CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Четене на музика: за и против

04/06/20 / КУЛТУРА
Карантинни съвети за библиоманите

culturespace.bg

Музиката създава определено отношение към четенето, формира настроение. Не случайно я наричат „универсален език“. Ако например ни е харесал филм, по-късно ще асоциираме пените, които са били негов саундтрак, тъкмо с тази „подвижна картина“. Напълно вероятно е прослушването на дадени мелодии по време на четене също да имат точно такъв ефект.
Да четат на музика поне веднъж през живота си са пробвали всички. Някои дори са стигнали до свои изводи дали слушането на любимите им мелодии при четене пречи на възприемането на текста, или обратно – подпомага го. Но малцина знаят, че по тази тема не само се пише из блоговете, но се провеждат и сериозни изследвания. Какво казват учените глави по въпроса, как влияе музиката на прочита? Да видим.
Пол Фарнсуърт в своето изследване „The Psychology of Music“ („Психология на музиката“) доказва, че музиката също има своя граматика и синтаксис. Но ученият твърди, че е погрешно да я възприемаме като език, в смисъла, в който, да речем, английският и френският са езици.
Келвин Браун в труда си „Music and Literature“ („Музика и литература“)стига до извода, че музиката влияе върху човека повече в емоционален план, нежели в познавателен. Тя създава детайлизирани образи, които се състоят от визуализации на прочетеното и от звукова експресия.
Още едно изследване, проведено от група учени, оглавявани от Катрийн Уогнър, показва, че възприемането на текст е значително по-пълноценно при онези, които слушат музика по време на четенето. И тук се появява главният нюанс: в хода на изследването в слушалките на участниците звучали само мелодии. От което следва, че позитивно на прочита влияе инструменталната музика, която не съдържа словесни послания.
Повечето участници в анкетата на сайта goodreads се съгласяват с това, че класическата музика позволява да се съсредоточите в четенето, а пък рапът, наопаки, отвлича. Свен това със звукова картина в слушалките е по-лесно да се абстрахирате от външния шум – например от разговорите на хора близо до вас.
Сам Джордисън (журналист от в. „Gardian“) в своята статия „Can music truly chime with reading?“ („Може ли музиката наистина да се съгласува/да е в хармония с четенето?“) твърди, че по време на четенето трябва да слушате музика, подходяща за четивото. Например натрапчивата инструментална музика е подходяща за потискане на шума, но няма да пасне на онези, които четат за космически битки.. Фоновата музика е лоша при четене на комични текстове. И май нищо не подхожда за четене на Джеймз Джойс.
В заключение може да се каже, че музиката така или иначе влияе на възприемането на една книга. Неправилно подбраните музикални творби напълно могат да ви разсеят от съдържанието й, но има и такива, с чиято помощ можете да създадете особена атмосфера по време на четенето. В повечето случаи класическата инструментална музика е онова, което е нужно на книголюбците. Тя помага да се отпуснете, да се съсредоточите и създава уникален низ от визуално-слухови асоциации към текста.
Докато сте под карантина, какво по-добро от това да разгърнете хубава книга на фона на хубава музика?!
Превод: Г.ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.