CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Библейски артефакти, които вероятно никога няма да бъдат намерени

04/14/20 / МИСТИКА
Кое е истина и кое – измислица?

Светът на Библията продължава да очарова учените и широката публика. Многобройните разкопки в Израел, Палестина, Йордания, Египет и други страни от Близкия изток имат за цел да помогнат на изследователите да разберат по-добре историите, написани в книгата. Археолозите разглеждат някои части от Библията като исторически недостоверни, но артефактите, които библейските археолози упорито издирват в един момент доказват истинността на събитията в Свещеното писание.
Непрекъснато се правят археологически открития на много невероятни библейски артефакти, например свитъците от Мъртво море… Но за съжаление има и такива, които вероятно никога няма да бъдат намерени.


СВЕТИЯТ ГРААЛ

За Светия Граал, наричан още Светия бокал, се говори, че е чашата, която Иисус използва на Тайната вечеря с учениците си, преди да бъде разпнат. Според Библията, „Тогава той взе чаша и когато благодари, ги даде на тях [учениците], казвайки: „Пийте от нея, всички вие. Защото това е моята кръв на [новия] завет, която се пролива за прощаване на греховете“ (Матей 26:28-29).
Не е ясно какво се е случило с чашата след Тайната вечеря. В средновековната литература крал Артур и неговите рицари тръгват в търсене на Светия Граал, за който се твърди, че има магически свойства. Друга средновековна легенда предполага, че Йосиф от Ариматея, човекът, който поема отговорност за погребението на Иисус, пътува до Великобритания и носи със себе си Светия Граал.
Въпреки че това са популярни и завладяващи легенди, учените обикновено смятат историите за измислени. Те не са сигурни дори дали Тайната вечеря действително е била и дали Светият Граал изобщо е съществувал. Дори ако Светият Граал е съществувал, малко вероятно е той някога да бъде намерен.

ПАРЧЕ ОТ ИСТИНСКИЯ КРЪСТ

По света има буквално стотици парчета дърво, за които се твърди, че са дошли от кръста, на който се предполага, че е разпнат Иисус. Едно е намерено през 2013 г. при археологически разкопки в Турция.
Мощите на Иисус, особено парчета от кръста, са били особено популярни през Средновековието. Богословът Джон Калвин (живял от 1509 до 1564 г.) казва, че ако всички предполагаеми парчета от истинския кръст бъдат събрани заедно, те могат да запълнят товарния трюм на цял кораб.
Такива парчета са популярни и днес. През 2017 г. Live Science съобщи за бизнес, който продава мощи (включително кост уж от Свети Никола) по eBay. Няколко парчета, за които се твърди, че са от истинския кръст, се продават на цени от около 500 долара по това време. Днес няма предполагаемо парче от истинския кръст, за което учените да приемат, че е автентично и изглежда малко вероятно някога да бъде намерено, защото кръстът е бил направен от дърво и вероятно е изгнил отдавна. Дори парче от истинския кръст да е оцеляло до наши дни, учените трудно ще го идентифицират.

СЪКРОВИЩАТА В ТЕКСТОВЕТЕ НА ЕДИН ОТ „СВИТЪЦИТЕ ОТ МЪРТВО МОРЕ”

Намерен в пещера близо до Кумран, „Медният свитък“ е един от най-необичайните сред свитъците от Мъртво море. Написан върху мед (както подсказва името му), текстът разказва за скривалищата на огромно съкровище. Тази плячка включва златни и сребърни предмети, които някои учени преценяват на 65 тона (59 метрични тона) сребро и 26 тона (24 метрични тона) злато.
Описанията на скривалищата са загадъчни и трудно разбираеми. Например, „свитъкът“ казва, че част от съкровището е „в голямото казанче, което е в двора на малката колонада“ (превод от JT Milik). Друга партида е в „пещерата, която е на изток от стълба с двата входа“, се казва още в свитъка.
Учените дискутират дали тези съкровища някога са съществували. Някои смятат, че би могло съкровищата да са истински, може би скрити преди Йерусалим да бъде превзет от римляните през 70-ата година, докато други са убедени, че съкровищата са измислени. Във всеки случай изглежда малко вероятно те някога да бъдат намерени.

Q ИЗТОЧНИК

„Q източник“ е името, което учените дават на хипотетичен текст, който може би е използван, за да помогне за написването на Евангелието от Матей и Евангелието от Лука. Много учени смятат, че Евангелието от Марко е било най-ранното християнско евангелие и че авторите на евангелията от Матей и Лука са използвали източници Евангелието от Марко и Q, за да напишат своите.
Археолозите все още не са намерили текст, съдържащ Q източник, което кара някои учени да спекулират, че източникът е устна традиция, която никога не е била записана или че Q източник никога не е съществувал.
Ако източникът на Q е съществувал и е бил записан, той вероятно не е бил копиран толкова широко, колкото Евангелията от Марк, Матей и Лука. Въпреки че има многобройни копия на тези евангелия от древни и средновековни времена, днес не е оцелял нито един текст на източника на Q и изглежда малко вероятно да бъде намерен такъв.
Източник: livescience.com
Превод: М. ВЕСЕЛИНОВА

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.