CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Черния принц: най-великият рицар на Средновековието

11/25/21 / ИСТОРИЯ
и тайните около него

culturespace.bg

Обичан от народа, един от най-великите рицари на Средновековието и от най-знаменитите пълководци, Черния принц е погребан в катедралата в Кентърбъри. Казвал се е Едуард Уудсток, принц на Уелс и Аквитания.
Противоречива историческа фигура, над мистерията на чиято гробница историците си блъскат главите повече от шест века. Днес учените най-сетне разкриха тази завладяваща загадка. Какво стана известно на науката и защо принцът е „черен“, ще се опитаме да отговорим.

КАК ЕДУАРД СТАВА „ЧЕРНИЯ ПРИНЦ“
Едуард Уудсток е син на английския крал Едуард III и наследник на трона. По онова време той е смятан за невероятно умел воин и талантлив военен водач. Не една крепост е превзета на върха на копието на този рицар. И ако Едуард е херцог на Уудс по рождение, Аквитания той завоюва сам за себе си.
У дома принцът се радва на безкрайната любов и уважение на хората. Почти сто години след смъртта му британците го помнят с любов. Защо, не е съвсем ясно. Той никога не е направил нищо добро за жителите. Не притежава никаква доброта и благородство. Проблемите на тълпата изобщо не интересуват Едуард. Очевидно хората просто са склонни да вярват в доброто…
Факт е, че след смъртта му започва войната на Алената и Бялата роза (кървав династичен конфликт между потомците на двата клона на древното кралско семейство на Плантагенети – Ланкастър и Йорк, продължил до възкачването на трона на Хенри Тюдор презXVII век – бел.прев.). Хората са убедени, че ако херцогът на Уудсток се беше възкачил на трона, това нямаше да се случи. Дали е щяло да бъде така – никой не знае. Историята не търпи подчинителното наклонение.
Известно е само едно: по време на живота на Едуард никой не го нарича „Черния принц“. Този прякор се задържа за него едва след смъртта му. Има две версии за това. Първата сочи, че причината за това е невероятната му жестокост. Да речем, князът дава на своите войници да плячкосват градовете и селата, които завладява. Той по никакъв начин не се намесва да спре в палежите, насилието, грабежите и убийствата. Но кой би могъл да бъде изненадан от това през Средновековието?


Френски хроникьор описва още един въпиещ случай на бруталността на Едуард. Град Лимож отказва да се предаде и за отмъщение Едуард нарежда убийството на всички негови жители. Само военният историк Майкъл Джоунс твърди обратното. Той казва, че самите французи са избили своите хора, защото са отворили портите на крепостта за британците. Това се доказва от много исторически документи и лични писма на херцога.
ОТКЪДЕ ИДВА ПРЯКОРЪТ?
И така, защо принцът е „черен“? Втората и по-правдоподобна версия звучи банално: той просто е носел черна броня.
За първи път Едуард участва във война с баща си като тийнейджър. Той получава командването на част от армията. Наследникът се проявява просто блестящо. Той е не само смел, но и умен не за годините си. Победите следват една след друга. Едуард става един от първите рицари на Ордена на жартиерите.
Черния принц продължава да марширува триумфално из френските територии, завладява все повече и повече земи. Блестящата победа, която печели на бойното поле над крал Жан II, изявява най-добрата му страна, и не само като воин. Джон е ранен и взет в плен. С монарха се държат като с рицар. Никой не го хвърля в тъмница и не го мори от глад.
Царят яде на корем, ходи на лов с принца, практикува бой с мечове и конна езда. Те стават изключително близки приятели с Едуард. Често играят шах и разговарят. Когато затворникът е отведен в Англия, той получава цял замък. За монарха е поискан откуп, но Франция не бърза. Тогава Едуард освобождава Жан условно. Трябва сам да отиде и да събере откупа. Синът Луи остава заложник.
Луи успява да избяга, но Жан решава да бъде почтен до края. Не може да събере пари за откупа. Затова честно се връща обратно в плен. Франция е в изключително тежко положение. Съкровищницата е празна и английската корона е завладяла по-голямата част от територията. Черния принц е много добър военачалник.

