CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Благодарна Варна за 23 октомври 1878 г. …“

07/27/20 / ИСТОРИЯ
или Кога е освободена Варна?

Симеон КУЛИШ

Традиционно на 27 юли всяка година Варна и варненци отбелязваме годишнина от освобождението на града ни от османско робство. Далеч по-малко популярна сред обществеността на морския град е датата 23 октомври 1878 г.

Варна, новата турска крепост Йени кале
Безспорно е, че на 27 юли 1878 г. руските войски, водени от ген. Столипин, влизат в града и символично освобождават Варна. Бутирският и Московският пехотни полкове влизат през Ибрям капия (Източната порта). За начина на отваряне на портата се срещат различни теории. Споменава се, че неколцина руски офицери прескачат през Илдъз табия (ок. днешните бул. „Сливница“ и ул. „Оборище“), отиват при турските офицери и ги принуждават да отворят вратата. Според други източници, сутринта на 27 юли 114-и Брянски полк атакува Ибрям капия, а след него – и други полкове от 111-и армейски корпус, докато разбият портата.
Освободителите са посрещнати от свещеник Христо Върбанов с кръст в ръка, а до него върви Велико Христов с табла в ръце, на която са поставени хляб и сол. Войниците (ок. 800) застават на Ченгене пазар (днес пл. „Екзарх Йосиф“, познат още като „Шишковата градинка“) и с музика се отправят към църквата „Св. Архангел Михаил“. Впечатление прави, че датата 27 юли/8 август съвпада и с още една – важна за руското императорско семейство. Навярно денят за влизане на руските войски не е избран случайно. Нещо повече, на същия ден, 27 юли, А. Столипин изпраща до главнокомандващия в Сан Стефано лбопитна телеграма, в която заявява, че тъкмо на рождената дата на Нейно Величество Мария Александровна завършва освобождението на България със стъпването на солдатите във Варна.

Генерал Аркадий Столипин

След тържественото посрещане на руските войски те се изтеглят извън града, а османците започват опразването на крепоста. Окончателно те я напускат на 23 октомври 1878 г. Тук е важно да отбележим, че през този близо четиримесечен период Варна остава под османска административна и военна власт, включително митницата. Българското население е подложено на репресии, а по някои данни през града преминават и близо 50 000 бежанци – турци, черкези, татари и др. Едва между 23 и 24 октомври управлението на града е предадено от османците. На 23-ти е подписан Указ №15 по Варненската губерния, с който са назначени Градски съвет, Окръжен управителен съвет и Окръжен съдебен съвет. Така се поставя началото на следосвобожденската ни администрация, а на 24-ти е предаден и конакът (днес Държавен архив – Варна).

Княз Александър Дондуков-Корсаков

Във връзка с датата 23 октомври Музеят на Възраждането – Варна, съхранява интересен артефакт – посребрен поднос с текст: „Благодарна Варна за 23 октомври 1878 г. на императорския руски комисар в България княз Дондуков-Корсаков от българските жители на гр. Варна, 3 март 1879 г.” (тук е важно да отбележим, че датата 3 март е по стар стил и не трябва да се бърка с днешния 3 март, който е по нов).
Двете дати – 27 юли и 23 октомври – не трябва да се разглеждат като взаимно изключващи се, понеже те маркират началото и края на един сложен и тромав процес, какъвто е освобождаването на Варна. Вярно е, че на 27 юли по част от укрепленията на крепостта са разположени руски гарнизони, но както се вижда от документите, това по никакъв начин не променя нито управлението на града, нито живота на местното население. Напротив, дори го усложнява, защото османската администрация или подкрепя, или няма намерение да се справя с различните безобразия, които се случват в града и околностите, а руската администрация не разполага със съответните правомощия, за да въдвори нужния ред. Край на всичко това и начало на най-новата българска управа се поставя на 23 октомври 1878 г. и това е денят, в който османската власт губи окончателно контрола върху Варна. Разбира се, всеки варненец има правото сам да реши кога е по-правилно да се чества освобождението на града му в зависимост от това, какво той самият влага като смисъл в акта „освобождение“.

P.S. Във връзка с честванията на 142-годишнината от освобождението на Варна, скромен екип от историци изготви кратко научнопопулярно клипче, разкриващо още интересни факти и моменти около датите 27 юли и 23 октомври. То е със свободен достъп и всеки може да го види тук: https://www.youtube.com/watch?v=ta21f6PvzD0.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.