CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Чарлз Дикенс – книгите, публикувани на части, стават класики

12/19/19 / КУЛТУРА
Викторианската епоха на Обединеното кралство – такава, каквато е

culturespace.bg

Викторианската епоха в Обединеното кралство е време на разместване на обществените пластове – издигане на средната класа, което разрушава хегемонията на аристокрацията, подбужда провеждане на духовна реформа, тясно свързана с евангелското християнство, и на трето място – налага „философския радикализъм“ изповядван от философите утилитариани, които се занимават с идентифициране, измерване и откриване на решения на социални проблеми. А социални проблеми във викторианска Англия – бол…
Чарлз Дикенс живее в тази епоха и записва всичко - страшните истини за викторианска Англия и опасностите за социалната класа на Обединеното кралство. Творчеството му го прави най-популярният романист на своя век и оттогава книгите на Чарлз Дикенс непрекъснато се преиздават в огромни тиражи. Но авторът на „Големите надежди“, „Студеният дом“, „Дейвид Копърфийлд“, „Приключенията на Оливър Туист“ и десетки други произведения е много повече от просто писател. Повече от 200 години са минали от раждането му, но книгите му още са незаменима част от всяка библиотека, а децата заспиват с любимите си дикенсови герои...
Животът във викторианска Англия от днешна гледна точка си е едно приключение. Това е най-доброто време, това е и най-лошото време. Животът на Дикенс начева трудно, принуден е да започне да работи от малък. Най-големият син на Елизабет и Джон Дикенс е роден през февруари 1812 г. на остров Портсий в британския град Портсмът. По-късно се премества със семейството си в Йоркшър, а след това в Лондон. Когато баща му е повикан отново в Лондон, за да бъде чиновник във военноморската разплащателна служба, по-възрастният Дикенс е натрупал толкова дълг, че цялото семейство – с изключение на Чарлз и по-голямата му сестра Фани – е изпратено в затвора за длъжници на Маршалсий. Оставен да се оправя сам само на 12 години, Дикенс трябва да се откаже от частното училище и да работи в склада за черни бои за обувки на Уорън покрай река Темза, печелейки шест шилинга седмично, като залепва етикети.
През 1827 и 1828 г. 15-годишният Дикенс намира работа като младши чиновник в адвокатската кантора на Елис и Блекмор – но вместо да се занимава с юридическа работа, за да стане в крайна сметка адвокат, той изучава набързо метода на писане, разработен от Томас Гърни . Умението му позволява да започне работа като репортер през 30-те години на XIX век и да отразява изборите за Парламент и Британия за „Morning Chronicle”.
Първите публикувани творби на Дикенс се появяват през 1833 и 1834 г. без авторски подпис. През август 1834 г. неговата кратка история „Бордът“, публикувана в сп . „Месечник“, съдържа избрания от него псевдоним „Боз“. Името за едносричието произлиза от детството на героя Мойсей от романа на ирландския писател Оливър Голдсмит от 1766 г. „Викарият на Уейкфийлд", по-късно споменат в собствената му „Приказка за два града“. Дикенс нарича брат си Август „Мойсей“, но по-късно обяснява, че „изразено с лице през носа [и] става Босове и, бидейки съкратен, става Боз“. Псевдонимът става толкова популярен, че през 1839 г. Дикенс публикува компилация от есета и кратка художествена литература, наречена „Скици от Боз“.

Америка не е любимо място на Чарлз Дикенс. По времето, когато за първи път пътува до Америка през 1842 г. на лекционна обиколка – по-късно хроникирана в пътеписа „Американски бележки за обща употреба“. Дикенс е вече международна знаменитост като писател и е възприеман като такъв, когато обикаля градовете на източно крайбрежие като Бостън и Ню Йорк.
„Не мога да направя нищо, което искам да правя, не отивам никъде, където искам да отида, и не виждам нищо, което искам да видя", оплаква се той в писмо за пътуванията си в САЩ. „Ако се обърна на улицата, ме следва множество.“
Повечето от романите на Дикенс – включително класики като „Дейвид Копърфийлд" и „Оливър Туист“, първоначално са писани на месечни, седмични или по-редки части на абонаментна основа или в списания само за да бъдат публикувани в пълна книга по-късно. Дикенс се усъвършенства в писането на драматичен и вълнуващ завършек на всяка част, за да чака читателя следващата с нетърпение.
При един инцидент от 1841 г. американските читатели са толкова разтревожени да разберат какво се е случило в „Old Curiosity Shop“ на Дикенс, че се стичат до доковете в пристанището на Ню Йорк, надявайки се да попитат пътниците, пристигащи от Европа, дали ще прочетат края на историята и дали героят на Нел е умрял.
През 1850 г. Дикенс започва да редактира седмично списание „Домакински думи“ , към което той също включва своя кратка художествена проза и серийни романи. В една от първите си истории за списанието („Коледно дърво“) Дикенс описва най-ранната си муза като главен герой в приказката „Червената шапчица“ – може би като начин за справяне със собствената си детска невинност, погълната от неочаквани злини. „Тя беше първата ми любов“, пише той. „Чувствах, че ако можех да се оженя за „Червената шапчица“, тогава ще позная перфектното блаженство. Но не стана така.“

"Големите надежди"
Като човек на своето време, Чарлз Дикенс е изкушен от окултното. В епоха на сеанси и медиуми, когато много викторианци вярват както в спиритизма, така и в науката, Дикенс не прави изключение. Всъщност, заедно с други автори като Артър Конан Дойл и Уилям Бътлър Йейтс, той е член на Ghost Club, вид група само за хора, които се опитват да разследват предполагаемите свръхестествени срещи и преследвания, които често са прилагали измама в процеса. В някои от най-известните творби на Дикенс, се срещаме със свръхестественото, но за разлика от Конан Дойл, той остава скептик.

"Дейвид Копърфийлд"
„Моят собствен ум е напълно безпристрастен и впечатлен от темата. Ни най-малко не се преструвам, че такива неща не съществуват“, казва Дикенс в писмо от септември 1859 г. до писателя Уилям Хауит. „Но… все още не съм се срещал нито една история за призраци, която да ми беше доказана или която нямаше забележимата особеност в нея – че промяната на някакво леко обстоятелство ще я въведе в рамките на общите естествени вероятности."
Дикенс получава удар, докато вечеря със сестрата на съпругата си Джорджина Хогарт в дома си. Той умира на 9 юни 1870 г. Но не е погребан в нито едно от избраните от него места. Вместо това гробът му е в ъгъла на поетите на Уестминстърското абатство, защото деканът от Уестминстър Артур Стенли иска да подчертае културното значение на известния писател, което повдига авторитета и на Абатството. Въпреки че в завещанието му е посочено, да „не се прави публично съобщение за времето или мястото на погребението ми“, стотици хиляди хора се минават покрай тялото му в Уестминстърското абатство.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.