CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Бил Гейтс: декодиране

07/25/20 / КУЛТУРА
Да влезеш в главата на създателя на Майкрософт!

culturespace.bg

Софтуерният магнат Бил Гейтс е един от най-известните хора в света, но обществеността почти не го познава. Гейтс е публично име от десетилетия по две причини: той беше лицето на Microsoft, когато тази фирма създава епоха в разработката на софтуер, и може би защото е много, много богат. И все пак той никога не е бил знаменитост, чийто личен живот и политически мнения откриваме в таблоидите и социалните мрежи. Затова документалният филм в три части на Netflix „Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates“ (2019 г.) на Дейвид Гугенхайм - американски сценарист, продуцент и романист, дразни любопитството ни. Филмът „Неудобна истина“ (продуциран и режисиран от Гугенхайм) печели наградата на Академията през 2007 г. за най-добър документален филм.
В продължение на почти три часа филмът за Бил Гейтс обхваща основните моменти от живота му: детството, образованието, ръководството на Microsoft, брака със съпругата му Мелинда и работата на благотворителната фондация, която те управляват.
На моменти обаче изглежда, че Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е истинският предмет на този документ. Всеки епизод на филма се фокусира върху една от основните инициативи на фондацията: подобряване на условията за живот в развиващите се страни, изкореняване на полиомиелита и разработване на по-чиста, по-безопасна форма на ядрена енергия. Филмът е наниз от интервюта, биографични материали и… кадри от филантропските мисии на екипа на Гейтс. Гугенхайм отменя традиционните преходи и вместо това прескача от тема на тема, дори когато няма ясна връзка между тях.
Но остава образът на Бил Гейтс – усмихнат, споделящ, самокритичен. „Форбс“ разказва най-интересните факти от филма.
Бил Гейтс израства в заможно семейство: баща му е успешен адвокат. След пети клас родителите преместват Бил в частно училище. Най-добрият приятел на Гейтс по това време е Кент Евънс. Гейтс все още помни наизуст телефонния номер на своя приятел – той уверено го диктува във филма. Кент почива рано: внезапно се записва в клуб за алпинисти и пада по време на тренировка. „Спомням си, че плаках в параклиса. Нашият учител ме успокояваше“ – казва Гейтс.
Той намира нов приятел в клуба по програмиране на училището. Бъдещият съосновател на Microsoft Пол Алън, който е две години по-възрастен. Заедно те започват да изпълняват първите търговски поръчки. Стават особено популярни сред съучениците си, след като разработват график на уроци за 400 ученици в своето училище, който завършват буквално няколко часа преди началото на учебната година.

 С Пол Алън в зората на Microsoft

Заедно Алън и Гейтс разработват първия търговски компютърен софтуер – Altair 8800, и скоро основат Microsoft. Партньорите работят усилено. Гейтс разказва как понякога „яде“ портокалова напитка вместо обяд. Трябвало е да се разреди в чаша вода, но Гейтс го изсипва неразреден в дланта си и го облизва. „Вече имаме вода в тялото си, така че е добре“, усмихва се милиардерът.
Но Алън не иска да управлява голяма компания и да работи денонощно. Между него и Гейтс възникват конфликти: Бил, напротив, е много запален в работата и очаква същото от приятеля си. През 1982 г. Алън е диагностициран със злокачествено заболяване, а година по-късно той напуска Microsoft. Бившите приятели на практика спират да общуват. През 2018 г. Алън е диагностициран с рецидив на заболяването. Гейтс се свързва с приятеля си, разговорът според техен общ приятел е „емоционален“. Но до смъртта на Пол през октомври 2018 г., Гейтс и Алън не се срещат лично. На въпроса дали съжалява за нещо в историята с Алън, милиардерът във филма не отговоря, казва само: „Пол беше по-готин от мен“. Така Бил Гейтс говори за Пол Алън - човека, който променя живота му.

Мелинда и Бил Гейтс

„Мислех, че никога няма да намери някоя, която да се съгласи да се омъжи за него“, казва по-голямата сестра на Гейтс Кристи Блейк, във филма. Бил и Мелинда се срещат на вечеря за служители на Microsoft (Мелинда се присъединява към компанията през 1987 г.). В началото те не гледат сериозно на връзката си: „Мелинда имаше други момчета, аз имах Microsoft“. Година по-късно те признават любовта си един към другиго. „Един ден влязох в спалнята си и видях табло със списък на плюсовете и минусите на бракосъчетанието“, казва Мелинда Гейтс. През 1994 г. те се женят. Мелинда често остава вкъщи с децата, докато Гейтс работи или ходи в командировки. След излизането на Windows Гейтс става звезда, което е трудно за съпругата му: „Не съм публична личност“, казва тя.
За срещата с известния инвеститор Уорън Бъфет настоява майката на Гейтс. Бил възразява, споменава, че е зает, но в крайна сметка отстъпва: „Добре, ще взема хеликоптера, ще отида на срещата, но ще се върна на работа след час и половина“. Бизнесмените се срещат и разговарят часове . Така се ражда едно приятелство, което трае години и двамата приятели се срещат често на бридж.