КАК ЗАГИВА ЧЕРНИЯ ПРИНЦ
През 1367 г. сваленият крал на Кастилия Педро Жестокия се обръща за помощ към Едуард. Енрике II, който заема трона му, е съюзник на французите. Те му помагат и го подкрепят. Армията на Енрике дори е командвана от френския маршал Бертран дю Геклин. В последната си битка с тази армия Черния принц печели една от най-блестящите си победи. По време на тази кампания той се разболява от дизентерия.
Краката на Едуард са подути, той е смъртно болен, дори не може да остане на седлото. Въпреки това продължава да командва войниците си. Жега и мор завладяват армията и принцът трябва да се върне във Франция. Там е необходимо да се потуши въстание. Едва сега Едуард почти напълно губи цялата си сила. Той решава да прехвърли всички притежания на брат си Джон Гонт и да се върне в родината си. Умира.
Когато великият воин почива, той е само на 45 години. Баща му Едуард III е неутешим. Той почива само година по-късно. Младият син на Черния принц Ричард II е издигнат на трона. Той не управлява дълго. Свален е от сина на същия Джон от Гонт. Това се превръща в онова барутно буре за Англия, което скоро е хвърлено във войната на Алената и Бялата роза.
Потомците на братята на Черния принц започват да разкъсват страната. Разбира се, хората по някакъв начин мислят правилно. Ако великият командир Едуард бе станал крал, може би толкова велик, колко като воин, тогава всичко това не би се случило.

МИСТЕРИЯТА НА ГРОБА НА ЧЕРНИЯ ПРИНЦ
Едуард Уудсток дава много ясни инструкции относно своето погребение. Те са следвани точно. Ето защо дълго историците смятаха, че това е направено веднага след смъртта му. В завещанието си Едуард пише, че трябва да бъде в пълно военно облекло и напълно въоръжен. И така е направено. Издигната е мащабна метална скулптура в цял ръст. Той лежи в броня, с ръце, скръстени в молитва, и крака, опрени на леопард.
Скулптурата е толкова прецизна, изкусно изработена, че учените смятат, че в нея е имал пръст истински оръжейник. Шест века след смъртта на Черния принц учените анализираха за първи път неговата статуя в катедралата в Кентърбъри. Експертите искаха да разберат как точно е направена. Такъв умел кастинг в средновековна Англия е просто чудо.


Според проучванията скулптурата не е направена веднага, а 10 години след смъртта на Черния принц. Тя е поръчана от сина на Едуард – Ричард II. Група историци на изкуството, ръководени от специалиста по средновековно изкуство д-р Джесика Баркър, проведоха съответните изследвания. Те направиха няколко дупки в статуята и използваха ендоскоп. Според получените данни скулптурата се състои от отделни отлети части. Те се държат заедно от изключително сложна система от болтове и щифтове.
Зашеметяващият детайл винаги е удивлявал всички, които са видели тази статуя. В крайна сметка върху Едуард е хвърлена не само военна броня, това е неговата броня, тази, която виси над гробницата. Възпроизвежда се с невероятна точност, всичко е спазено до най-малкия детайл. Учените твърдят, че е статуята е ваяна с помощта на оръжейник. Само специалист може да осигури такава изключителна прецизност в детайлите, чак до местоположението на нитовете.
Проучването направи корекции на датата, на която е направена скулптурата. Експертите смятат, че синът на Черния принц е поръчал две статуи наведнъж: едната за баща си, другата за дядо си. Това се е случило десетилетие след смъртта на Едуард Уудсток. Статуята е абсолютно уникална и новаторска. Тя напълно демонстрира доколко съвременният свят е свикнал да подценява епохата на Средновековието. През онези времена също са знаели как да създават високотехнологични неща.

Превод от руски: Г. ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.