CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

(БЕЗ-)ОТГОВОРНИ ВЪПРОСИ „Белите – на сапун!“?

08/30/21 / КУЛТУРА
Това май е смисълът на една нова „афромериканска“ идеология

Георги ВЕНИН

САЩ неусетно се превръщат в кучило на нов реваншистки расизъм. Вече съм писал, че тъмнокожото население на хегемона има причини да се бунтува – но не като превръща не винаги основателната си злост в отмъстителна идеология.
БЕЛИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО
Американските протести и движението „Black Lives Matter“ (BLM, сиреч „Животът на чернокожите има значение“) са безвкусен коктейл от извратени представи за справедливост и антирасизъм. Барманът ви го предлага под името CRT (Critical Race Theory, сиреч Критическа расова теория). Опиянителното ѝ послание е красноречиво и (почти) се припокрива със заглавието на тази статия.
Ето какво ни набиват в главите новите (нео-)марксисти: „… вярваме, , че правото и правните институции в Съединените щати по своята същност са расистки, защото функционират за създаване и поддържане на социално, икономическо и политическо неравенство между белите и не-белите, особено афроамериканците".
Отличителна черта на CRT е езикът на евфемизмите, използван от неговите адепти: сладки, „хуманистични“ думици като „равенство“, „социална справедливост“, „разнообразие“, „приобщаване“, „културно просвещение“… Иначе новопръкналите се теоретици искат да се преустановят правата над частната собственост, да се отнемат земята и богатството от настоящите собственици, за да преразпределят те на расов принцип. Сиреч на „афроамериканците“. (Както се досещате, никой дори не споменава коренното индианско население… Темата е черна, не червена.) Дори предлагат създаването на „Федерално министерство за борба с расизма“, което да бъде независимо (т.е. да не се отчита) пред законодателната власт и да има право да отменя всеки закон на всяко равнище, да ограничава изказването на политически лидери и други, ако ги сметне за недостатъчно „антирасистки“.
CRT като коронавирус е плъпнал по университети и различни държавни агенции. Особено след като администрацията на Байдън дойде на власт. Например във ФБР се провеждат семинари по „Интерсекционна теория“, Министерството на финансите на САЩ провежда обучения, на които на персонала се казва, че „почти всички бели хора допринасят за расизма“ и че трябва да всичко да е подчинено на идеологията на „антирасизма“… Персоналът на Националната ядрена лаборатория „Сандия“ беше изпратен на тридневен лагер за превъзпитание, където им бе втълпявано, че „културата на белите мъже“ е подобна на идеологията на Ку-клукс-клан, на „поддръжниците на бели супермачисти“ и расисти. След това обучаваните трябваше да заявят, че се отказват от „привилегията на белия мъж“ и да пишат извинителни писма до измислени жени и цветнокожи.
Намират се и трезви глави. Байрън Доналдс, чернокож републикански конгресмен от Флорида, един от авторите на законопроект против CRT, ни дава любопитна гледна точка: „Критическата расова теория учи моите три деца, че аз, техният чернокож баща, съм потиснат от американската история на превъзходството на белите, а майка им, съпругата ми, е моя потисница. Но какво означава това за децата ми? Това, че те са наполовина потиснати и наполовина потискащи…“.
Наближава денят, в който критическата расова теория ще поеме по пътя на съдебните процеси в Салем…

ВАЖЕН ЛИ Е „ЦВЕТЪТ“ НА ВЛАСТТА?
Интересно е, че „обратният расизъм“ се препъва баш на „черния континент“.
Тук най-интересна е Южноафриканската република. Повърхностното мнение гласи, че е имало апартейд, белите бури са отнели земята от африканците и са ги потискали по всякакъв начин; идва мъдрият Мандела и слага край на расизма. Всъщност всичко е съвсем различно.
Автохтоните на Южна Африка са бушмени, полупримитивни малки племена, които сега населяват главно пустините. Потомците на бурите – холандски, немски и френски протестанти, се появяват в Южна Африка приблизително по същото време като потомците на по-голямата част от африканското население: племената коса и зулу. Африканските бури като цяло са невероятен народ – единствените бели хора от Африка, които са се превърнали в нация като етнос от пастири.
Сегрегацията отдавна съществува в Южна Африка. Грешката на африканерите беше, че те не дадоха социална сила на среднообразованата класа африканци и индианци, като запазят основните лостове на властта.
Властта беше взета от ултралеви радикали от партията AНК на Мандела и всичко пое към срив. Нелсън Мандела всъщност е ляв терорист, който е измислил екзекуцията чрез „огърлицата на огъня“: човек се поставя върху автомобилна гума, полива се с бензин и се запалва. Освен това той се бори както против белите, така и против чернокожите симпатизанти на своите политически противници, например на дясната зулуска партия „Инката“.
След краха на апартейда расизмът не изчезна. Привържениците на АНК започнаха да атакуват бели фермери, да ги ограбват и убиват, като отнемат земя, която те самите не могат да обработват (по-скоро не искат… нали не мислите – без капка расизъм, – че би било различно, ако харижем запустелите ниви на България на мургавите ни събратя от гетата!?). Обикновените чернокожи южноафриканци се оказаха ужасни ксенофоби. Наскоро цялата страна беше разтърсена от погроми срещу гастарбайтери. Чернокожи южноафриканци обискираха магазините и общежитията на мигранти – пак чернокожи, но от Нигерия и Мозамбик. Оправданието бе, че те изземвали работни места от коренното население.
Какво да мисли човек за страна, в която системата позволява долнопробни типове да оглавяват държавната върхушка само защото са тъмнокожи?! Арестуваха бившия президент Зулу Якоб Зума, който изнасили и зарази асистентката си с ХИВ, и в оправдание каза: „Какво толкоз, аз си изплакнах члена на мивката!“.
И сега черната средна класа се обедини с бели и индианци, за да стреля по чернокожите лумпени погромаджии. Поддръжниците на BLM все още мълчат, не знаят кого да подкрепят. Цветнокожи бият цветнокожи. Цветнокожи взимат на „отстрел“ цветнокожи. Между другото, отношението към самото движение BLM в Южна Африка, и като цяло в Черна Африка, е отрицателно: не се прави разлика между чернокожите и белите американци – и едните, и другите са… копелдаци.

