CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

(БЕЗ-)ОТГОВОРНИ ВЪПРОСИ Грехът да си хетеромислещ,

10/06/20 / КУЛТУРА
или Откога традиционните ценности се клеймят като порок

Георги ВЕНИН

В неделя сутрешният блок на Георги Любенов по БНТ започна с разговор за новите поколения и как да бъдат възпитавани в модните неолиберални „изми“. Включих телевизора късно и не чух името на дамата – тя очевидно бе интелигентна, вероятно ,университетски преподавател; накрая разбрах, че е психолингвист (зная, че съществува социолингвистика; за психолингвистика, простете невежеството ми, чувам за първи път).

Три неща разбуниха кръвта ми в изказванията на психолингвистката:
Първото: че е грешен стереотип да се отъждествява или изобщо да се свързва традицията с родолюбието.
Второ: че традицията пречи на разнообразието и де факто е модел на унификацията.
Трето: че самоидентификацията на индивида е неговата истинска същност и е неприкосновена като частната собственост.

Тъй като третото твърдение звучи най-правдоподобно и в него дори аз съзирам доза истинност, ще започна задочния спор с госпожата от него.
Тази тема ме занимава отдавна. Затова ще си позволя да се самоцитирам с един стар мой откъс (отпреди десетина години):
„Има една много странна формулировка за етническа идентификация. Международноправна. Човек е от онзи етнос и/или религия, с който/която се самоотъждествява. Тоест това е абсолютно субективен (психологически, социалнопсихологически или дори меркантилен) критерий. По тази логика, ако един негър се възприема като представител на бялата раса, значи той е ариец, макар за всички да е очевидно, че косата му е ситно къдрава, устните му – месести, а цветът на кожата – кюмюрен!
Мнозинството македонци днес се имат за македонци. Те са точно като този негър. На тях им е внушено, че не са българи, макар те да са. И се правят на Майкъл Джаксън: избелват се и си кастрят носовете.
И за да донадят към липсващите факти, започват митологизация на несъществуващото си минало (защото те не съществуват на картата преди 1947 г.): те били първите хора на Земята, те написали Библията, те създали двете азбуки – кирилицата и латиницата… Изобщо – те са най-важните, най-фундаменталните човеци на планетата! Най-великите… комплексари.
Според мен това е предумишлен опит за убийство на българите. Коскоджамити академици влизат в ролята на клоуни на историята и така ни разсмиват, че да паднем от изконния си кон.
Ако някой ден ме намерите мъртъв и ухилен до уши, моля да предявите от мое име иск до Страсбург и Хага против т.нар. Северна Македония, която съзнателно иска да умори България… от смях.
П.П. Един синовен, макар и природèн (ашладисан) македонист във Фейсбук често пита: защо толкова ни занимава темата, какво сме се вторачили в македонците? Има ли по-голямо основание от това, че те са ни кръвни братя, отродени насилствено от нас (по повеля на Коминтерна на Сталин и, уви, с успешното й асимилационно налагане от другаря-деспот Тито и на другаря-раб Димитров), които днес псуват генетичните си родственици? Ние сме бащата, който плаче за сина си, отнет му от комунистическите брантии, напълно израсъл под крилото на друг „бащица“, когото смята за свой само защото от няколко години го псуват на сръбски. Македонците са днешните еничари, които искат да разпорят корема на собствената си майка“ (край на цитата).
Макар тук да се говори само за етническата и геополитическата, разсъжденията очевидно се отнасят и за всички други видове самоидентификация.

Щом сме почнали отзад напред, ето какво мисля по втората „учена“ мисъл (за традицията като враг на разнообразието), развита от Георги-Любеновата събеседничка:
Ако за миг хипотетично си представим, че всички национални традиции по света изчезнат, как това ще направи този свят по-пъстър и по-разнолик!? Нали тогава всички ще са жители на едно глобално село (по МакЛуън), което има един кмет, един морал, едни поведенски правила! Да, в това село ще ги има вече 60-те и кусур сексуално нетрадиционни групи и това сякаш изглежда по-шарено, многообразно и неунифицирано… Но всички хора и народи ще имат един и същ чип в главите си и макар да се различават едни от други, ще МИСЛЯТ ЕДНАКВО. Няма да има гей-паради, но няма да има и протестиращи против гей-парадите. Пълен либерален консенсус. Натрапено съгласие.
Истинското разнообразие не е в цвета на кожата или в сексуалните пристрастия. То е в правото да мислиш различно.
Това, което либерализмът се опитва да наложи, не е да бъдат признати за норма хомо- или транссексуализмът, а да бъдат ПРИЕТИ (което не е тъждествено с „признати“) БЕЗУСЛОВНО И БЕЗ ПРАВО НА ИНАКОМИСЛИЕ. Съзирате ли парадокса? Искаме да наложим правото на самоидентификация на РАЗЛИЧНИТЕ, което да делегализира правото на РАЗЛИЧНО мнение.
Една идеология за всички. Един мисловен и психологически модел за всички. Един стереотип за цялото човечество. Унификация в името на различието, боже опази!
Традицията може да унифицира, но всеки има право да я пренебрегне. „Новият либерален ред“ обаче е като заповед на Сталин.

Първото „прозрение“ на госпожата май не е нужно да коментирам. Аз обичам родината, следователно обичам и нейните традиции. Или трябва (според горния абзац) да обичам само родина, която няма традиции и прилича като две капки вода на всички останали (нечии) родини…!

Най-смешното изказване на психолингвистката обаче беше, че признаването на хомосексуалните ще намали човешката популация на пренаселената Майка Земя.
Първо, хомосексуалистите не са „непризнати“. Второ, нима досега те имат „заслуги“ за увеличаването на човешкия род!?! Някой да е виждал хомосексуална двойка да се забремени и да се сдобие със своя челяд!? Това би било по-голямо чудо и от непорочното зачатие.

Ще припомня, че в статията си по повод новите изисквания за връчване на филмовата награда „Оскар“, вече заявих, че не съм против различните, против другостта (стига да не е мизантропска или геноцидна). Но подчертах, че не може един фанатизъм да се „преборва“ чрез друг фанатизъм, едно средновековие – с друго средновековие. А най-вече мракобесието, повеляващо превъзходство на хетеросексуалните, с мракобесие, даващо привилегии на хомосексуалните.
Защото, щом дамата е толкова загрижена за бъдещето на децата, нека отговори: няма ли тези деца, отраснали в система, която дава предимство на различните, да започнат да лъжат (ида се самозалъгват!), че и те са различни? Както мнозинството бежанци, уж от войни и нищета, които са облечени в дрехи, по-скъпи, отколкото в нашите луксозни магазини.
Аз съм загрижен за българчетата, но не така. Страхувам се, че децата ни ще почнат да се „самоидентифицират“ като гейове, травестити, бисексуални и каквото ви хрумне, ако още от малки ги тласкаме натам с развратни либерални идеологии, които явно госпожата ужасно люби. И момче, което е родено хетеросексуално, току-виж започне да се момее, понеже му внушават, че това не само не е ненормално (то наистина не е), а че дори се ПООЩРЯВА И НОСИ БОНУСИ И ПРЕДИМСТВА в живота и кариерата (което не е нормално, госпожо). Децата, които оаще нямат изградено съзнание за собственото си „Аз“, но са поддатливи на реклама и мода.
И познайте какво би се случило на дете, което не приема този „всеобщ“ модел! Та нима не заляха с помия любимата писателка на същите тези днешни деца Джоан Ролунг само защото си позволи да намекне, че все пак биологията е по-несъмнена от… психолингвистиката…
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.