CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Бил ли е Шекспир истинският автор на своите пиеси?

03/14/24 / КУЛТУРА
Не е открито нищо, което да документира създаването на повече от 36 пиеси и 154 сонета, приписвани на Барда

culturespace.bg

Повечето учени приемат, че Уилям Шекспир е роден в Стратфорд на Ейвън и е прекарал известно време като актьор в Лондон, преди да се върне в Стратфорд, където живее до смъртта си през 1616 г. Но действителната документация за живота му е много оскъдна: малко повече от няколко подписа, записи от брака му с Ан Хатауей и раждането на децата им, завещание от три страници и някои бизнес документи, несвързани с писане. Преди всичко не е открито нищо, което да документира черновите на повече от 36 пиеси и 154 сонета, приписвани на него, колективно смятани за най-великите произведения в историята на английския език. При липсата на такова „доказателство“ за авторството, някои скептици поставят въпроса: Как може човек с толкова скромен произход и образование да достигне до такова щедро прозрение, широкообхватно разбиране на сложни правни и политически въпроси и дълбоки познания за живота в английския съд?

Шекспир от Страдфорд на Ейвън

Син на производител на ръкавици и общински политик от Стратфорд на Ейвън, Уилям Шекспир, изглежда, се е издигнал от скромна позиция до един от най-великите писатели в историята, несравним поет и драматург, чиито произведения вълнуват читателите повече от 400 години. Но дали Шекспир всъщност е написал произведенията, приписвани на него?
Съвременните историци смятат, че някои от тези произведения може да са били частично написани в тандем с други. Но някои учени и дори колеги писатели са скептични, че Шекспир е написал който и да е от прочутите си сонети или пиеси и че „Шекспир“ всъщност е псевдоним, използван за прикриване на самоличността на истинския автор. Заобиколен от трудни отговори относно социалната класа и образованието, въпросът за авторството на Шекспир не е нов и разбулван с десетки възможни теории за това кой всъщност е бил „Бардът от Ейвън“.
Антистратфордианците, прозвището, дадено на онези, които твърдят, че Шекспир не е истинският автор, посочват значителна липса на доказателства за „този” Шекспир като творец. Те твърдят, че записи от времето показват, че Шекспир вероятно е получил само местно основно образование, не е посещавал университет и следователно не би научил езиците, граматиката и огромния словник, вложен в творбите на Шекспир: около 32 000 думи, като се прибавят и думите, които е знаел 35 000, но не е използвал в произведенията си, то словесният му запас стига 65 000 думи (За сведение по неговото време в Оксфордския английски речник има 150 000 думи. Днес  средностатистическият  англичанин - гимназиално ниво има речников запас около 35 000 думи, но Оксфордският речник вече съдържа 600 000 думи.). Те отбелязват, че и двамата родители на Шекспир вероятно са били неграмотни и изглежда, че оцелелите му деца също са били, което води до съмнението, че известен писател би пренебрегнал образованието на собствените си деца.

Предложените кандидати за истинските автори на творчеството на Уилям Шекспир (по часовниковата стрелка отгоре вляво): Франсис Бейкън, Кристофър Марлоу, Уилям Стенли и Едуард де Вер. Източници на изображения: Wikimedia Commons

Те също така отбелязват, че нито едно от оцелелите писма и бизнес документи не дава намек за Шекспир като автор, да не говорим за някаква известност приживе. Вместо това писмените записи са за по-обикновени трансакции, като заниманията му като инвеститор и колекционер на недвижими имоти. Антистратфордианците твърдят, че ако светската мъдрост на Шекспир е резултат от четене и пътуване след гимназията, къде са доказателствата, че той някога е напускал Англия? Защо няма публичен траур за него, когато почива? И защо неговото завещание, което изброява разни подаръци за семейството и приятелите, не включва нито една книга от това, което вероятно би било обширна библиотека?


