и няма доказателства, че са употребявали друго алкохолно питие. Наскоро бяха открити доказателства за противното на две нови места (Аркондико в Северна Гърция и Агриса на изток). И на двете сградите са унищожени от пожар, но много артефакти са оцелели, а някои неочаквано накараха археолозите да предположат, че там е имало пивоварни. Това предположение се потвърждава от откриването на останки от изгорени зърнени култури, както и от купи за пиене.

ЖЕНА МАЙСТОР КЕРАМИК


През 2009 г. археолозите изследват гробница на 3000 години в Крит, в която е погребана жена от древногръцкия град Елефтерна. В сравнение с други женски погребения скелетът на жената е необичаен. Когато тя почива, на възраст 45 – 50 години, тялото ѝ е много мускулесто и – което е най-необичайно – дясната ѝ ръка и бедрата са силно напомпани, а в коленете ѝ нямат хрущяли. За да разберат защо това е така, изследователите създадоха дигитални модели и използваха реални хора, които извършват различни физически дейности; след това изучаваха как това се отразява на телата им.
Първоначално изследванията стигнаха до задънена улица, когато се оказа, че преденето на вълна, работата на стана, печенето и работата на земята не водят до такива странни деформации. И само една случайна среща с местна жителка разреши мистерията. Тя е майстор керамик и показа как се правят големи саксии. Това обяснява състоянието на скелета. Работата с крачното колело поврежда ставите на краката, а работата с формата „изпомпва“ дясната страна. Така бе открита първата жена от Древна Гърция, за която се знае, че е майстор керамик.

СТРАННИ ХОМИНИДИ В КРИТ
През 2017 г. на остров Крит бяха открити фосилни отпечатъци. Те принадлежат на нещо, което се движи на два крака. В същото време то има подметки и нокти, подобни на сандали, но палецът е значително различен от палеца на маймуните. Поради тази причина беше решено, че следите са направени от хоминин (подсемейство хоминини).
Тези примати са били по-близо до хората, отколкото до маймуните. Но създание, което е ходило из Крит преди 5,7 милиона години, предизвика смут в научните среди. Факт е, че официално първите хоминини в този регион се появяват милиони години по-късно. Но създанието е бродело из Крит два милиона години преди най-стария признат фосилен отпечатък от хоминин, открит в Танзания.

ИМЕНА НА AMAZON
Години наред безсмислиците, написани върху много древногръцки вази, озадачават изследователите. Те изобразяват амазонки, жени войни от царството на скитските номади край Черно море. Близо до тези жени са написани някои думи с гръцката азбука, които нямат никакъв смисъл на гръцки език. Пробивът дойде през 2014 г. Учените знаеха, че гърците са се били със скитите, но също са се възхищавали на амазонките. Така че защо ще създават богато украсени вази и след това ще пишат глупости върху тях.
Внимателните проучвания показват, че на вазите са изобразени и богове, до които са изписани техните имена. Това предполага, че имената на амазонките също са изписани до тях. Учените са се опитали да преведат фонетично това „безсмислие“. Все още не е потвърдено дали това наистина е така, но се появиха интересни имена, включително „Не обърквай“, „Принцеса“, „Горещи страни“, „Боен вик“ и „Годна броня“.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.