CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Блумсдей 2020 става виртуален,

06/16/20 / КУЛТУРА
а София става Дъблин за един ден!

culturespace.bg

Блумсдей – Денят на Блум – се празнува всеки 16 юни от любителите на книгите по целия свят. Наречен на Леополд Блум, главния герой в романа на Джеймс Джойс „Одисей", празникът отбелязва някогашния четвъртък, 16 юни 1904 г., датата, на която романът следва живота и мислите на Блум, и множество други герои, докато той обикаля родния си град Дъблин, столицата на Ирландия.
Ограниченията на Ковид-19 не позволяват Блумсдей да се празнува през 2020-а с обичайните улични тържества и публични четения по целия свят и вместо това ще бъде отбелязан „виртуално“.
Посолството на Ирландия в София, заедно със Софийската градска библиотека ще представят изложба, посветена на автора, която може да бъде разгледана до 30 юни в мраморното фоайе на библиотеката на площад „Славейков“.
Всички могат да се насладят виртуално на многоезичния късометражен филм, създаден от Министерството на външните работи на Ирландия и Музея на литературата на Ирландия. Част от филма е заснета в София. В този триминутен клип безсмъртните думи на Джойс говорят за съвременни теми: нашите притеснения, нашата изолация, нашата солидарност и надеждите ни за бъдещето в контекста на Ковид-19. Филмът се казва „Ще бъде нов ден: кратък филм за Блумсдей“ и може да бъде видян в You Тube.
Специално за българската публика Посолството на Ирландия в София създаде и втора версия, изцяло заснета на български език с актьора Димитър Марков и Иглика Василева, преводач на Джойс и на други големи ирландски и международни писатели. В този триминутен филм София става Дъблин за Блумсдей 2020, тъй като локациите от романа се пренасят в българската столица. Тази версия може да бъде видяна на Facebook страницата на посолството. Интервюто с посланика на Ирландия Майкъл Форбс в предаването „Култура БГ“ днес от 9:00 ч. ще ни даде възможност да научим повече за Блумсдей, Джойс и ирландската литература.

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.