CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Атлантида!?

06/13/22 / МИСТИКА
Тайните на първата високоразвита цивилизация на Земята

culturespace.bg

Общоприето е, че Атлантида е измислена държава, един вид мит, представен на човечеството от древногръцкия философ Платон. Досега никой не знае как точно да тълкува тази история. Във всеки случай разказът за мистериозната и мощна древна островна цивилизация очарова въображението на много поколения след Платон. Развито високоразвито общество, идиличен рай, където живеели най-интелигентните и справедливи съзнателни същества. Как да разберем какво точно е имал предвид Платон и какъв таен смисъл е криптирал в текстовете си?

ТОВА, КОЕТО Е НАПИСАЛ ПЛАТОН


Около 360 г. пр.Хр. известният древногръцки философ представя невероятна история на обществеността. В диалозите му за Тимей и Крития има история за мощна древна цивилизация, чиито аналози светът не познава. Най-високо развитото и напреднало общество на всички времена и красив райски остров, където цари пълна идилия във всички сфери на живота. Легендарната държава се е наричала Атлантида. Там живеели най-сръчните мореплаватели, които дори прекосили Атлантическия океан. Те завладели нови земи там и се занимават с научни изследвания.
Мнозина днес са заети с търсенето на тази изгубена древна държава. Има много теории за това къде може да е била тя. Най-популярните версии са крайбрежието на Кипър в източното Средиземно море, района на Азорските острови в средата на Атлантическия океан, и дори Бермудският триъгълник. Има и по-екзотични теории, като Антарктида и Индонезия. Учените са провели задълбочено проучване на текстовете и са съгласни, че най-вероятно това е остров Санторини или Крит, също – Малта или Испания. Експертното мнение се насочва към многото известни археологически обекти в Средиземноморието. Като цяло има безброй версии за местоположението на митичния остров и всяка година броят им расте.
Съвременната научна общност се дели на тези, които вярват, че историята на Атлантида е чиста измислица, и на онези, които смятат, че е метафорична история за истинските проблеми на всяко цивилизовано общество. Просто Платон е използвал измислено място и смесица от реални и измислени събития. Историците посочват огромно количество спекулации по този въпрос, което затруднява откриването на истината.

УЧЕНИТЕ ОТКРИХА АТЛАНТИДА


И така, вероятно ли е цялата тази история за Атлантида да е само плод на въображението на великия Платон? Разбира се, това със сигурност е възможно. Но! Как тогава да се обяснят съществуващите веществени доказателства за реалността на този „мит“? Наскоро археолозите откриха място, което напълно отговаря на описанията на философа. Това е вече потопен остров в Средиземно море близо до остров Санторини.
Според Платон историята на Атлантида се е случила преди 11 000 години. По това време много от Цикладите са свързани с равна зона, наречена днес Цикладско плато. Сега то е под водата, образувало тялото на голям остров, докато съвременните острови на Цикладите са образували наниз от планини, които, ако сравните разположението им с историята на древния грък, са точно там, където трябва да бъдат! Платон пише, че на север от Атлантида са планините, които достигат до брега. Зад тях се отваря обширна удължена долина. В центъра има и голяма долина, заобиколена от планинска верига. Всички тези описания отговарят на мястото, открито от учените на 9 км от остров Санторини.
Платон пише, че Атлантида е потънала около 8000 г. пр.Хр. Това според проучванията на ЮНЕСКО от 2005 г. е времето на издигането на Средиземно море и малко преди наводняването на Черно море. Тоест всичко отговаря на Платон. Реална ли е Атлантида? Наистина ли е съществувала такава велика праисторическа цивилизация, позната на древните гърци?

НЕТОЧЕН ПРЕВОД
За да се реши успешно Платоновият пъзел, трябва да се вземе предвид фактът, че смисълът на текста е бил изкривен от неточността на превода. За да поправят това, изследователите взеха оригиналния текст на гръцки и започнаха да го изучават. В крайна сметка този език има напълно различна синтактична структура от английския. Дори една запетая може напълно да промени смисъла на цяло изречение. След това се доказа, че за разлика от всички минали „открития“, които се основават повече на предположения, последните находки напълно съвпадат с характеристиките, дадени на Атлантида от Платон.

АНТРОПОЛОЗИТЕ ГРЕШАТ

В мрежата мнозина се втурнаха да обсъждат правдоподобността на откритието. Мнозина заявяват, че самата вяра в съществуването на такава древна цивилизация е в противоречие със здравия разум. Но много учени контрират, че съвременните хора просто се затрудняват да приемат факта, че техните предци са били по-напреднали, отколкото са смятали. „Наред с древния град Йерихон в Палестина, по отношение на който отдавна е установено, че някои от неговите сгради датират от 10-ото хилядолетие пр.Хр, градовете на Западна Индия в Камбайския залив (8000 пр.Хр.) убедително доказват, че праисторическите хора са притежавали интелект по не по-нисък, а в много отношения дори превъзхождащ интелекта на съвременния човек. Антрополозите грешат“ – казва Христос А. Йонис, археолог и изследовател, автор на „Атлантида: Откритието на целия живот“.
Въпреки всички доказателства, има скептици, които смятат, че това не може да бъде. Те твърдят, че такова развитие на цивилизацията през онези дни е невъзможно. Те посочват литературните преувеличения на Платон и използват предимно вече съществуващи версии, които си противоречат. Но тези изследователи пренебрегват факта, че Платон не е написал суха историческа хроника, а разказ. Не е задължително всеки най-малък детайл в него да съвпада с действителността.