Ахил в новия сериал на ББС

ТЕМАТА НА НАША ПОЧВА
Една наша видна документалистка, между другото – член на европейското жури за филмови награди, чийто пръв опит беше симпатичен („Чия е тази песен?“), продължи с филмово послание за българите, представени като ксенофоби, които жаждат да направят ромите на сапун. Бързо преориентираната в евро-американски либерален маймунджилък госпожа „кадрира“ във филмчето си и прекрасната старозагорска (всъщност общобългарска) школа „Багатур“ и обяви сподвижниците ѝ за едва ли не гестаповци, понеже били скинхедс. А някои от момчетата, които участваха в доста български филми („Воевода“, „Роза дамасцена“ и др.), просто си бяха оставили първобългарски опашки, за да са автентични (да не говорим, че модата на бръснатите мъжки тикви сега е „световно повсеместна“). Тези смислени българчета бяха изтипосани като събратя на фашизоидни столични лумпени, които крещяха „Циганите – на сапун!“.
Мръсното на глобализма е понятийния пуризъм: ако тези момчета и момичета вместо „багатури“ се именуваха „скаути“ (дейността им е напълно сродна), щеше ли видната българска евроатлантичка да ги срами с безпощадната ярост на неолиберален фанатик!?
Най-омерзителният кадър обаче беше ето този: в скута на Райчо Гънчев – баш багатурът на школата, бе четиригодишната му внучка. Малко дете на изконен български кон – като символ на божем нашенската ксенофобия! Каква пошла и студенокръвна присъда! Дали режисьорката е родила поне едно българче?

Ан Болейн в нова версия

Да си горд, че си българин, да тачиш и възраждаш древни български традиции според тази дете- и българофобка е фашизъм! Бъдете глобалисти! Обичайте ближния… пардон, ВСЕКИГО като себе си!
Съвременната демокрация (за разлика от древногръцката) от идея за равенство се е предрèшила в идеология на уравниловката… щом гласът и на най-безграмотния идиот (пак елинско понятие, пряко свързано с демокрацията) се зачита колкото гласа на най-далновидния гений…

НАБРОСКИ НА АВТОРА
**
Ужасяващ расистки довод:
Черният хумор се оказва по-смешен от афроамериканския…

***
И ще повторя нещо вече публикувано в този сайт:
Съвсем скоро т.нар. толерантност ще принуди умните да спрат да умуват, защото това ще обижда чувствата на глупавите…

***
В новата версия на мюзикъла „Пепеляшка“ феята – кръстница на героинята, ще е… цветнокож мъж. Актьорът Били Портър, който ýмре да се облича като жена, да се червисва и депилира, заявява надуто: „Магията няма пол!“ (магията – да, но магьосниците?!). Като повечето трансджендъри, и той е позитивен с ХИВ, но се пъчи е раздава расови и джендър присъди наляво и надясно.
В предстоящия игрален филм „Малката русалка“ пък Ариел ще бъде чернокожа.
А „Дисни“ избра метиска за ролята на Снежанка.
… Добре че Холивуд не намерява да снима англоезична (с превод на „осъвременения“ текст) версия на „Под игото“ и Упи Гоулдбърг да спечели кастинга за ролята на Рада Госпожина!

***
Очаквам чернокожите американци да накичат къщите си с портрети на Чапаев. Понеже той е трепал БЕЛИТЕ без милост…

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.