CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Брошура за Макгахан и българското освобождение, представена в Нейпървил

02/13/19 / ИСТОРИЯ
Наближава Трети март. Вдъхновяващо е, когато научиш, че на хиляди километри от родината нашенци не забравят откъде са тръгнали и пазят в сърцата си горещи страници от българската история. Нека паметта ги топли и занапред.

eurochikago.com

На 15 декември в „Ново българско училище“ в Нейпървил бе представена историческата брошура „Един забравен герой: приносът на Джанюариъс Макгахан към българското освобождение, 1876 – 1878“, с автор Камелия Попова. Брошурата е издадена по инициатива на генералния консул Иван Анчев с подкрепата на Генералното консулство на Република България в Чикаго, със средства на Министерството на външните работи.

Материалът е резултат на авторово проучване за отзвука от Априлското въстание в репортажите на Макгахан, започнало през 2016 г. по повод 140-годишнината от буната и нейния разгром. Негово резюме беше представено в подробна лекция на български език на 8 май 2016 г. в College of Dupage. През април 2017 г. този материал беше показан отново в College of Dupage под формата на презентация на английски език пред студенти и преподаватели, със специален гост един от праправнуците на Макгахан – Фредерик Лунас. Освен споменатия професионален интерес, тази брошура е косвен отговор на публикуваната през януари 2017 г. статия „Nor Prayers for Mercy“ в американското списание „Военна история“, който впечатли със своето непознаване на българската история и сериозни неточности.
Брошурата беше отпечатана през ноември т.г., за да бъдат популяризирани делото на Макгахан и българската история пред американската публика. Тя е на английски език, има образователна цел, разпространява се безплатно и е сътворена с напълно доброволен труд.
Предстои представяне на брошурата в българските неделни училища и евентуалното нейно отпечатване и на български език, стига да се намерят родолюбив спомоществователи.
С благодарност към г-н Анчев за предоставената възможност и творческа свобода; към Вилиян и Николай Попови, оказали неоценима техническа помощ в подготовката на печатното издание…… и към директорките на „Ново българско училище“ Мария Лабова и Мария Христова – за всеотдайната подкрепа през годините.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.