CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

(БЕЗ-)ОТГОВОРНИ ВЪПРОСИ Не сме в гражданска война!

01/29/24 / КУЛТУРА
Манифест на учителя

Симеон КУЛИШ

Допреди десетина години бяхме изправени пред сериозна възпитателно-образователна криза на бългрското общество. Днес тази криза вече трайно се е настанила в нашето всекидневие, а всички ние безмълвно и почти без всякаква адекватна рефлексия допуснахме и приехме това да се случи! Очевадно плодовете на това съзнателно безхаберие са много и страховити! Очевидно ценностите ни като нация се измениха до степен да се връщаме във времето на родово-общинния строй. Очевидно приматщината е главният начин за себеизразяване и доказване, което, от своя страна, води до предположението, че живеем не в държава, а в джунгла и не с Homo sapiens общуваме, а с някои добре развити Sahelanthropus tchadensis!
Семейството! Да, къде е семейството? Та то е в основата на развитието на нашата най-скъпа инвестиция – децата!
Уважаеми родители, Правейки деца, Вие не просто доказвате биологичните възможности на нашия вид да се размножава, а ясно и съзнателно поемате изключително важната отговорност към обществото – да създавате и отглеждате бъдещото поколение на България! Най-важният елемент от целия този процес на възпитание е детето да се научи на уважение! За тази цел му трябва неминуемо т.нар. добър пример! А, този добър пример идва първо от семейството, от родителите, а след това – от средата, в която живее и израства! Следователно, колкото повече добри семейни примери има, толкова по-добра става и общата среда за живеене на всички деца!
Уважаеми родители, Всяко дете има нужда от грижи, но те далеч не се изчерпват с това то да бъде нахранено, напоено и облечено! Първичността на мисленето определя действията, а родителите са първият и най-силен пример за подражание на едно подрастващо съзнание! Не материалният, а духовният свят е по-значим! Крайно време е да се проумее, че никоя материална придобивка, колкото и скъпа да е тя, не може да компенсира липсата на внимание и общуване – наживо, лице в лице! Докато вярваме, че единствените ценности в нашия живот са материалните, никога няма да можем да оценим духовните. Докато се стремим само към онова, което можем да видим с очите си и да пипнем с ръцете си, трудно бихме могли да кажем, че сме нещо по-различно и развито от една маймуна например. Не, не ми казвайте, че днес времето е такова и че трябва да се съобразяваме с него! Не, то не е такова от самосебе си, а е такова, защото ние така го моделираме! И ето защо тъкмо ние трябва да го променим!
Уважаеми деца,
Уважаеми младежи, родени след 1990 г.,
Вашите родители нямаха време, не искаха или просто не можаха да Ви кажат няколко неща:
1. Свобода НЕ означава свободия!
2. Демокрация НЕ означава да правите каквото си искате, както си искате и с когото си искате!
3. Спазването на правилата НЕ е тоталитаризъм, с който толкова много Ви плашат, а напротив, е част от системата на развитите демокрации!
4. Спазването на йерархията е признак на уважение, уважението е признак на добро възпитание, а доброто възпитание е ясен белег за добро семейство!
5. Модерно НЕ означава по-добро!
6. Не здравите сили, а здравият разум разрешават конфликти и преодоляват трудности!
7. Да си смирен, НЕ означава да си подчинен!
8. Държавата – това си ти!
9. В демократичното общество всеки човек има своите права, НО преди това трябва да знае своите задължения!
10. Да си образован, да си знаещ и можещ, НЕ е признак на слабост и повод за подигравка!
Уважаеми колеги,
Днес, за пореден път в нашата история, на нас се пада честта и неблагодарната задача, най-отговорно да разкрием всичките си знания и умения, възрожденски дух и хуманитарна мисъл, за да извадим нашия народ от тинята на хаоса, пошлостта и безвремието, да прекратим тази необявена гражданска война, а не безропотно да се затваряме в поредните всекидневни 45 минутни учебни часове! Учителят, учителят и пак учителят е този, който ТРЯБВА да каже СТИГА, повече така НЕ МОЖЕ!
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.