CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Четирите сезона на Вивалди

07/08/19 / ИЗКУСТВО
Сто години преди Паганини…

Антонио Лучо Вивалди (4 март 1678 г. – 28 юли 1741 г.)е италиански композитор, виртуозен цигулар, музикален педагог и духовник. Роден във Венеция, той е смятан за един от най-значимите барокови композитори, с голямо влияние в цяла Европа още приживе. Почива във Виена, Австрия. Особено популярен е невероятният цикъл концерти за цигулка „Годишните времена“(„Le quattro stagioni“).Концертите навярно са вдъхновени от околностите на Мантуа. „Годишните времена“ са революция в концепцията за музика – в тях Вивалди представя гласа на природата –ромоленето на поток, птичите песни (на различни видове, всеки – конкретно характеризиран), кучешки лай, бръмчене на комар, викове на овчар, буря, пияни танцьори, тиха нощ, ловни хайки от гледната точка както на ловците...

interesnyefakty.org

Интересни факти за Вивалди: чудесна възможност да научите повече за работата на великия италиански композитор. Приживе той е изключително популярен не само в родината си, но и далеч отвъд нейните граници.
1. Вивалди е роден седмаче. Поради тази причина той е болнав и до края на живота си страда от астма. Дори при обикновено ходене диша трудно.
2. Интересен факт е, че Антонио Вивалди е католически свещеник (майка му дава обет при раждането, че ако бебето оживее, ще стане свещеник; независимо, че проявява музикална дарба от малък, на петнадесет години го дават да учи за свещеник - бел. пр.).
3. Вивалди се счита за „баща“на соловия концерт за цигулка, който повлиява на развитието на цигулковите изпълнения. При него окончателно кристализира и тричастната контрастноциклична форма – бързо, бавно, бързо.
4. Вивалди, както повечето мъже на времето, постоянно носи перука, която покрива червената му коса.
5. Знаете ли, че бащата на композитора е известен музикант? Той става първия учител по музика на малкия Антонио.
6. Вивалди става свещеник, но след като често се оттегля по средата на литургията, за да запише мелодията, която му хрумва, решават да го отстранят от служба.
7. Според откритите документи Вивалди създава първите си произведения още на 13-годишна възраст.
8. Любопитно е, че Вивалди е известен като композитор, способен да създаде триактна опера за 5 дена и да напише много вариации на една тема.
9. За известно време Вивалди работи като хоров диригент в църковна консерватория.
10. Йохан Себастиан Бах транскрибира шест от концертите на Вивалди за солово клавирно изпълнение.В резултат на това за около 150 години се смята, че авторът на тези композиции е Бах.
11. Интересен факт е, че Вивалди има отлични гласови данни. Той дори преподава пеене.
12. Работейки в театър, Вивалди композира опери, след което самостоятелно ги поставя на сцената.
13. През живота си Антонио Вивалди създава 90 опери, повече от 100 сонати и 517 концерта!
14. На Вивалди е кръстен кратер на Меркурий.
15. В края на живота си Антонио Вивалди е забравен от публиката. Той умира самотен и беден. Ще минат два века, преди да бъдат „открити“гениалните му творби.

Превод: М. ВЕСЕЛИНОВА

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.