CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Аватар“: продълженията…

05/26/20 / ИЗКУСТВО
Една безкрайна сага

culturespace.bg

„Това е филм, който винаги съм искал да направя. Просто беше въпрос на време – кога.“
Филмът е замислен през пролетта на 1995 г. и е реализиран през 2009 г, Толкова години са необходими, за да настигнат технологиите фантазията на големия Джеймс Камерън и историята да оживее в 3D на големия екран. „Но ние наистина разказваме историята за това, което се случва, когато изключителната технологична култура влиза на място с ресурси, които завоевателите искат“, обяснява режисьорът.
И при всички приказки за 3D, истинската цел на Камерън е да създаде нова реалност. Иронията с „Аватар“ е, че хората го мислят за 3D филм. Това е посоката, в която вървеше дискусията до момента, в който видяхме филма. И наистина има синтетични герои, които са толкова верни на това, което актьорите правят по отношение на представянето им, че всъщност имат душа, имат емоционална реалност и имат живот.

"Аватар" /2009 г./

„Мисля – казва Камерън, – че това е историята на този свят, който ни отне четири години, за да го създадем, във всичките му подробности – създанията, средата и реалността на всички тези фантастични герои, които изобщо не изглеждат като фантазия“.
И наистина човешката история във филма, майсторството на вплитането й в една магична реалност покорява зрителя, извежда посланията на едно почти космично равнище и… 2009 г. стана годината на „Аватар“.
И оттогава милионите фенове на филма чакат завръщането на аватарите. Минават години, чуват се различни варианти, модификации, номерации, но те… не идват. Въпроси много. А hollywoodreporter.com хроникира сагата.
Първоначалната констатация е, че в друг свят „Avatar 2“ щеше да бъде пуснат в първоначалния си график… през 2014 г. Четирите продължения на „Аватар“-а на Джеймс Камерън отново се избутват на по-задни дати. „Disney“ – компанията, която сега контролира франчайзинга след придобиването на „21th Century Fox“, обяви, че датата на излизане на „Avatar 2“ е отместена с още една година – на 17 декември 2021 г. – и трите филма, които го следват, също ще се забавят.
Ако има нещо, което е напълно последователно относно аватарите на „Avatar“ от първоначалното им обявяване, това е, че те са напълно непоследователни по отношение на датите на разпространение. И за това, колко продължения всъщност ще има.
Първоначално планът на Камерън е да създаде две последващи истории на филма от 2009 г .; още преди първият филм да е завършен, режисьорът говори за първоначалното си намерение сериалът да бъде трилогия. През октомври 2010 г., почти година след излизането на „Avatar“, Камерън официално обявява двете продължения, съответно за 2014 и 2015 г. Година по-късно той все още говори за последващи два филма и вече планира заснемането им да е с по-голяма честота на кадрите – 48 и 60 кадъра в секунда – както и в 3D, като оригиналния филм.
Първият признак, че нещата не вървят по план, се появява през 2012 г., когато продуцентът Джон Ландау предположи, че проблемите на производството може да тласнат датите на версиите още по-напред във времето. „Мисля, че 2014 г. ще бъде трудна дата“, казва той и добавя: „Става въпрос да се сложи ред“. За тези, които не мислят, че 2012 г. е била много отдавна, Ландау също казва по това време, че „Avatar 2“ и „Avatar 3“ трябва да имат ясни отлики, въпреки че са направени едновременно. „Ето там филмите изпадат в неприятности – когато се опитват да кажат „Знаеш ли какво? Това наистина е един филм и има прекъсване“ – затова искаме всеки от тях да бъде самостоятелен филм“, казва продуцентът, неспособен да си представи свят, в който са съществували „Avengers: Infinity War и Endgame“ („Отмъстителите: война без край“ и „Отмъстителите: Краят“).

Джеймс Камерън на снимките на "Аватар 2"

Друг знак, че нещата няма да вървят по план, се появява по-късно същата година, когато Камерън започва да говори за четвърти филм от поредицата, може би това ще е предисторията. Сякаш нещата излизат от контрол, сякаш Камерън иска да купи 2500 декара земя в Нова Зеландия с амбицията да заснеме филмите там, колкото и да са на брой. И той направи точно това. В края на 2013 г. правителството на Нова Зеландия обявява новината, за която всички отдавна се досещаха: Ще има още три филма за аватарите, всички снимани в страната.
Тъй като това съобщение е направено през декември 2013 г., става ясно, че „Avatar 2“ няма да спази оригиналната дата на излизане през 2014 г. Всъщност, като се има предвид, че три месеца по-рано филмът „едва сега започва да се пише“, не е изненада, че „Fox“ премества датата на излизане през декември 2016 г., дата, която по-късно ще бъде преместена с още една година, защото, както обявява Камерън, „Има голяма сложност в това, историята да работи като сага в три филма, допълнителна трудност, която я няма, когато правите самостоятелен филм. … Пишем три сценария едновременно. И ние го направихме така, че всичко да се проследи в трите филма“.
До април 2016 г. нещата отново се променят: сега ще има четири продължения към оригиналния „Аватар“, като първото ще излезе през декември 2018 г. и с последващи издания, насрочени за 2020, 2022 и 2023 г. По-малко от година по-късно, Камерън казва на интервюиращ: „Е, 2018 г. няма да се случи“.
Месец след това интервю „Fox“ определя нови, вече официални дати за излизане на филмите: 18 декември 2020 г.; 17 декември 2021 г.; 20 декември 2024 г.; и 19 декември 2025 г. Най-накрая публиката разбра, че датите на излизане на новите филми са окончателно насрочени и уж със сигурност няма да се променят отново…
Ако обаче това е така, зрителят не бива да се чувства твърде смутен; в края на краищата, като се има предвид историята на продълженията на „Avatar“ към днешна дата, е сравнително безопасен залог да се приеме, че ще има поне още няколко промени в датите на излизане, преди „Avatar 2“ да попадне в кинотеатрите. Сагата продължава…

П.П. Преди няколко дни излезе информация, че снимките на „Avatar 2“ са продължили и се очаква филмът да се появи на екраните през декември 2021 г. Ха, дано!
Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.