CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

(БЕЗ-)ОТГОВОРНИ ВЪПРОСИ Изхвърлете телевизорите,

01/02/19 / КУЛТУРА
или Жалба по Хачо

Георги ВЕНИН

Вчера БНТ бе споходена от празнична амнезия. Тя забрави, че е празник.
А ние забравихме, че някога БНТ отчуваше френетични и феерични новогодишни програми.
Сега всичките ни телевизори само препредаваха 24 часа досадливи недоумици. Как някъде някои посрещат новата година. А на площада в столицата беше скучно. Варненският площад изглеждаше по-млад.
Но този дерт е нищо в сравнение с разнобоя между празничните фойерверки по света и ефирната скука по bTV. Стари песни на стар глас, увяхнали хрумки, вехти смешки и прочие бълвоч.
По всички телевизии се мътеше нещо в плитка тавица, а красивите изгледи и звукове бяха посичани като оранжерийни краставици от (про)западни наречия на бъбриви анализатори на отминалата година.
Неясно защо, посребрените и олисели лелки и чичковци в телевизията не искат да възкресят детството си и да галнат изтомената ни психика с романтични кинолакомства като „Скарамуш“ и „Сюркуф, Тигърът на Седемте морета“ с Жерар Баре или „Черното лале“ с Ален Делон. Да речем, че не искат да си напомнят изтърколените годинки (някога нови, вече стари). Тогава поне пред Рождество да бяха се престрашили да пуснат „Последното изкушение на Христос“ на Скорсезе. Нищо че Казандзакис бе анатемосан от папата, а „цивилизованите“ християнски фанатици палеха киносалони в анемичното сърце на Стария континент, в което нашето уж „диво“ племе има мераци да се вреже таранно през Шенген. И да се нагнезди вовеки.
А сега има и друг избор – прекрасния филм „Мария Магдалина“ (упорито наричана от невежите ни преводачи МагдалЕна) с Руни Мара и Хоаким Фийникс.
Добре че по някои по-сбутани екс-„кабеларки“ се врътна отдушникът на кръчмарска чалга, та да ни умие осаждените етнически бузи. Колкото да ни спомни, че, уви, не Малака, а Горан Брегович превзе света с наши ромски маанета. За сватби и погребения.
Дано не се окаже, че се бракосъчетаваме с мъртвец.
Защото тогаз Бай Ганю ще ни бае като оплаквачка: bye, bye... А ехото ще вопие: ай-ай! В новата година.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.