CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

(БЕЗ-)ОТГОВОРНИ ВЪПРОСИ Езикови „пиратки“…

01/01/22 / КУЛТУРА
които не само ни проглушават ушите, ами могат да откъснат ценни невронни от мозъчната ни тъкан

Обикновено на 1 януари по всички средства за масово комуникиране, знайни и незнайни, започват да се леят неконтролируемо всякакви пожелания за бъдни благини, реалистични и утопични. Няма лошо, но, умолявам ви, правете го на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!

Георги ВЕНИН

***
Седнете удобно. Понеже поредният лектор – поредният езиков инвалид – ви тръсва поредното речево плашило: „Пред нас СЕДИ важен за разрешаване въпрос…“ (със скръстени крака сигурно). Ако сте последвали съвета ми, може би вие сте въпросът…?

***
По bTV репортерите са залюбили сляпо глаголът „компрометирам“: лошото време КОМПРОМЕТИРА пътищата/инфраструктурата, тежките дъждове КОМПРОМЕТИРАТ мостове над придошли реки… Компромат след компромат - толкова и по времето на Държавна сигурност не са валели!

***
Комисарката по въпросите на равенството в Европейската комисия г-жа Дали (чието име намеква, че са ѝ ДАЛИ поста, без да го е заслужила, или най-малкото поставя въпроса ДАЛИ е така), която настояваше да прекръстим (идва от „кръст“… но едва ли господен…!) коледните празници на „сезонни“ празници, като е такъв ревнител на равенството (несъществуващо, защото, напук общоприетата о/сбърканост, не е тъждествено с равноправието), нека пробва да поучи мюсюлманите да нарекат Курбан байрама „гастрономичен празник“… Веднага ще изядат първо нейната глава, освен ако не се погнусят… понеже им се гади от свинско…
Всъщност папа Франциск ѝ показа в каква кочина се е превърнал целият Европейски съюз. И светският свят. (Отделно от това словата му на Коледа, а още повече – на Бъдни вечер, бяха изумително точни и красиви.)

***
А bTV се издъни омерзително с подлизурския напън да угоди на новия Голям брат, като в началния анонс на централните новини навръх Коледа сведе словото на папата до „случаят Украйна“ – невъобразима манипулация, след като светият отец навърви тази тема в края на наниз, ословесил всички горещи точки на планетата: Сирия, Йемен, Етиопия, Ирак, Афганистан и още. Веднага превключих на Нова. Защото е кощунство да свеждаш общото до единично. Да го обезкостиш… не, да го обезблажиш!

***
На другия ден репортерката на същата телевизия от Истанбул не смогна да съгласува граматически по число съществителните в нащърбената фраза „ПисменО посланиЕ българите в турската столица получиха от патриарх Неофит, вселенския патриарх Вартоломей и президента Румен Радев“. Дамата може би си представя тези тримцата надвесени глава до глава, като конспиративни антиваксъри, над белия лист заедно да съчиняват „писменото послание“…

***
Телевизионните журналяги, че и някои върло награждавани нашенски гении на художественото и публицистичното слово продължават (несмислено) да изчитат/изричат съкращението „св.св.“ (Кирил и Методий, да речем) по лош навик „СВЕТЍ-СВЕТЍ“ вместо правилното/логичното „светѝте“. Във вече публикуваното в този сайт мое книжле „По-лесна граматика“ съм задал питанка, която до втръсване ще напомням: Ами ако иде реч за 70-те светци и мъченици на християнството, 70 пъти ли трябва порочно да мъмлим „светѝ-светѝ-светѝ-светѝ…“ – и така до седемдесетократно умопомрачение…!?

***
Забравихме, зачеркнахме, низвергнахме, натирихме в миналото винителния падеж. Унгарците имат близо 30 падежа, а ние – три, барабар с именителния, и ни се чини голям зор. Дори интелигентен мъж като Орлин Горанов като тв водещ все пита: „На КОЙ е поверена ролята на…?“. Няма ли КОГО да попита!

***
И нещо извън граматиката, но в сърцевината на словото. Не ви ли омерзи начинът, по който в предновогодишните „120 минути“ беше представен един господин с теглилен с псевдоним: „човек с ГОЛЯМО сърце… шест награди… „Рапър на годината“… а онова негово сърце – „ПОВЕЧЕ ОТ СТО КИЛА!“. Уау (на чист български)!! Замалко да целуна екрана като икона. Изгубих се в тези ласкателни суперлативи и в заблудата си помислих, че става дума или за тиранозавър, или за Шиндлер – ама той клетият, с онзи МЪНИЧЪК списък МЪНИЧКИ еврейчета…! Подобни изхвърляния за пишман звездите ни от всички жанрове издават само липсата на 100 грама мозък. Не ни ли стиг(н)а чувството за малоценност, с което прехвалихме Мария Бакалова!

***
А Големият брат ви гали по послушните главици. Нали сте седнали, улеснявате го. Заговорихме несвойски, запелтечихме като папагали. Защо трябва непременно да се поздравяваме с „ВЕСЕЛА Коледа!“ и „ЩАСТЛИВА Нова година!“ (отгоре на всичко, изписана с главно „Н“, тя фиксира само нощта между 31 декември и 1 януари) вместо обратното?! И не е ли по-топло, по-радушно и ако щете, по-красиво нашето звучно „Честито…!“?!
Почовъркайте уседналите мозъци. Зората на всяка нова година е време за равносметка, а то ще рече – и воля да прекрачим рамката на матричните клишета.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2022, Всички права запазени.