CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Битката при Акциум, 2 септември, 31 г. пр.Хр.

07/14/22 / ИСТОРИЯ
Краят на династията на Птолемеите и Римската република и началото на историята на Римската империя

culturespace.bg

В битка в Йонийско море, близо до бившата римска колония Акциум (днешна Гърция), римският водач Октавиан печели решителна победа против силите на римския пълководец Марк Антоний и Клеопатра, владетелката на Египет. Преди силите им да претърпят окончателно поражение, Антоний и Клеопатра пробиват вражеските линии и избягват в Египет, където ще се самоубият на следващата година.

ПРЕДИСТОРИЯТА

Октавиан Август

С убийството на римския диктатор Юлий Цезар през 44 г. пр.Хр. в Рим избухва гражданска война. За да се сложи край на сраженията, е сформирана коалиция - Вторият триумвират – от трима от най-силните водачи на Рим. Триумвиратът се състои от Октавиан, праплеменник на Цезар, осиновен от него и избран наследник; Марк Антоний, могъщ генерал; и Марк Емилий Лепид, римски държавник. Империята е разделена между тримата и Антоний поема управлението на източните провинции. След като пристига в Мала Азия, той извиква кралица Клеопатра, за да отговори на обвиненията, че е помагала на враговете му. Клеопатра, владетелка на Египет от 51 г. пр.Хр., преди е била любовница на Юлий Цезар и му е родила дете, което е нарекла Цезарион: „малък Цезар“.
Тя се опитва да съблазни Антоний, както е покорила Цезар преди него, и през 41 г. пр.Хр. пристига в Тарсус на великолепен речен шлеп, облечена като Венера, римската богиня на любовта. Победен от женския ѝ чар Антоний се връща с нея в Александрия, където прекарва една любовна зима. През 40 г. пр.Хр. Антоний се завръща в Рим и се жени за сестрата на Октавиан – Октавия, в опит да подобри все по-обтегнатите си отношения с Октавиан. Състоянието на Триумвирата обаче продължава да се влошава. През 37 пр.Хр. Антоний се отделя от Октавия и пътува на изток, уреждайки Клеопатра да се присъедини към него в Сирия . По време на раздялата им Клеопатра му е родила близнаци, син и дъщеря. Според протагонистите на Октавиан влюбените след това са били женени, което нарушава римския закон, забраняващ на римляните да се женят за чужденци.

Битката при АкциумСлед още няколко години на напрежение и атаки от привържениците си, през 31 г. пр.Хр. Октавиан обявява война на Клеопатра, и следователно – на Антоний. Враговете на Октавиан се събират на страната на Антоний, но брилянтните военни командири на Октавиан постигат ранни успехи. На 2 септември техните флоти се сблъскват при Акциум край гръцките брегове. След тежки битки Клеопатра поема курс към Египет с 60 от своите кораби. След това Антоний пробива вражеската линия и я последва. Обезсърченият флот, който остава без командване, се предава на Октавиан. Седмица по-късно и сухопътните сили на Антоний се предават.


След година Октавиан стига до Александрия и отново побеждава Антоний. След това Октавиан екзекутира сина на Клеопатра, Цезарион, анексира Египет към Римската република и използва съкровището на Клеопатра, за да се разплати със своите ветерани. През 27 пр.Хр. Октавиан става Август, първият и може би най-успешният от всички римски императори. Той управлява мирна, просперираща и разширяваща се Римска империя до смъртта си на 75-годишна възраст през 14 г. сл.Хр.
В новата си книга „ Войната, създала Римската империя: Антоний, Клеопатра и Октавиан при Акциум“, която e публикувана през март т.г. от Simon & Schuster, Строс премахва митологията, която е заобикаляла този решаващ момент в историята на Древния Рим и на негово място предлага по-точен, нюансиран разказ за конфликта и завладяващите личности в основата му.

Бари Строс и книгата му.

