CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Българските търговски кораби

04/16/22 / ИСТОРИЯ
в Егейско море по време на ВСВ

Юри ГЕНОВ

Един раздел от морската история, доста неизвестен и неразглеждан пред широката публика. Особено след ликвидирането на Музея на търговския флот събраното се озова в небитието. Всичко се побираше в единственото изречение „Търговският флот на България е ликвидиран през Втората Световна Война“. Затова, попадайки случайно в You Tube на публикация за гибелта на парахода „Балкан“, бях силно заинтригуван от съдържанието на материала, но за съжаление беше на гръцки език. Свързах се с автора, получих неговото съгласие да го преведем и да го направим достъпен за по-широк кръг читатели. Така, с помощта на моя приятел Николай Колев (ветроходец), преводът стана реалност, а след допълненията от автора и моята редакция смятам, че се получи приличен материал.


За автора
Димитрис е роден в Истамбул през1958 г. Живее много години в Атина, а от 1984 г. пребивава постоянно в Германия. Учи историческо и сравнително музикознание, информатика, философия, византология и етнология в университетите в Кьолн, Дюселдорф и Хамбург. Работи в Етнографския музей и в Градския университет в Хамбург, а от 1994 г. е редактор на международното издателство „Сикорски“. В същото време се занимава с различни въпроси от морската история в региона на Източното Средиземноморие. Негови статии са публикувани в гръцките списания „Efoplistis“, „NaftikiEpitheorisi“, „Greek Diver“ и „Aiginea“, в немското списание „Zenith“, както и в гръцкия новинарски портал www.protagon.gr. Димитрис живее и работи в Хамбург и е член на немския Исторически морски архив (Historisches Marine Аrchiv). Димитрис Галон е „гръцко национално съкровище“, казва Рос Джей Робъртсън в доклада си на 14 юни 2018 г., за ловеца на останки и неговата роля в преоткриването на миналото.


Димитрис Галон е от рядката порода ловци на останки – елитна група от подводни изследователи, които рутинно се излагат на изключителна опасност поради една проста причина – интелектуално любопитство. На 60 години, Галон е легенда в общността за лов на останки. Той е прекарал десетилетия в гмуркане и документиране на останките, открити във водите на Източното Средиземноморие. През октомври 2017 г. например той е част от международен екип, който работи край остров Тенедос (Бозджаада) в Северно Егейско море. За шест дена успяват да локализират и огледат чрез гмуркане четири останки от Втората световна война.
Често едно малко изследване е достатъчно, да задейства централния нерв на Историята, да попълни историческите новини и липсите в хронологията, размотавайки кълбо, което изважда на светло личности, имена, действия и писания, които не само че не помни вече никой, а и не е знаел за тях никога!

Бел. ред. Текстът е подготвен за печат и ще бъде публикуван.

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.