CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

(БЕЗ-)ОТГОВОРНИ ВЪПРОСИ Променяме ли света, като го преименуваме? Втора част

06/07/19 / КУЛТУРА
или Защо политкоректността е манипулативна

Георги ВЕНИН

4.
За гротескните хипертрофии на политкоректността коректно споменава нееднократно и Калин Янакиев. Но не знам дали се е сблъсквал с такава гротеска, когато тя е плод на мижавост, страх и безволево послушничество. И не дори езикова, а образна.
Правите дизайн на покана за 9 май – Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа. Поканата е разсечена на три триъгълника: в горния е флагът на Европейския съюз, долу – вечен огън, а отстрани – официалните надписи и лого.Пиарите връщат поканата: пламъкът бил като от запалена гума (така им се привижда мраморният пръстен околовръст) и под знамето… сакън, ще го изгори! (Пламъкът, апропо, е без пушек и дим: каква гума, за бога!; отделèн е от знамето с рязка наклонена черта, сиреч това са отделни „кадри“ от диптих или триптих, несвързани пряко.) Сменяме вечния огън с войнишка каска. Пак крясъци: „Има петолъчка на каската, гаврите ли се – това е символ на комунизма!“ (не, това е древен символ и имате ли изобщо мозъчни гънки и… очи: над каската, в горния отсек, се вее флагът на ЕС, в който има кръг от… петолъчки! Според вас ЕС е новият коминтерн ли?!). Трием петолъчката от каската – пак не им харесва. Искат… „неутрален символ“. Пази боже сляпо да прогледа! Що е то „неутрален символ“ (нещо като „политкоректен“ символ)?! Няма такова животно. Символът е израз на идея, той съсредоточава алегорична мощ и същина, и послание – каква неутралност?! И после – отразяваме Втората световна война, най-кървавата, най-жестоката, най-трагичната, в която половината човечество се избива с другата половина! А вие ми плещите за „неутрални“ образи на тази война!
Умопомрачителната им глупост стига дотам, да искат от дизайнера звездите на европейското знаме да не са „изкривени“ (знамето е полюшвано от вятър и леко надиплено, затова звездите по него не са равностранни като в плоска равнина…!)
Ето ни мен и дизайнерът в черния списък на тролове, които вършат подривна дейност срещу демократичните устои, защото искаме да запалим флага на ЕС и да върнем комунизма (!?!)…

5.
Страхът от „издънване“ има и други проявления.
Съвсем прясно социологическо изследване в САЩ уверява, че 60% от американските мъже избягват жени. Мъжете, които работят във фирми, са напрегнати и тревожни, ако работят с колежки.Всичко това е „еманципираща“ последица от давностно закъснялото движение MeToo.
Днес американците масово отказват да поемат в командировка с колежка или да отидат с дама на делови обяд.
Тревожността им по скàлата на това изследване е 12 пъти по-силна от тази на жени, които си имат работа с мъже.
А психиатрите дават „политкоректен“ съвет: „Мъже, ако не излизате на вечеря с жени, не излизайте и с мъже!“. Иначе…
Как ехото заглъхва, а…?

6.
Калин много говори за „мръсната“ дума „циганин“.
Да видим какво е значението й. Според едни тълкуватели – прорицаващи, а според други – недосегаеми: асингани, гр.). А „роми“ значи „човеци“ – намек, че останалите не са човеци – ето това е политнекоректно, макар да го има и в други наименования на етноси.

7.
Към края ще напомня, че и юрисдикцията отдавна е подвластна на „политкоректността“. Изровете статистиката за журналисти, осъдени по член 148 от Наказателния кодекс. Този член е първото лицемерие на политкоректността. Той е за „квалификация“ (или „обида“). Не го бъркайте с клеветата! Клеветата съдържа неверни факти. Квалификацията може да е една „наскърбителна“ за ищеца думица. Ако наречете „звяр“ серийния убиец на деца, който ги транжира и после с канибалско сладострастие яде трупното им месце, той одма ще ви осъди, че се е почувствал „докачен“. Най-лошото в случая е, че вие нямате полезен ход: как ще ДОКАЖЕТЕ, че той НЕ се е обидил!?


 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2023, Всички права запазени.