CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Богата културна програма по Коледа в Каварна

12/16/21 / ИЗКУСТВО
Изложба и алманах дават път на популярни и обичани творци

Керанка ДАЛАКМАНСКА
Снимки: Мариела ФЛЕТЧЪР

Изложба със заглавие „Докосвания иронични“ на каварненския художник и карикатурист Любомир Михайлов е открита в ХГ „Христо Градечлиев“ – Каварна. За първи път той предлага на своите съграждани 27 карикатури в голямата изложбена зала на галерията. Посланията се крият в названията на някои от тях: „Бъдещо минало“, „Нова генерация“, „Тежка работа“, „Съседи“, „Баланс“, „Свобода“ и др. Любомир Михайлов сподели, че мисията на карикатурата е да приобщава хората, а не да ги разделя. Че тя в даден миг напипва нещо смешно от живота, което нарисувано с хумор и разчетено от нас, ни дава нови сили и потребност да доказваме себе си. В своето представяне Любомир Михайлов се върна към спомените си от детството, от ученическите си години, от стария град и главната улица, които днес вижда променени. Припомни ни за родителите си, за съучениците и приятелите си…


Първата самостоятелна изложба за Л. Михайлов е признание да гостува в Каварна и по повод честването на 40-годишнината на ХГ „Христо Градечлиев“. Радостта на карикатуриста идва и от срещите му с Христо Градечлиев, когото е познавал лично. Затова за него е чест първата му самостоятелна изложба в Каварна да е свързана с името на патрона и с юбилея на галерията. Редом с „Докосвания иронични“ на Любомир Михайлов бе представен и алманахът „ВИДИМИ“, посветен на кръглата годишнина на каварненската галерия.

Идеята ми за алманах, в който да съберем част от творчеството на родените в Каварна художници и автори се прие радушно и от галеристката Галина Димова, впоследствие и от кмета Елена Балтаджиева, която даде зелена улица за неговото съставяне. В алманаха са включени 18 известни каварненски художници и техни картини: Христо Градечлиев, Илиян Ангелов, Любомир Михайлов, Илиана Атанасова, Георги Христов, Елена Русева и още 12 художници, както и 17 местни автори на поезия и проза, между които Албена Алексиева, Таньо Божков, Анна Томова, Стефан Жечев, Бистра Тодорова, Детелина Белчева, Керанка Далакманска.
Няколко имена в алманаха „ВИДИМИ“ са представени и с рисунки, и с поезия: Светлин Трендафилов, Веселина Гудева, Андрейана Цонева, Станимир Енчев.


Издадени книги имат Светлин Трендафилов, Мими Стайкова, Стефан Жечев, Таньо Божков, Йовчо Стоянов, Андрейана Цонева, Станимир Енчев и моя милост.
Галина Димова благодари за съдействието и подкрепата на Община Каварна за издаване на алманаха „ВИДИМИ“, както и на художниците, които успяха да присъстват на културното събитие.
Като ръководител на Литературния клуб към НЧ „Съгласие 1890“, отправих благодарствени думи към авторите на поезия и проза за стойностното им представяне в това достойно издание. С едноминутно мълчание се почете паметта на Мими Стайкова – внезапно напуснала ни, броени дни преди да се състои това събитие.
Необходимо е да отбележим, че много от художниците са участвали в наши и чужди пленери и конкурси, с изложби из зали в страната и чужбина, носители са на престижни национални и международни награди. Писателите и поетите са представяли своето творчество в различни Литературни сборници и алманаси, участвали са в национални и международни конкурси, носители са на различни авторитетни отличия.
Присъстващите в залата творци бяха поздравени от г-н Митко Недев – зам.-кмет на Община Каварна, който отдаде заслужено внимание на Художествената галерия, която е средище за културни прояви. Поздравителни думи отправи и Ивелина Павлова – секретар на НЧ „Съгласие 1890“ по повод издаването на алманаха и юбилея на галерията.
Алманах „ВИДИМИ“, който обединява между две корици две изкуства, нелишени от почитатели в морския ни град, ще бъде разпратен по библиотеки и галерии в страната, които поддържат творческа връзка както с галерията в Каварна, така и с Литературния клуб към читалището.
Алманах „ВИДИМИ“ е едно прецизно издание на „Фоли Арт“ – Добрич.
Очакваме авторите в него и чрез него да станат още по-ВИДИМИ.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.