CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

(БЕЗ-)ОТГОВОРНИ ВЪПРОСИ Крилати мисли във време на безкрилие

06/27/23 / КУЛТУРА


Георги ВЕНИН

Като кълве човек из Интернет, все някое зрънце ще му заседне в гърлото… простете, в мозъка… и ако го полее със сълзи и кръв, може да покълне цветна мисъл. Но и да не покълне, зрънцето поне ще е на топло.
Така че – кълвете не с очи/зрение, а с про-зрение!

***
Социалните медиуми ни дават прекрасната възможност да обменяме заблужденията си, да споделяме фобиите си, да отдъхнем от здравия смисъл и да загърбим приличието.

***
Колкото пó напредват технологиите, толкова по-малко акъл се иска за ползването им. Очаквам до няколко години маймуните да управляват космически кораби.
Изкуственият интелект все пак има поне една смислена опция: той ще помете от пазара на труда всички двойкаджии и псевдограмотни „когнитивно невежи“ работни безсилия.

***
При условие, че в социалните медиуми Софи Маринова е гледана, харесвана и позитивно коментирана в пъти повече от Георги Господинов, Захари Карабашлиев и Милен Русков взети заедно, стремежът към популярност не е нищо друго освен нарцистична продажност на „звезди“ с чувство за малоценност.

***
Типичната логика на европейските дамички е да организират феминистки движения и да налагат наказуемост за сексуален тормоз, за да могат после да сексуват в Турция, като мотивират това с факта, че в Европа господата не смеят да ги тормозят…

***
Изключиха 4-годишно момче от американска детска градина.
Възпитателката се оплакала на полицията, че когато вдигнала детето на ръце, то докоснало гърдите ѝ.
В личното досие на момчето е вписан протокол за сексуален тормоз.
Стигма за цял живот, без престижен университет, без държавна служба.
Не се изискали никакви доказателства освен думите на учителя.
Това е всичко, което ви е нужно, за да оцените законодателството на САЩ.

***
Гросмайсторите, които се събраха в Ню Йорк за международен шахматен турнир, дълго не смогнаха да свикнат с нововъведения термин ‘АФРОФИГУРА’.

***
Инициалните букви на „деформация“ и „реформация“ образуват съкращението „д-р“. Тирето между тях би трябвало да е свързващо звено, мост; то обаче – ай да му се невиди! – замества частта „окто“ – пряк намек за „октопод“ – синонима за „мафия“.
Така че дори на езиково равнище е ясно защо у нас няма реформи, а само рекетьорски деформирано политическо лицемерие и бандитско оглозгване на плячката, наречена „народно богатство“.

***
Предлагам паразитното занимание за препиране на кирливи ризи „Връзки с обществеността“ да се преименува във „Врътки с обществеността“. Тогава англоезичната му версия „Public Relations“ може да се преформулира като „Publicity Relations“, сиреч „Връзки по рекламата“, която обикновено е най-агресивна по повод най-мърлявите стоки.

***
Между хомо еректус и хомо сапиенс е седящият човек. Той не става от стола – пред компютъра или на масата. И в двата случая се храни и опива… или опиянява. Пред компютъра той засища неслучилия се свой живот с ненавист, със злоба; той плюе като камила в сухата пустиня на душата си. И това го зарежда, тонизира, възбужда, окрилява, възвисява… Като хищник, впил зъби в крехкото месо и лочещ с език топлата кръв на още живо тревопасно. Дали изобщо е „хомо“ – човешко същество? Камо ли разумно… Разумният човек (хомо сапиенс) е единственото земно създание, което се чувства здраво, щастливо, удовлетворено, когато обича, когато помогне, когато дава доброволно и от сърце.
Не когато храчи жлъч.
Понякога си мисля, че може да сме произлезли от маймуните, но не всички – от човекоподобни.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.