Шекспир, Сборник от стихове в два тома, Лондон 1710 г

За тези, които твърдо вярват, че Шекспир е истинският автор на своите пиеси, антистратфордианците просто избират да пренебрегнат фактите. Съвременници на Шекспир, включително Кристофър Марлоу и Бен Джонсън, произхождат от подобни скромни семейства. По време на живота на Шекспир не е имало публични твърдения, че той е действал като псевдоним. Всъщност длъжностните лица от Тюдорите, отговорни за установяването на авторството на пиесите, приписват няколко произведения на Шекспир, Джонсън и други, споменават актьори, които са изпълнявали негови пиеси, отдават му почит в годините след смъртта му, и дори помагат за организирането на публикуването на произведенията му. Но това в никакъв случай не е доказателство за авторството на този Шекспир.
Някои вярват, че Франсис Бейкън е „истинският“ Шекспир. Франсис Бейкън е една от най-ранните предложени алтернативи, започвайки от средата на XIX век. Завършил Кеймбридж, Бейкън е много завършен като личност. Той е един от създателите на научния метод, уважаван философ. Издига се в двора на Тюдорите, за да стане лорд-канцлер и член на Тайната камара. Но дали той също е „истинският“ Шекспир?
Това е аргументът на бейкънианците, като се твърди, че Бейкън е искал да избегне да бъде опетнен с „по-низшата“ репутация на драматург, но се е чувствал принуден да напише пиеси, които тайно се прицелват в кралското и политическото естество, в което Бейкън играе ключова роля. Поддръжниците твърдят, че философските идеи, възникнали от Бейкън, може да бъдат намерени в творбите на Шекспир и спорят дали ограниченото образование на Шекспир би му осигурило научните знания, както и правните кодекси и традиции, които се появяват в пиесите.
Оксфордската теория подкрепя идеята, че Едуард де Вер (Edward de Vere) е Шекспир. Едуард де Вер, 17-ият граф на Оксфорд, е поет, драматург и покровител на изкуствата, чието богатство и положение го правят високопоставена фигура по времето на Тюдорите (той е отгледан и образован в домакинството на главния съветник на Елизабет I – Уилям Сесил). Де Вер спира да публикува поезия под собственото си име малко след появата на първите творби, приписвани на Шекспир, което кара оксфордците да твърдят, че той е използвал Шекспир като „параван“, за да защити позицията си. Те твърдят, че годишната кралска рента, получавана от съда, може да е била използвана за плащане на Шекспир, позволявайки на Де Вер да запази анонимност.
За тези поддръжници обширното пътуване на Де Вер из Европа, включително дълбокото му опиянение от италианския език и култура, са отразени в многобройните италиански произведения в канона на Шекспир. Де Вере също през целия си живот изпитва любов към историята, особено към древната история, което го прави много подходящ да пише драми като „Юлий Цезар“. Посочва се и семейната му връзка с Артър Гоулдинг, автор на превода на „Метаморфозата“ на древноримския поет Овидий – превод, за който литературните учени са съгласни, че е оказал силно влияние върху онзи, който е написал творбите на Шекспир.
Основната критика към теорията на оксфордци е, че Де Вер е починал през 1604 г., а приетата хронология на Шекспир показва, че повече от дузина произведения са публикувани след смъртта му. Въпреки това и други несъответствия, защитниците на Де Вер остават непоколебими и теорията им е изследвана във филма от 2011 г. „Анонимният“.
Друг претендент е Кристофър Марлоу. Известен драматург, поет и преводач, Марлоу е звезда от епохата на Тюдорите. Творчеството му несъмнено е повлияло на цяло поколение писатели, но може ли той да е бил и истинският автор на творбите на Шекспир в допълнение към своите? Теорията на поддръжниците марлоувианци, популяризирана за първи път в началото на XIX век, твърдят, че има значителни прилики в стила на писане, които не може да бъдат пренебрегнати, въпреки че съвременният анализ поставя това под въпрос.
