CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Битките на Осми приморски полк във войните в края на XIX и началото на XX век

12/14/22 / ВАРНА
За тежкия делник, за храбростта на редовите войници, за обичта им към Отечеството, за всичко, което ги прави достойни български войни

culturespace.bg

На 13 декември в Музея за история на Варна се състоя представянето на албума „Приморци в битки”. Залата се изпълни с хора, дошли да се запознаят с историята на варненския Осми приморски полк, за героизма и участието на храбрите му войни във битките на Сръбско-българската война, Първата балканска война и Първата световна война. Издател на албума „Приморци в битки” е „Атлас МВ” ЕООД. Особена автентичност и зрелищност внесе участието на представители на групата „Традиция”, които облечени в униформите на Осми приморски полк и със знамето в ръка разказаха за случки от войнското всекидневие, за патриотизма и храбростта на редовите войници .
Авторите, историците Траян Димитров, Симеон Кулиш споделиха за работата си над изданието и благодариха за възможността да реализират идеята си с финансовата помощ на Община Варна чрез Фонд „Култура”.

Авторите Симеон Кулиш и Траян Димитров

Представители на Сдружение "Традиция"

Радостно е, че и млади хора посетиха събитието Симеон Кулиш и Траян Димитров разказаха за важни военни събития и драматични моменти от битките на полка, които нямаха възможност да се включат в албума. Зададоха се много въпроси.

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.