С Уорън Бъфет /2018 г./

Бъфет казва, че той и Гейтс са партньори както във филантропията, така и в бизнеса: Бъфет дарява много пари на фондацията на Гейтс. Бил признава, че отговорността за парите на Бъфет много го ангажира: „Ако се прецакам с парите си, ще се чувствам по-малко виновен“.
Гейтс чете много. „Веднъж бяхме на почивка заедно, а по време на ваканцията той прочете 14 книги“, казва приятелят на Гейтс Бърни Ной. Той може да чете със скорост от 150 страници на час и помни 90% от прочетеното“. Гейтс има голяма платнена чанта, в която носи книги със себе си. „Тази чанта е с него навсякъде. Когато пътува, той има повече време за четене“, обяснява помощникът на Гейтс Лорен Джилоти. „Като дете Гейтс обичаше да се затваря в стаята си и да чете с часове“, казва по-малката му сестра Либи Макфий.
Гейтс обича да чете книги на няколко теми: здраве, енергия, климатични промени. На рафтовете му има цяла колекция от творби на писателя и учения Вацлав Смил. В книгите той търси отговори на въпроси, които постоянно възникват в главата му. „За някои неща си казвам:„ Хей, просто трябва да мислиш!“ – обяснява милиардерът. От белетристиката и Бил, и Мелинда обичат „Великият Гетсби“.
Гейтс е безстрашен човек, казва един от приятелите му. Според него бизнесменът веднъж изкълчил рамото си, когато се качвал на вулкан в Еквадор, но не се е спрял.
Гейтс разказва как като дете е разбрал, че понякога мозъкът му работи по различен начин – по-бързо от другите. Спомня си как в училище имало контролиран запис, на който оратор диктува аритметични сборове. „Той говори доста бързо: „13 плюс 8“. „17 плюс 9“. „10 плюс 32“. Написах отговорите, след което погледнах другите ученици и видях какво мислят: „Ааа! Прекалено бързо е“.
Мелинда Гейтс сравнява мозъка на съпруга си с мултипроцесор. „Това е хаос! Има толкова много усложнения. Не бих искала да съм вътре в тази глава“ – смее се Мелинда на заглавието на филма. Според нея съпругът й често ходи напред-назад по стаята, когато мисли за определени неща: „Това някак му помага да организира мислите си“.
Гейтс има график за цял ден и никога не закъснява, казва Джилоти, асистентът на милиардера. „Времето е единственият ресурс, който той не може да купи. Както всички нас, той има само 24 часа в денонощие“ – пояснява той.
От 90-те години Гейтс практикува „седмици на мислене“ – от време на време отива сам в пустинята (например до къщата си край езерото) и там чете и мисли: „Това е времето за централния процесор. Времето, когато можеш да мислиш за нещо“. През последните години той е зает не с дела на Microsoft, а с глобални проблеми.
През 2008 г., когато Гейтс се оттегля от оперативния мениджмънт на Microsoft, „Форбс“ оценява състоянието му на 58 млрд. долара. Още преди пенсионирането си милиардерът с помощта на съпругата си създава частна благотворителна фондация, която става най-голямата в света. Те харчат около 5 милиарда долара годишно за решаване на проблеми, свързани с образованието в Съединените щати, правата на жените, семейното планиране и ваксинациите. Гейтс решава да промени посоката и да се съсредоточи върху подпомагането на хората в най-бедните страни, след като прочита статия в „The New York Times“, че лошата санитария е причинила смъртта на хиляди деца в Нигерия. Според Мелинда това потриса Гейтс, който тогава вече е млад баща.
Фондацията на Гейтс загубва седем години и харчи 200 милиона долара, за да „преоткрие тоалетната“. Гейтс лично призовава най-престижните университети да се присъединят към изследването, но не получава отговор. Бизнесменът обявява конкурс и получава десетки идеи. Японският производител Lixil се съгласява да стартира един от проектите като серийно производство.
Друга инициатива на Гейтс, която е описана във филма, е борбата с полиомиелита, инфекциозно заболяване, което засяга нервната система. Гейтс иска да постигне пълно изкореняване на болестта и постига напредък в Нигерия, където намалява заболеваемостта десетки пъти. В един момент отделение на фондацията го моли да удвои разходите за борба с болестта. Те искат още 200 милиона долара, Гейтс отпуска 400 милиона долара.
Третата област е борбата против глобалното затопляне. Гейтс е уверен, че намаляването на емисиите на въглероден двуокис ще помогне за решаването на проблема. Бизнесменът вярва в ядрената енергия и основава стартъп, който разработва нов тип ядрен реактор. Компанията се договоря с китайското правителство за изграждане на прототип, но плановете са осуетени от търговската война между Вашингтон и Пекин.
П.П. Това прави Бил Гейтс с милиардите си. Няма плеймейтки, яхти, скъпи курорти, леене на шампанско за хиляди долара… харчене на пари със спорен произход. А нека някои да разправят врели-некипели за ваксини, чипиране и други фантасмагории. Те са същите, които вярват, че Земята е плоска.
Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.