Подобно на Шекспир, Марлоу е със скромен произход, но интелектуалните му способности са причина да получи бакалавърска и магистърска степен от Университета в Кеймбридж. Сега историците смятат, че той е балансирал литературната си кариера с тайна роля на шпионин за двора на Тюдорите. Подкрепата на Марлоу за антирелигиозни групи и публикуването на това, което се е смятало за атеистични творби, го поставя в несигурна и опасна позиция.
Мистериозната смърт на Марлоу през май 1593 г. довежда до спекулации векове наред. Въпреки че разследването на съдебния лекар окончателно заключава, че той е бил намушкан по време на спор в кръчма, се въртят конспирации, че смъртта му е фалшифицирана. Вероятно за да се прикрие липсата на заповеди за арест за антирелигиозните му писания. Или за да не се разбули ролята му на таен агент на Сесил. Или, както вярват марлоувианците, да позволи на Марлоу да започне нова литературна кариера като Шекспир, чиято първа творба под това име е пусната в продажба две седмици след смъртта му.
Няколко жени също се сочат като потенциални кандидати. През 30-те години на миналия век авторът Гилбърт Слейтър предположи, че произведенията на Шекспир може да не са написани от добре образован благородник, а от добре образована благородничка. Опирайки се на това, което вижда като женски атрибути на темите и стила на писане, както и на дългия списък от силни, нарушаващи общоприетите норми за женски образи, Слейтър заявява, че Шекспир вероятно е бил параван за Мери Сидни. Сестрата на поета Филип Сидни получава високо класическо образование и времето, прекарано в двора на Елизабет I, би осигурило достатъчно познания за кралската политика, която играе толкова ключова роля в творчеството на Шекспир.
Съвсем наскоро Емилия Басано също бе в центъра на подновени изследвания. Родената в Лондон дъщеря на венециански търговци Басано е една от първите англичанки, които публикуват том с поезия. Историците смятат, че фамилията Басано вероятно са били покръстени евреи и включването на еврейски герои и теми, третирани по по-положителен начин, отколкото от много други автори от онова време, може да се обясни с авторството на Басано. Същото е можело да се случи и с честите срещи в Италия, особено във Венеция, с която Басано очевидно има близък досег.
Емилия е необичайно име в Англия от епохата на Тюдорите, но се използва често за женски герои на Шекспир, както и варианти на нейното фамилно име. Някои посочват и автобиографични подробности от живота на Басано, включително посещението в Дания на членовете на домакинството, в което е отгледана – обстановка, описана в „Хамлет“. Басано е любовница на един от ключовите покровители на актьорската компания на Шекспир, което вероятно я е свързало с Барда и някои предполагат, че тя може да е била и негова любовница.
Някои известни имена изразяват своята подкрепа за безброй възможни авторства. Марк Твен обосновава доводите за Бейкън в краткото произведение „Мъртъв ли е Шекспир?“ което неговата близка приятелка Хелън Келър подкрепя. Зигмунд Фройд пише писмо, подкрепящо твърдението на оксфордци и дори колегата му поет Уолт Уитман се включва със съмненията си, че Шекспир е имал образованието и опита да създаде произведенията, които му се приписват.
Съвременните антистратфордианци включват онези, които изпълняват роли от Шекспирови пиеси, включително актьорите Майкъл Йорк, Дерек Джейкоби, Джеръми Айрънс и Марк Райлънс, бивш артистичен директор на реконструирания лондонски Шекспиров театър „Глоуб“ и автор на книга, подкрепяща Бейкън като истинския „Шекспир“. Дебатът дори привлече вниманието на двама бивши съдии от Върховния съд на САЩ: Сандра Дей О’Конър и Джон Пол Стивънс са сред светилата, подписали петиция, представена от Коалицията за авторство на Шекспир.
Дебатът дали Шекспир е написал творбите си ще се обсъжда още дълго. И двете страни имат силни аргументи, но нито една няма достатъчно доказателства, за да докаже, че другата греши. Това, което знаем, е, че който и да е написал тези гениални творби, е свършил страхотна работа. Така че ако не можете да решите кой е авторът, просто знайте, че произведенията му са прекрасни.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.