„ФАНТАЗИЯ, КОЯТО СЕ ПРЕВЪРНА В РЕАЛНОСТ
Имало ли е могъща атлантска цивилизация? Или все още е мит? Платон ли е измислил всичко това, за да демонстрира идеите си за управлението, да популяризира философията си? Или може би това е история, изградена въз основа на съществувала някога цивилизация, за която са знаели древните гърци? Може би за красотата на стила и по-голямата връзка с реалността философът е изпълнил историята с по-модерни детайли? Най-добрият отговор на всички тези въпроси би било друго литературно произведение: Омировата „Илиада“. В продължение на много векове Троя, която е описана там, се смяташе за мит. Просто Омир изпълва истинска история, която се е случила преди повече от шест века, с някои елементи от своето време.
Историографията познава и друг подобен пример: битката при Термопилите. Историята на 300-те спартанци, водени от крал Леонидас, които до последната капка кръв храбро се биели с безброй орди кръвожадни перси, като цяло е вярна. Различни версии в древни текстове се различават само по размера на вражеската армия. Херодот пише, че има 2,6 милиона перси. Поетът Симонидес твърди, че те са общо 4 милиона. Гръцкият лекар и историк Ктесий посочи 800 000 души. Ала всичко останало е абсолютно вярно. Съвременните историци смятат, че броят на персийските войски не може да е надхвърлял 300 000 души. Разбира се, колкото по-голям е броят на вражеските сили, толкова по-впечатляващо звучи историята за подвига на спартанците. Но нито този подвиг, нито битката при Термопилите сами по себе си са преувеличение.
Най-интересното е, че Троя и Термопилите далеч не са единствените случаи, когато нещо се е смятало за мит, но се е оказало реалност. Така че в тази светлина историята на Атлантида също е доста вероятна.

И ТАКА, КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ?
Остава основният въпрос: Платон написал ли е измислена, но много поучителна история за своите съвременници, или всичко е истина? В полза на истинността е фактът, че е открит остров, който напълно отговаря на описанието на легендарната Атлантида. Перфектно съвпадение. Изследванията потвърждават, че в района има много признаци на древна високоразвита цивилизация. Първата стъпка към разкриването на мистерията е направена.
Възниква вторият въпрос: възможно ли е тогава съществуването на определена „могъща армия“, която философът описва? Тези хора са обитавали района на праисторическия остров на Цикладското плато. Историците дават положителен отговор на този въпрос. Това, от своя страна, означава ли, че описаното войнство е останка от още по-древна цивилизация, която е успяла да се възстанови на близките острови след Големия потоп в края на последния ледников период? И накрая, успяла ли е тази изгубена цивилизация да преплава океана и да стигне до Америка, както твърди Платон?
Изследователите стигат до заключението, че огромният остров от другата страна на Атлантика, за който пише философът, е Америка. Той описва континента „срещу Херкулесовите стълбове“ (Гибралтарския проток), „измити от океан“ и „по-голям от Либия и Азия взети заедно“. Друго съвпадение? Само науката потвърждава това с факта, че по напълно неразбираем начин преди повече от 10 000 години тук се появява близкоизточният ген. Също толкова необяснимо е, че същата хаплогрупа X (хаплогрупа на човешка митохондриална ДНК, или ген от Близкия изток) присъства в Шотландия, Оркни, Фарьорските острови и Исландия. Според Платон по целия маршрут на „атлантите“.
Най-високата му концентрация в Северна Америка е в района на Големите езера. Теорията, че европейците са влезли в Америка на частична ледена покривка отвъд Атлантика, не обяснява къде са отишли повече от дузина други европейски хаплогрупи. Защо само тази стига благополучно до континента? Ако вярвате на Платон, тогава Америка е открита от определена раса от праисторически средиземноморски моряци. Тази хипотеза се подкрепя от факта, че по време на пътуванията до Новия свят от Азия, и четирите азиатски хаплогрупи са достигнали до него.

ГИБЕЛТА НА АТЛАНТИДА
Противно на общоприетото схващане, има напълно недвусмислен отговор на въпроса как всъщност е погинала Атлантида. Въз основа на думите на Платон, че Атлантида „е била погълната от морето и изчезнала“, много хора смятат, че гибелта ѝ е била внезапна. Това е заблуда. Философът пише, че смъртта на Атлантида е настъпила след няколко „зловещи земетресения и наводнения“. Тоест философът споменава тези катаклизми в множествено число. Следователно унищожаването на острова става постепенно. Освен това изразът на Платон „един тежък ден и нощ“ сред гърците изобщо не означава, че островът е потънал под вода за денонощие. Това е просто поетична фигура на речта.
Освен това философът много точно е посочил областта, където планинските върхове на Атлантида са били над водата, образувайки острови. Това отговаря на съвременните Циклади. Платон сравнява тези мънички парчета земя с „кости на измършавяло тяло“ на онази велика „държава“, която някога е била там.
Превод: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.