Строс говори с „Chronicle“ за книгата.
Трите ключови фигури в центъра на вашата книга са Антоний, Клеопатра и Октавиан. Как бихте характеризирали техните личности и динамиката между тях?
Антоний и Клеопатра са били любовници, но в известен смисъл Клеопатра е била повече сродна душа на Октавиан. Тя и Октавиан са били и стратези, и макиавелистски манипулатори. И двамата са безмилостни, мотивирани и готови на почти всичко, за да постигнат целите си: в случая на Клеопатра – запазване на независимостта на нейното кралство, като същевременно разшири властта му; в случая на Октавиан – спечелването на контрол над цялата Римска държава, както беше направил неговият прачичо и осиновител Юлий Цезар. Антоний е бил талантлив дипломат и генерал, но е надминат. Той не е бил нито толкова хладнокръвен, нито интелигентен като Октавиан или Клеопатра.
Във въведението си описвате битката при Акциум като борба за сърцето на Римската империя. Как така?
Империята винаги е представлявала баланс между латиноговорящия Запад и гръкоговорящия Изток. Ако Антоний и Клеопатра бяха спечелили, махалото щеше да се люлее на изток. Александрия щеше да се превърне във втора столица, съперничеща на Рим, точно както Константинопол в крайна сметка направи това векове по-късно. Европа щеше да стане по-малко латинска и повече гръцка. Днес можеше да говорим на гръцки, а не на латински език.
Има ли по-малко известни личности, които са излезли от вашите изследвания и са променили разбирането ви за историческия разказ?
Имаше по-специално трима души. Октавия имаше незавидното положение да бъде сестра на Октавиан и съпруга на Марк Антоний. Обикновено тя е представяна като човек, хванат между привързаността към брат си и лоялността към съпруга си: послушната, дълготърпелива и в крайна сметка изоставена съпруга на Антоний. Всъщност тя е била активен политически играч и е пазела повече интересите на брат си, отколкото на съпруга си.
Агрипа е бил незаменимият командир на Октавиан, който печели не само битката при Акциум, но и шестмесечната морска кампания, която я предшествала. Агрипа извършва смелото превземане на главната снабдителна база на врага в Метони в югозападна Гърция, отрязвайки доставките на Антоний и Клеопатра от Изтока. Без тях те трябвало да се борят, за да нахранят хората си.
Третият човек, Богуд, е крал в изгнание на днешно Мароко (Мавритания). Този свален африкански монарх отговарял за защитата на Метоне. Той е бил опитен войник и е помогнал на Юлий Цезар да спечели решаваща битка в Испания през 45 г. пр.Хр. Но може би защото оставя Агрипа да го изненада, той не успява да спаси Метони. Убит е в бой.
Голяма част от тази история е оформена от митове. Когато разровихте по-дълбоко, каква беше историята, която открихте?
Митът гласи, че Клеопатра е предала Антоний при Акциум и е избягала по средата на битката, оставяйки го в беда. Всъщност двамата предварително са се разбрали за този план. Те смятали, че имат шанс да спечелят, като победят вражеската флота в началото на битката. След като става ясно, че това няма да се случи, Клеопатра изпълнява възложената ѝ роля: да ръководи организиран, но бърз пробив от Акциум с възможно най-много кораби, които да избягат. Друг мит е, че Октавиан е спечелил битката, като е разположил леки и пъргави кораби срещу тромавите чудовища във флотата на врага. Всъщност двата флота си приличат. И двете флотилии се състоели от средно големи галери. Това е била пропагандата на Октавиан, която представила погрешно флотата на врага. Целта е била да се изобразят Антоний и Клеопатра като източни деспоти, внушителни и високомерни, спрямо пъргавите и рационални западноевропейци във флота на Октавиан.
Какво ще кажете за тази война – и конфликта между Антоний, Клеопатра и Октавиан – какво ни говори днес?
Акциум може да е била първата постмодерна война. Подобно на войната днес, това била война на дезинформация и фалшиви новини. Октавиан превръща враждебната ситуация в открит конфликт. Борбата му била с Антоний, но той знае, че римляните не искат гражданска война. Затова обявява война на Клеопатра, знаейки, че тя е непопулярна като чужденка, монарх и могъща жена. Той измамно представя Антоний като любовен роб на Клеопатра и фалшифицира последната воля и завещанието на Антоний, за да изглежда, че Антоний предпочита Египет пред Рим. От своя страна Антоний лъжливо твърди, че Октавиан е от ниска класа и от африкански произход, като по този начин използва предубедени и расистки тропи.
Акциум предлага майсторски клас за това как се печели война. Антоний и Клеопатра започват войната с повече пари и по-добри технологии. Бойните им кораби имат подсилени носове, което им дава предимство при таран. Но Октавиан е имал печеливша ръка, защото е бил по-смел, по-склонен да поема рискове и по-опитен. Антоний разчитал, че Октавиан ще направи грешки в навечерието на битката при Акциум, но Октавиан се държал безукорно. Антоний изчаква да се бие със силите на Октавиан, но Октавиан воюва против стратегията на Антоний, като прекъсва доставките на храна. В резултат на това хората на Антоний са уморени, гладни и заразени от болести и не са били във форма да водят битка.
Не на последно място Акциум ни говори за Клеопатра. Тя не е била само рядка жена-адмирал, но и една от най-интригуващите и запомнящи се жени в историята.
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.